hjemmeeksamen
Kaller inn studenter til muntlige høringer for å avdekke juks
Handelshøgskolen BI sier de er skuffet over aktivitet i sosiale medier under hjemmeeksamener, og som man antar handler om juks. Studentene reagerer på tiltakene for å avdekke juks.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Onsdag denne uken gikk Handelshøgskolen BI ut med en melding til sine studenter om at mange flere studenter enn vanlig vil bli kalt inn til muntlig høring om hjemmeeksamenen for å sjekke om de har jukset eller ikke.
— Fra og med neste uke starter vi med innkalling til muntlig høring ved oppgaver vi mener har uregelmessigheter i besvarelsen, skriver BI.
— Vi har merket oss at det er økt aktivitet og mye fusk på sosiale medier denne våren, og jeg er skuffet over at denne aktiviteten er så stor, uttaler Lars Erling Olsen, professor og dekan for bachelorutdanningene på BI i meldingen.
Han legger til:
— Det ødelegger for alle at noen samarbeider ulovlig på eksamen.
Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.
Kalles inn til høring
BI skriver at de vil innkalle til muntlig høring som etterprøving av eksamensinnleveringene der de ser uregelmessigheter i besvarelsen, eller der det er mistanke om fusk.
Høringene vil bli gjennomført på campus, eller via nett. De peker også på at en muntlig høring betyr ikke nødvendigvis at det opprettes en fuskesak mot studenten.
De forklarer at under en muntlig høring vil besvarelsen bli gjennomgått, og studenten kan bli bedt om å utdype nærmere enkelte av svarene i besvarelsen, og BI understreker at studenten ikke skal høres i øvrig pensum og at høringen ikke har utslag på karakteren.
Sterke reaksjoner blant studentene
Jonas Økland er studentleder ved BI studentorganisasjon (Biso). Ifølge Dagens Næringsliv reagerer han først og fremst på denne formuleringen fra BI-ledelsen
«Vi innkaller både tilfeldig utvalgte studenter, og studenter der det er mistanke om fusk».
BI-studentene har diskutert saken friskt i den anonyme diskusjonskanalen Jodel de siste dagene.
— Det vi reagerer på er det med stikkprøver. At de skal kalle inn tilfeldig utvalgte studenter, sier Økland.
Han minner om at studentene allerede er under stort press denne våren. Som følge av koronasituasjonen er alle skoleeksamener avlyst.
— Det har vært en krevende situasjon med selvstudier, hjemmeeksamen og ensomhet. Det å potensielt bli kalt inn til muntlig høring, uten å ha blitt beskyldt for noe, kan utløse stress som er uheldig, sier Økland.
Overfor DN avklarer Lars Erling Olsen og sier at de har vært litt uklare i sine formukeringer.
— Vi skal ikke plukke ut studenter helt random. Vi kommer til å plukke ut til kontroll der hvor det er mistanke om uregelmessigheter, sier Olsen til DN.
Flere frykter juks
Khrono har tidligere skrevet at flere universiteter frykter mer eksamensjuks i vår da alle eksamener skal tas hjemmefra.
- Les også: Tar flere grep for å hindre juks
Juss i Oslo vedtok blant annet som følge av en storm mot potensielt juks på hjemmeeksamen, der flere for eksempel kunne få hjelp av sine jussutdannede foreldre, å innføre karakteren bestått/ikke bestått heller enn potensielt «urettferdige» bokstavkarakterer.
Nyeste artikler
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024