Iver B. Neumann forlater direktørjobb OsloMet. Foto: OsloMet

Iver B. Neumann forlater OsloMet og går til Fridtjof Nansens Institutt

Ny jobb. Iver B. Neumann går fra direktørjobb på OsloMet til å bli sjef på Fridtjof Nansens Institutt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Iver B. Neumann (59) blir ny direktør ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI) på Polhøgda på Lysaker i Bærum.

— Et meget godt valg for et topp merittert institutt, sier FNIs styreleder Øyvind Østerud.

Fakta

Fridtjof Nansens Institutt (FNI)

Uavhengig forskningsinstitutt som holder til på Fridtjof Nansens tidligere eiendom, Polhøgda, utenfor Lysaker.

Sentrale arbeidsområder er internasjonal miljø- og klimapolitikk, ressursforvaltning, biologisk mangfold, Arktis og havrett. Instituttet har også spisskompetanse på Russland, nordområdene, EU og Kina.

Kilde: www.fni.no

Neumann kommer fra stillingen som direktør for Velferdsforskningsinstituttet NOVA. Han har tidligere vært professor ved London School of Economics, og har i en årrekke også vært ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Mest kjent er han kanskje som uredd samfunnsdebattant og maktkritiker, heter det i pressemeldingen fra FNI.

— Dette blir litt som å komme hjem for meg – ringen sluttes, sier Neumann, som startet sin akademiske karriere tilbake i 1986 som studentstipendiat, nettopp ved Fridtjof Nansens Institutt.

Melder om forbedringspunkter for OsloMet

— Det å være et universitet forplikter, starter Neumann når Khrono spør om han har noen gode råd til OsloMet, når han om noen få måneder går ut av dørene i Pilestredet for siste gang.

— Noe av det første som slår meg er at campus stenger ned ved 15-tiden. På et universitet skal det være liv og røre i et mye lengre tidsrom. Her kan man ganske enkelt gjøre noe med kafeer og infrastruktur som vil inspirere til mer aktivitet også utover ettermiddag og kveld. I hvert fall til 18-19.00-tiden, som vi ser på andre norske universiteter. Ser vi til amerikanske universiteter er det liv og røre nesten døgnet rundt, sier Neumann.

I tillegg trekker Neumann fram at man har et stort uutnyttet potensiale i undervisningstiden til de ansatte på Senter for velferds- og arbeidslivsforskning (SVA) på OsloMet.

— Mange av de ansatte på SVA vil gjerne undervise, men her har man ikke fått gode rutiner på plass. Man kunne eksempelvis etablere flere valgfag på OsloMet som gjorde det enklere å få de SVA-ansatte inn i undervisningsoppdrag, sier Neumann.

— Må få bonusordning for publisering

Han trekker fram at dette med undervisning var noe fagforeningene var opptatt av allerede før instituttene som i dag utgjør SVA ble innlemmet i daværende Høgskolen i Oslo og Akershus, nå Oslomet.

— Det begynner å bli 5-6 år siden dette skjedde, så her haster det litt, mener Neumann.

Et siste innspill fra Neumann retter seg mot publisering.

— Man må få på plass bonusordninger for dem som publiserer. Det publiseres rett og slett altfor lite på dette universitetet. Vi vet at en bonusordning vil stimulere til økt publisering, så her er det bare å få ordninger på plass, oppfordrer Neumann.

Blant de mest siterte

Neumann har en lang cv: Han har Forsvarets russiskkurs, hovedfag i statsvitenskap og doktorgrad både i statsvitenskap fra Oxford og i sosialantropologi fra Universitetet i Oslo.

Han har jobbet i utenriksdepartementet og i forsvarsdepartementet, han har vært forskningsleder og fungerende direktør ved NUPI, og har professorerfaring fra tre ulike fagfelt: russlands-studier, Internasjonal politikk og arkeologi.

I en årrekke har han vært en av Norges mest publiserte - og siterte - samfunnsforskere, og er en anerkjente samfunnsforsker og debattant.

Neumann overtar stillingen 1. januar 2020. Han etterfølger Geir Hønneland, som har vært direktør ved FNI siden 2015.

— Du kommer tilbake der du startet?

— Som mastersstudent fikk jeg tilbud om to ulike stipender, det ene på NUPI, det andre på FNI. FNI hadde russsisk-tilbud og derfor ble dette mitt valg. Når jeg nå kommer tilbake til FNI kommer jeg også nærmere min egen fagkrets og forskningområder. Og jeg tror det er enklere å inspirere forskere rundt seg når man er nærmere sin egen kjernekompetanse. Derfor takket jeg ja til denne muligheten, sier Neumann til Khrono.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS