Krevde 8,8 millioner kroner fra Meteorologisk institutt, men tapte
Rettssak. Den tidligere ansatte tapte saken fullstendig etter å ha saksøkt Meteorologisk institutt, og krevd at forskningsrapporter han hadde vært medforfatter i skulle slettes.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Sommeren 2001 fikk mannen jobb som forsker ved Meteorologisk institutt, med sysselsettingstilskudd fra daværende Aetat.
Han utviklet en modul som viste hvordan radarstråler blokkeres av terrenget, som en del av et prosjekt for å beregne nedbørsmengder utfra data fra værradar.
Medforfatter og utvikler
I en vitenskapelig artikkel om prosjektet var mannen oppført som medforfatter, og i en senere artikkel ble han takket spesielt for sitt bidrag til og programmering av modulen.
Engasjementet hans var over i 2003, og i 2006 fikk han en kort sluttattest fra Meteorologisk institutt. Etter eget ønske har han etterpå fått nye attester som mer inngående forteller hva arbeidet gikk ut på. Den siste er fra 2016.
Mannen klaget i 2014 Meteorologisk institutt inn for Nasjonalt utvalg for redelighet i forskning, men saken ble avvist.
8,8 millioner for tapt arbeidsfortjeneste
I fjor høst tok mannen ut stevning mot Meteorologisk institutt. Han mente at måten han har blitt kreditert i publikasjoner fra Meteorologisk institutt ikke stemmer med forsknings- og utviklingsarbeidet han i virkeligheten gjorde, og at dette har gått utover hans mulighet til å få jobb.
Han krevde også at tre forskningsrapporter skulle slettes fordi opplysningene om han var uriktige. Saksøkeren mente at han har hatt et tap på 8,8 millioner kroner fordi han ikke har fått jobber som er relevante for hans utdanning, og at Meteorologisk institutt har ansvaret for dette. Mannen ba også om at modulen han utviklet ikke lenger måtte brukes.
Tapte på alle punkt
Regjeringsadvokaten har avvist alle kravene fra mannen. Modulen han utviklet har uansett ikke vært i bruk siden prosjektet pågikk, og arbeidsgiver må uansett stå fritt til å bruke et produkt som er utvikler for arbeidsgiver.
Oslo tingrett har avvist alle kravene fra mannen, og finner ikke at det er noen sammenheng mellom det Meteorologisk institutt har gjort og at mannen ikke har fått relevante jobber. Han må derfor dekke statens saksomkostninger på 31 000 kroner.
— Vi er enige i konklusjonen i dommen, sier Anne Cecilie Bondy, som representerte Meteorologisk institutt i saken.
Mannen førte saken for retten selv. Ankefristen er ennå ikke ute.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!