nYTT STUDIE

Jubel hos Nord: — Unikt tilbud

Ved Nord universitet skal musikere få bli lærere. Det er i hvert fall planen med deres nye musikklærerutdanning.

Campus Levanger ved Nord Universitet får en ny studieretning.
Campus Levanger ved Nord Universitet får en ny studieretning.
Publisert

— Det var utrolig deilig å få nyheten om at vi kan starte opp. Det er ikke gitt at praktiske og estetiske fag blir satset på i Universitets-Norge, sier Hans-Kristian Øyan, leder for musikklærerutdanningene ved Nord universitet.

Tirsdag ble planene godkjent av utdanningsutvalget til Nord universitet. Fra og med høsten 2022 starter de opp en ny femårig musikklærerutdanning i Levanger. Det første kullet på 20 studenter skal her få muligheten til å kombinere musikk og lærerutdanning.

Jobbet med i mange år

Den forrige regjeringen erklærte at masterutdanning skal være hovedmodell for norsk lærerutdanning. I 2018 ble et utvalg bedt om å utrede mulighetene for innføring av master i faglærerutdanningene i praktiske og estetiske fag var realistisk også. Etter det ble vedtatt har Øyan & co jobbet med å få plass dette nye studietilbudet.

— Da vi fikk beskjed om å avvikle alle program over tre år måtte vi se på hvordan vi kunne lage femårig program. Da ville vi lage et program med praksis lærerutdanning med fokus på musikk, forklarer Øyan.

I Norge har blant annet Høgskulen på Vestlandet et slikt program fra før av. Øyan forklarer at de skiller seg ut med at de i tillegg til opptakskravene har opptaksprøver i musikk har fordypningen i instrumenter. Utdanningen er lagt opp til fordypning i et hovedinstrument, samtidig som studentene vil få kompetanse på fem bi-instrumenter.

Bred og spiss kompetanse

I tillegg til at studentene vil få utdanning i musikk så vil de også kunne velge andre skolefag, som kunst og håndverk, norsk, matematikk og engelsk, for å nevne noen.

— Det unike er at de får en bred erfaring. Spisskompetanse på instrumenter og musikk. Samtidig som man får pedagogikken. Vi har stor tro på denne pakken, sier Øyan.

— Hvem passer dette for?

— Dem som er glad i musikk og har et musikalsk grunnlag som de ønsker å utvikle seg som enten utøver selv eller pedagoger. Du må ha noen forkunnskaper, men etter endt utdanning vil du være attraktiv for mange roller i skolen, sier han.

Powered by Labrador CMS