Knivstikkingen på UiO
— Jeg tenkte at dette kommer jeg nok ikke til å overleve
Mandag startet rettssaken mot en 24 år gammel student som er tiltalt for drapsforsøk mot førsteamanuensis Ingunn Björnsdottir. Han erklærte seg ikke skyldig.
En 24 år gammel mann er på tiltalebenken i Oslo tingrett for drapsforsøk mot en ansatt ved Universitetet i Oslo, og for grov kroppsskade mot hennes kollega.
Det var 24. august i fjor at farmasistudenten hadde et møte med førsteamanuensis Ingunn Björnsdottir og hennes kollega på Björnsdottirs kontor på Farmasøytisk institutt.
Björnsdottir var fagansvarlig, men ikke sensor, på et emne studenten tok.
På slutten av møtet trakk studenten fram en kniv. Hun endte på sykehus med rundt 19 knivstikk.
Kollegaen ble også skadet da hun grep inn.
I Oslo tingrett erkjente tiltalte seg ikke skyldig på tiltalepunktene.
Når det gjelder tiltalen om drapsforsøk på Ingunn Björnsdottir, la studentens forsvarer, Petar Sekulic, til at han erkjenner straffskyld for grov kroppsskade, men altså ikke drapsforsøk.
Skulle få begrunnelse for stryk
Etter aktors innledning forklarte Ingunn Björnsdottir seg. Hun syntes det var vanskelig å se tiltalte under forklaringen, og det ble satt opp en dataskjerm som dekket delen av synsfeltet hennes.
Samme dag som knivstikkingen skjedde, hadde studenten fått beskjed om at han hadde strøket på en eksamen som Björnsdottir var emneansvarlig for.
Dette var en konteeksamen som tredjeårsstudenten hadde strøket på tidligere. Han hadde tidligere hatt en samtale med Björnsdottir om den tidligere eksamenen. Denne samtalen hadde Björnsdottir opplevd som ubehagelig.
Studenten forstod ikke hvorfor han hadde strøket på konteeksamenen, og ville ha en forklaring.
Møtet ble holdt på kontoret til Björnsdottir rundt kl. 14.30, og det var satt av en halv time. Til stede var også en kollega av henne, som var ansvarlig for konteeksamenen og den andre fornærmede i saken.
Björnsdottir fortalte i retten at studenten var uenig i mange av tingene som sto i papirene fra sensorene. Han mente at det var feil at han hadde strøket.
Han ville ha en forklaring på hvorfor han hadde strøket, men Björnsdottir opplevde at han ikke forstod forklaringen.
Litt etter klokka 15 signaliserte hun at møtet var over, men studenten bare ignorerte det, sa Björnsdottir.
— Plutselig har han en kniv i hånden
— Jeg reiser meg, og så reiser han seg. Han ser på meg og sier noe i retning av at det hele er min skyld og at jeg ikke er kompetent til jobben jeg har. Og plutselig har han en kniv i hånden. Og han starter her, sa hun, og pekte på halsen.
I alt har politiet talt 16 knivstikk, mens hun har talt flere. Kollegaen kastet seg på studentens rygg. Hun havnet på gulvet. Björnsdottir fortalte at studenten fortsatt å stikke mens hun lå på gulvet.
Hun hadde så mye adrenalin at hun ikke kjente smerte, men kjente at kniven gikk inn i buken.
— Det jeg tenkte da jeg fikk det stikket, var at dette kommer jeg nok ikke til å overleve.
— Hvorfor tenkte du det, spurte aktor Alvar Randa.
Hun pekte på der kniven gikk inn.
— Når du stikker en kniv sånn inn, er det veldig sannsynlig at det går hull på tarmen, og følgene av det er nærmest garantert infeksjon, sa hun.
— Det var stikk, stikk, stikk, sa hun.
Flere kolleger kom til, og de klarte å få kontroll på studenten. Björnsdottir klarte å komme seg inn på et kopirom.
Dette er stridens kjerne
Stridens kjerne i rettssaken handler om hvorvidt studenten forsøkte å drepe Ingunn Björnsdottir.
Dessuten er han uenig i at han utøvde grov kroppsskade på kollegaen, som var til stede under møtet og hoppet på studenten.
— Det retten må vurdere, er hans forsett. Hvor lang strakk hans forsett seg? Var det bare for å skade, eller var det drapsforsøk, som er mer alvorlig, sa statsadvokat Randa.
I sin innledning fortalte Randa blant annet at studenten hadde tatt med seg to kniver da han dro hjemmefra og til møtet.
