Iselin Nybø har klart utfordringen - å leve på studentbudsjett en uke. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Iselin Nybø klarte utfordringen, men er lei av brødskiver etter en uke på studentbudsjett

Studiestøtte. Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø, tok utfordringen fra studentene om å leve en uke på studentbudsjett. Hun er enig i at det er stramt økonomisk, men mener samtidig det ikke er noe galt i å lære seg å planlegge og leve nøkternt.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste uken har Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø levd på studentbudsjett i en studenthybel på Kringsjå stuentby i Oslo. Denne samme uken markerer også at studentene har fått en tredje uke med studiestøtte i opptrappingen til 11 måneders studiestøtte.

Jeg har selv vært student i mange år, men jeg synes det er en grei påminnelse. Man er i en stram økonomisk situasjon når man er student.

Iselin Nybø

— Det er greit å minne seg selv på hvor herlig man egentlig har det når man slipper å tenke så mye på økonomi, sier Nybø til Khrono etter utfordringsuken.

FAKTA

Norsk studentorganisasjons studentkrav

Studiestøtten skal økes og knyttes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G) og fordeles over 11 måneder, med dagens konverteringsordning, hvor studielånet omgjøres til stipend etter hvert som studenten avlegger studiepoeng.

Kostnadsrammen skal heves og tilskuddet økes til 50 prosent av kostnadsrammen. Det skal gis tilskudd til bygging av 3000 studentboliger med mål om 20 prosent nasjonal dekningsgrad.

Leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Håkon Randgaard Mikalsen trodde ikke det var så sannsynlig at Forsknings- og høyere utdanningsminister ville takke ja til utfordringen, men det gjorde hun.

— Det synes jeg er sporty og kult av henne, sier Randgaard Mikalsen til Khrono.

— Nå synes jeg resten av Utdannings- og forskningskomiteen på stortinget bør prøve det samme. Iselin klarte det jo, sier han.

Har ikke vært helt representativt

Nybø har hatt 750 kroner til mat, 250 kroner på fritidsaktiviteter, og 412 kroner til diverse. Kunnskapsdepartementet har beregnet budsjettet utifra studiestøtte og beregnede sommerjobbpenger. Nybø sier at etter en uke har hun faktisk noen kroner igjen.

— Det er lurt å ha en liten buffer, i tilfelle noe skjer. Dessuten er det sikkert mange studenter som ville likt å brukt de pengene på øl, sier Nybø, som selv ikke drikker alkohol.

— Jeg har vært i jobb og hatt en veldig travel uke, så det har jo ikke akkurat vært et tradisjonelt studentliv, sier hun.

NSO-lederen sier at de fleste regjeringsmedlemmene har vært studenter i en tid hvor man hadde 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, som er betraktelig mer enn studentene lever på i dag. Han mener derfor det er viktig at spesielt Iselin Nybø får førstehåndskunnskap om hvordan det føles å leve med en slik økonomi.

Iselin Nybø sier hun ikke har jukset, og takket nei til mat på jobb. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Har ikke jukset

— Hvorfor tok du utfordringen?

— Av og til må man gjøre litt sprø ting. Hvis ikke hadde livet vært kjedelig, sier hun.

— Dessuten syntes jeg det var en fin anledning, når jeg først ble utfordret av NSO, å markere den tredje uken med økt studiestøtte som ble utbetalt, legger hun til.

Randgaard Mikalsen synes det er kult at Nybø har gått ordentlig inn for utfordringen og har flyttet inn i en studentbolig og har tatt med seg matpakke rundt på møter.

— Jeg har ikke jukset, sier Nybø, og ler.

Randgaard Mikalsen: — Åpner for viktige refleksjoner

— Dette blir jo ikke helt representativt for hvordan det er å leve slik i fem år, men det åpner for en refleksjon og en innsikt i studenters hverdag som det er flott at Iselin Nybø er med på, sier Rangaard Mikalsen og fortsetter:

— Vi ser i flere undersøkelser at studenter ikke takler uforutsette utgifter. 1 av 10 studenter bruker kredittkort eller forbrukslån for å dekke basisutgifter. Det å jobbe mye ved siden av studiene kan også gå ut over det faglige og de akademiske resultatene. Vi ønsker å få realisert heltidsstudenten. Vi mener det er helt naturlig at studenter jobber noe ved siden av studiene, men hvis studiestøtten økes, kan man jobbe på et nivå som ikke går ut over faglige resultater, sier han.

Nybø: — Ikke fett økonomisk å være student

— Vet du bedre hvordan dagens studenter har det etter denne uken?

— Jeg har selv vært student i mange år, men jeg synes det er en grei påminnelse. Man er i en stram økonomisk situasjon når man er student, sier hun.

— Det er ikke akkurat fett økønomisk å være student, og jeg er lei av brødskiver, sier hun med et smil.

— «Fattig student» på Instagram lever på 400 kroner til mat hver uke. Det ligger lærdom i å gå på økonomisk smell også. Alle studenter har gjort det! Da jeg var student fikk man alt studielånet ut to ganger i året. Da var det alltid noen som kjøpte leksikon, sier hun og ler.

— Det å lære seg å planlegge og budsjettere og leve nøkternt er ikke i seg selv galt, men det har vært viktig for regjeringen å øke studiestøtten. Den har ikke vært god nok, sier hun.

Iselin Nybø har den siste uken levd i en liten, men fin og nyoppusset studenthybel på Kringsjå i Oslo, som drives av Studentsamskipnaden i Oslo og Akserhus (SiO). Foto: Ketil Blom Haugstulen

Har spist middag i 10-11-tiden hver kveld

Nybø sier at det vanskeligste den siste uken har vært matbudsjettet, fordi hun har et travelt liv og ikke har kunnet lage middag før sent på kvelden.

— Jeg har spist middag klokken ti, halv elleve, når jeg egentlig kunne tenkt meg å spist middag klokken seks. Heldigvis har jeg fått noen gode tips fra «fattig student», sier hun.

— Hvor radikalt er det at denne regjeringen er på vei til å innføre 11 måneder studiestøtte?

— Jeg mener det er kjempeviktig for å styrke studentøkonomien. De tre ukene som er blitt betalt ut til nå gjør at studentene får 8100 kroner mer i året enn de gjorde før. Det er ganske mye for en student, sier hun.

— Er du opptatt av at man skal kunne være heltidsstudent?

— Ja, men jeg ser at det varierer hva folk definerer som heltidsstudent. Da jeg var student jobbet jeg i feriene. Det synes jeg er helt rimelig at man gjør. Hvis man ser på hvordan norske studenter har det sammenlignet med alle andre studenter i verden, er vi heldige i dette landet. Vi har gratis utdanning og god studiestøtte. Men det er og en grunn til at vi har valgt å øke studiestøtten, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS