Anja Helene Bang lager inteligente tekstiler under konferansen Jenter og teknologi. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Anja Helene Bang lager inteligente tekstiler under konferansen Jenter og teknologi. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Slik fordeler de 250 nye studieplasser innen it

Departementet har fordelt 250 studieplasser innen it som kom som et resultat av forhandlinger mellom Venstre og regjeringen om revidert nasjonalbudsjett.

Publisert Oppdatert

Som følge av forliket med Venstre og KrF, har regjeringen tildelt midler til 250 nye studieplasser i it. Plassene går til institusjoner som har mulighet til å opprette de nye studieplassene allerede i høst.

— Det er et stort behov for økt kunnskap og kompetanse i IKT på alle områder i samfunnet framover. Derfor har regjeringen sammen med Venstre og KrF bestemt at vi skal oppskalere antall studieplasser innen IKT raskt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i en pressemelding fra departementet. 

Til de som kan ha oppstart til høsten

Departementet poengterer at plassene går til høyskoler og universiteter som har søkergrunnlag og fagmiljø til å opprette de nye studieplassene allerede fra høsten 2017. 

Plassene som finansieres er fireårige, og det legges opp til finansiering av totalt fire kull, slik at årlig opptaksnivået vil være 250 studieplasser høyere på permanent basis.

Departementet skriver at de har presisert overfor utdanningsinstitusjonene at dette skal være helt nye studieplasser. 

500 ble til 140

I budsjettforhandlingene rett før jul i desember 2016 ble det også annonsert 500 nye studieplasser innen it. Men det viste seg at dette ikke var fullfinansierte plasser over fire år, derimot en engangsbevilling. Konsekvensen er at det i realiteten kom 140 studieplasser, ikke 500.

Flere institusjoner fanget ikke opp denne løsningen og har rigget seg for flere it-studieplasser enn de får bevilgninger til

En av disse var Høgskolen i Oslo og Akershus.

De nye studieplassene som er fordelt nå er «ekte» studieplasser.

IT er viktig for Norge

— Å utdanne flere med bachelor og master i it er viktig for at Norge kan henge med på den raske digitaliseringen vi står midt oppe i, og være med på å lede utviklingen videre. It gir nye muligheter for innovasjon, utvikling og effektivitet i både privat og offentlig sektor, og de mulighetene ønsker vi å gripe med begge hender, sier kunnskapsministeren, i pressemeldingen.

Stortingsrepresentant for Høyre, Kristin Vinje, er også fornøyd med de nye studieplassene.

— Av fordelingens er vi at Universitet i Oslo får 35 nye plasser, og det er positivt, sier hun.

Vinje understreker at dette også må sees i sammenheng med den ekstra milliarden regjeringen ønsker seg innen forskning og den teknologiske innretningen på dette.

Les også: Høyre sikter seg inn mot en ny forskningsmillard

— Dette er historiske og framtidsretta løft for Norge, sier Vinje.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!