Han hadde fått vite om eksamensresultatet rundt klokka ni samme dag. Deretter hadde han dratt på undervisning på universitetet, før han dro hjem til sin leilighet rundt klokka halv tolv. Og han var på instituttet rundt klokka 14.30.
— Da han var hjemme, hadde han i hvert fall tenkt at han hadde behov for å ha med seg kniv. Akkurat hva han nærmere har tenkt om dette momentet, får vi høre med han selv om. Men det er i hvert fall ubestridt at han hadde med seg to kniver. Først en han pakket ned. Og så valgte han etter hvert å ta med seg en til.
Björnsdottir ga uttrykk for at det underveis i møtet ble en litt amper stemning, men kunne ikke forestille seg at det skulle eskalere så mye.
På spørsmål fra studentens forsvarer Petar Sekulic om hun, fra tidligere møte, hadde merket seg noe fra hans evne til å forstå og kommunisere, sa hun at han var av den tause typen som ikke stilte spørsmål under forelesninger.
Björnsdottir gjennomgikk flere operasjoner etter angrepet, og forteller om at hun også har slitt psykisk etter angrepet, blant annet hatt søvn- og konsentrasjonsproblemer. I begynnelsen spiste hun ikke kjøtt, fordi det minnet henne om angrepet, og hun synes det er ubehagelig med kniver.
I august var hun tilbake på jobb.
Om møtet: «Ubehagelig og kleint»
Den andre fornærmede forklarte seg etter lunsj.
Hun sa hun opplevde møtet med studenten som «ubehagelig og kleint». Hun sa studenten hadde veldig fokus på Ingunn Björnsdottir, og at de fleste spørsmålene var rettet mot henne.
— Selv om jeg jeg kanskje satt på mer av informasjonen han var ute etter, siden jeg var ansvarlig for konteeksamen.
Noe av det siste hun husker at han sa, var noe sånt som «Ingunn er helt forferdelig». Så tok han en liten biffkniv ut av sekken sin.
I et lite sekund trodde hun at han skulle spise. Så reiste han seg opp, og forsvant bak hennes rygg. Da skjønte hun hva som skjedde, snudde seg og hoppet på ryggen hans. Med med venstre hånd rundt halsen hans, mens hun med høyre hånd forsøkte å få kontroll på hånden med kniven.
Det var ingen tegn til at han ville slippe kniven, sa hun.
De havnet på gulvet to ganger. Under basketaket ble hun påført kutt og stikk i venstre hånd og høyre underarm, som måtte sys.
— Oppfattet du på noe tidspunkt at han rettet oppmerksomheten og angrepet sitt mot deg, spurte studentens advokat Petar Sekulic.
— Det klarer jeg ikke å svare på. Under hele angrepet følte jeg at alt fokuset var på Ingunn. Han merket jo at jeg var der, og det var jo en hindring for han, og jeg vet ikke hvor bevisst dette kuttet i hånden var, sa hun.
Hun var sykemeldt i flere runder etter angrepet, og fortalte at hun har hatt det vanskelig i etterkant.
Har fått diagnose i fengsel
Tirsdag skal tiltalte forklare seg. En rettspsykiatrisk vurdering av studenten konkluderer med at han på gjerningstidspunktet ikke var syk på en slik måte at det bør få konsekvenser for rettens vurdering av hans tilregnelighet. Det er retten som bestemmer om han er tilregnelig eller ikke.
Etter utredning i fengsel fikk han diagnosen Aspergers syndrom, opplyste forsvarer Petar Sekulic i retten. Dette er en autismespekterforstyrrelse.
Dette vil ikke være relevant for skyldspørsmålet, sier Sekulic til Khrono.
Endringslogg 27. august kl. 11:57: Lagt til presisering om tilregnelighet.
Nyeste artikler
Trakk Harald Eia opp av valghatten
Nytt direktorat skal hjelpe akademia med å håndtere eksportkontroll
Demonstrerte mot kunnskapsdrap. — Alle Gazas universiteter har blitt bombet
Merittering av utdanning
Han blir lova fast jobb, men universitetet veit ikkje kva jobben er
Mest lest
Studentene strømmer til det finske lærerstudiet. — Norge må lære av Finland
Akademikere i møte med total kunnskapsløshet
Foreslår å legge ned landets lærerutdanninger: — Det er skolekrise
Skuldingar om juks har hange over professoren i fire år. No skal høgskulen ta stilling til saka
Finland svartelister 271 tidsskrifter