Ikke bare halleluja på seminar med Høgskolen i Sørøst-Norge
Innlegg om motivasjonsseminar på Høgskolen i Sørøst-Norge skaper reaksjoner: Skandale, mageplask, pinlig og flaut, mener kritikere. — Saken er litt ut av proporsjoner, sier arrangøren, dekan Hans Anton Stubberud.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I et innlegg i Khrono, under tittelen Halleluja på Høgskolen i Sørøst, kritiserer førsteamanuensis og historiker James Godblot at det nye fakultetet Handelshøyskolen ved Høgskolen i Sørøst-Norge skal åpnes med en «motivasjonstime» med instruktør i Lightning Process tirsdag. Han spør om dette er noe for et kommende universitet å bruke tid og penger på, og syntes det både er flaut og komisk.
«…det er definitivt nye tider ved høgskolen. Men at det skulle bli new age, hadde jeg ikke forestilt meg i mine villeste fantasier», skriver Godblot.
Omstridt behandling
Ligthening Process er en omstridt og alternativ behandlingsform som blant annet er blitt brukt på ME-pasienter. Live Landmark, som er invitert til Høgskolen i Sørøst-Norge for å holde foredrag, presenterer seg selv som mentaltrener og foredragsholder. Hun arrangerer både Ligtening Process-kurs, stressmestringskurs og motivasjonsforedrag, ifølge hjemmesiden sin.
Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at innlegget var publisert i Khrono søndag ettermiddag. Både i kommentarfeltet i avisen og i sosiale medier ble Lightening Process (LP) kritisert og det ble harselert over HSNs oppstartsseminar.
Det er meningen vi skal ha det litt morsomt og gøy, og dette skal være en populær måte å gi det hele et løft på.
Hans Anton Stubberud
Høgskolen i (u)seriøst?
Også på twitter fikk saken oppmerksomhet, blant annet fra sosiolog ved NTNU og spaltist i Dagbladet, Arve Hjelseth:
Samfunnsdebattant og jurist ved Senter for menneskerettigheter på Universitetet i Oslo, Anine Kierulf, meldte seg også på i en replikk:
Skal ha det litt morsomt
Mannen som har invitert motivasjonstime med Live Landmark er dekan ved Handelshøgskolen ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Hans Anton Stubberud.
— Hva sier du til innlegget og reaksjonene?
— Saken er litt ute av proporsjoner, sier han, og legger til:
— Foredraget skal ikke handle om Ligthening Process. Ideen med å invitere Live Landmark til å holde et foredrag er motivasjon. Det er meningen vi skal ha det litt morsomt og gøy, og dette skal være en populær måte å gi det hele et løft på, sier Stubberud og minner om at mange som er tilstede har vært gjennom flere fusjoner.
— Men skjønner du reaksjonene?
— Jeg hadde skjønt reaksjonene hvis Ligthening Process (LP) hadde vært en hovedgreie med seminaret, men det ligger ikke i bestillingen. Bakgrunnen er motivasjon, og det vil være høyaktuelt uansett hva slags virksomhet man driver, sier dekanen.
Faglige foredrag også
Han viser til at det også er tre andre foredragsholdere som står på dagsorden for seminaret, med adskillig akademisk og faglig tyngde:
— Vi skal ha en innleder fra Handelshøyskolen BI som skal snakke om elæring, en fra Universitetet i Bergen som skal snakke om studiekvalitet og læringsformer og Peter Maassen fra Universitetet i Oslo som skal snakke om utvikling og endring, sier Stubberud, som også legger til at det skal være gruppearbeid på tvers av de ulike campus og fag for å koble folk sammen og bli kjent.
Seminaret finner sted tirsdag og onsdag denne uka. Høgskolen i Sørøst-Norge ble til gjennom en fusjon mellom Høgskolen i Telemark og Høgskolen Buskerud/Vestfold 1.1.2016. Fra og med 1.1.2017 er ny fakultetsstruktur og administrativ og faglig organisering på plass. Høgskolen skal etter planen sende søknad i februar om å bli godkjent som universitet.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!