Ikke straff utenlandske studenter for boligboblen

Problemene med studentboliger skyldes ikke internasjonale studenter, men har kommet fordi studentene har vært budsjettapere hvert eneste år så langt tilbake de fleste av oss kan huske, skriver ledere for Liberal liste på UiO.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige onsdag satte NRKs Solvang søkelyset på noe veldig viktig i artikkelen «Utlendingene tar studentboligene». Situasjonen er ikke er holdbar. Det har studentbevegelsen sagt lenge. Vi vil gjerne forklare litt om hvorfor situasjonen er som den er i dag.

Internasjonale studenter prioriteres foran norske studenter når studentboligene tildeles. Det kan virke urettferdig og merkelig - poenget med å bruke skattepenger på læresteder og studentboliger må jo være at norsk ungdom skal få seg en utdanning, og så betale for seg som arbeidstakere?

De internasjonale studentene stiller veldig svakt på boligmarkedet. De kommer som regel kort tid før studiestart, kjenner ikke boligmarkedet, kan ikke språket og er lite attraktive leietakere, da de ofte trenger korte leiekontrakter. Ville du som utleier orket å tegne ny kontrakt med nye beboere to-tre ganger i året?.

Vi har i tillegg innvandringsstopp i Norge. Det er ikke et problem for alle studenter, for eksempel de som utveksler til oss fra EU-land, men det stiller noen krav til dem som kommer utenfra. Studenter fra Kina, USA og Canada, får rett og slett ikke visum før de har en plass å bo.

Når studentene i Oslo har laget disse reglene gjennom Velferdstinget, vårt demokratiske organ for styring av Studentsamskipnaden, har vi valgt å la disse hensynene veie tungt. Internasjonale studenter møter derfor SiO slik norske utvekslingsstudenter forventer å møte sine læresteder i utlandet: Man kommer til et ukjent land, hvor man kanskje ikke kjenner markedet og språket. Da bør man i det minste slippe å være hjemløs mens man lærer studiestedet å kjenne.

Å straffe internasjonale studenter fordi det er en boligboble i Norge er et blindspor.

Sofie Bergh Øvrebø og Marcus Pettersen Irgens

Når det så blir en relativt lav andel av dem som bor i studentbolig som er nordmenn, er det fordi vi har for få studentboliger, ikke fordi vi har for mange internasjonale studenter. For å løse problemet må det bygges flere studentboliger, enkelt og greit.

At noen stortingspolitikere nå vil ta en omkamp på saken om skolepenger for internasjonale studenter, slik Ola Borten Moe varslet på Dagsnytt 18 på fredag, er trist. Å straffe internasjonale studenter fordi det er en boligboble i Norge er et blindspor, og fremstår som en billig quick-fix på et sammensatt problem. Situasjonen eksisterer i hovedsak fordi studentene har vært budsjettapere hvert eneste år så langt tilbake de fleste av oss kan huske. Vårt råd til Moe og resten av Stortinget er: Invester i utdanning, og bygg flere studentboliger.

Norge er et av få land hvor det er gratis for internasjonale studenter å studere. Det bør vi være stolte av. De som har mest penger er ikke nødvendigvis de flinkeste og mest motiverte studentene. I Norge vet vi det veldig godt. Det er derfor vi har opprettet Lånekassen og gir gratis utdanning til alle. Vi liker å se på oss selv som et land hvor alle har like muligheter, uansett bakgrunn. At Borten Moe mener at noen dyr er likere enn andre bør ikke få bryte ned likhetsprinsippet i høyere utdanning.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS