lønnsoppgjøret 2020

Justerte ned lønnskrav for direktøren ved UiT

Forlot lønnskrav på 2 prosent til direktøren etter at fagforeningene ved universitetet hadde reagert.

Universitetsdirektør Jørgen Fossland, UiT. Foto: David Jensen/UiT
Universitetsdirektør Jørgen Fossland, UiT. Foto: David Jensen/UiT
Publisert

Rektor og styreleder Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet ønsket at universitetsdirektør Jørgen Fossland skulle få 2 prosent lønnstillegg, det vil si en økning på 25.000 kroner fra 1,238 millioner til 1,263 millioner. Det går fram av sakspapirene til styremøtet torsdag 17. september.

På møtet ble det enstemmige vedtaket i stedet at UiT vil be om 1,7 prosent til direktøren. Vedtaket ble gjort etter at fagforeningene ved UiT hadde reagert på at spørsmålet om lønnstillegg til direktøren kom opp før lønnsoppgjøret i staten er avklart.

Mandag 14. september ble det brudd i forhandlingene mellom partene i staten og oppgjøret går til mekling.

Både Norsk tjenestemannslag (NTL), Forskerforbundet og Akademikerne mente at lønnsspørsmålet burde utsettes til etter mekling i sentralt lønnsoppgjør, og avvente hva som blir resultatet der. De viste også til at det kan bli et nulloppgjør i staten i år. Det går fram av referatet fra møtet i sentralt IDF (informasjons-, drøftings- og informasjonsmøte mellom ledelsen og fagforeningene) 15. september.

Khrono har vært i kontakt med hovedtillitsvalgt Marit Martinsen Dahle i NTL, men hun ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen.

Ville følge frontfaget

Universitetsstyret vedtok å be om 1,7 prosent fordi dette er den økonomiske rammen som Norsk Industri (NHO) og Fellesforbundet (LO) ble enige om 21. august. Resultatet herfra virker som en norm for andre avtaleområder, deriblant staten, gjennom frontfagsmodellen.

I lønnsoppgjøret i staten er tilbudet fra arbeidsgiver likevel null i lønnstillegg.

Universitetsdirektøren er en av cirka 300 toppledere som er tilknyttet Statens lederlønnssystem og UiT har frist til 1. oktober med å melde inn til Kunnskapsdepartementet hvilket lønnstillegg de mener direktøren bør få.

Mye ros til direktøren

Universitetsdirektør Jørgen Fossland forlot møtet under behandlingen av saken, men før han gikk understreket han at han selv ikke har fremmet noe lønnskrav.

Rektor Anne Husebekk roste Fossland i store ordelag. Blant annet trakk hun fram hans ledelse av beredskapsgruppen under koronakrisen.

— Han har gjort en usedvanlig god figur som leder av beredskapsgruppen, han har en ryddighet som jeg setter pris på og han jobber godt opp mot sentrale myndigheter og har respekt hos de andre direktørene i BOTT (det administrative samarbeidet mellom universitetene i Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø, red.mrk.), sa hun.

Powered by Labrador CMS