Byrådsleder i Oslo,Raymond Johansen (Ap), mener at internasjonale studenter er viktig for Oslo som studentby. Foto: Arbeiderpartiet

Vi trenger internasjonale studenter

Gratis utdanning er et av våre viktigste konkurransefortrinn for å tiltrekke oss kloke hoder, skriver byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap).

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ola Borten Moe (Sp) tar til orde for å tvinge internasjonale studenter å betale skolepenger. I Norge skal høyere utdanning være gratis. Jeg er bekymret for konsekvensene dersom høyere utdanning ikke lenger er gratis for alle. Forslaget til Moe betyr at man går baklengs inn i framtida.

Oslo er vertskap for mer enn 70 000 studenter. Av disse er 8.000 utenlandske og mer enn 1.800 er internasjonale studenter. Dette er en enorm ressurs.

I fjor gikk antallet internasjonale studenter ned for første gang på 20 år. Denne nedgangen må stoppe. Om vi skal henge med i utviklingen trenger vi mer utveksling og flere internasjonale studenter. Krav om skolepenger vil føre til at vi stenger grensene og går glipp av verdifull kunnskapsutveksling. I Sverige falt antall utenlandsstudenter med 70 prosent da det ble innført studieavgift.

Norge er et av verdens dyreste land. Finansiering av studier, også for internasjonale studenter, er et av våre viktigste konkurransefortrinn for å tiltrekke oss kloke hoder.

La meg spørre: Hvorfor protesterte Princeton, Harvard og Berkley mot Donald Trumps innvandringsforbud? Hvorfor tror du Facebook, Google, Apple og Microsoft gjorde det samme?

Innføring av skolepenger viser en tendens i tiden til proteksjonisme og oppbygging av grenser.

Raymond Johansen (Ap)

Det var fordi forbudet utgjorde en direkte trussel mot utveksling av kunnskap. De fryktet at de skarpeste hodene ville velge Kina eller Europa i stedet for USA.

Kunnskapens karakter er overordnet territorielle grenser, men også grenser er skapt av politikk, økonomi og kultur. Nye grenser kan hindre innovasjon og nye fremtidige arbeidsplasser. Innføring av skolepenger viser en tendens i tiden til proteksjonisme og oppbygging av grenser.

Norge har en sterk industri som har bidratt til å skape det moderne samfunnet. En velferd som ikke ville vært mulig uten høyskoler og universiteter.

Nå har oljebremsen kommet, og derfor er det så viktig at vi investerer i innovative kunnskapsmiljøer som produserer det vi skal leve av ved siden av olja i årene fremover. Etter hvert som utfordringer blir mer og mer globalisert, vil løsningene også finnes gjennom internasjonalt samarbeid og utveksling av ideer og kunnskap.

Vi er et bitte lite land, og vi må anerkjenne at vi er i en internasjonal konkurranse om de skarpeste hodene. Vi er nødt til å være åpen mot verden for å bygge opp egen kompetanse. En by som ser verdien i en mangfoldig befolkning vil være globaliseringens vinnere.

Jeg deler også bekymringen til Kari Sollien i Akademikerne om at innføring av skolepenger for utenlandske studenter kan føre til at det også kan bli skolepenger for norske studenter på sikt. Det kan føre til en todeling av utdanningssystemet, der det avgjørende er om du kommer fra en familie som har penger eller ikke.

Innføring av skolepenger for internasjonale studenter vil være direkte ødeleggende for det fremtidige kunnskapssamfunnet.

Innlegget er først publisert på NRK Ytring.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS