Friminutt med Frode Eika Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Snart flere opprykk til toppstilling

Med nesten 150 deltakere på professor- og dosentseminar mener prorektor Frode Eika Sandnes at framtiden ser lys ut for Høgskolen i Oslo og Akershus.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange ønsker opprykk til toppstilling – det kommer tydelig frem om man studerer deltagerlisten fra de to seminarene som nylig ble arrangert av rektoratet i samarbeid med HR, nemlig seminar om opprykk til henholdsvis professor og dosent.

Det var totalt 90 påmeldte til professorseminaret med LUI(25), HF (25), SAM (22), TKD (12), SVA (4) og SPS (3). Det er gledelig at 62 prosent av disse var kvinner. Om alle deltakerne opparbeider seg professorkompetanse innen kort tid vil HiOAs andel professorer dobles og legge seg på en kjønnsfordeling på omtrentlig 50/50.  Det er optimaltilstand!

Det var hele 47 påmeldte til dosentseminaret med LUI (19), HF (13), TKD (7), SAM (6) og LS (1). Her var kjønnsforedelingen hele 65 prosent  kvinner. Det er utvilsomt stor interesse også for den alternative karriereveien.

Formaliteter og rammer og erfaringer stod sentralt i de to seminarene som hadde ganske lik struktur. Først fikk tilhørerne en innføring i viktige regler og tilsettings- og opprykksforskriften. Deretter ble vi servert forskjellige perspektiver og erfaringer med opprykk ispedd konkrete råd og tips.

Det var gledelig at fire forskere fra SVA hadde meldt seg på. På sva er toppstillingen forsker 1, hvilket betyr at HiOA nå har tre karriereveier, dvs. professor, dosent og forsker 1. Dette er også reflektert i navnet på tilsettingsutvalget for professorer, dosenter og forsker 1 som fatter vedtak om toppstillinger. Formalitetene som regulerer forsker 1 er noe annerledes enn formalitetene rundt professor og dosent, men de vitenskapelige kravene har mye til felles med kravene til professor.

Om alle deltakerne opparbeider seg professor-kompetanse innen kort tid vil HiOAs andel professorer
dobles.

Frode Eika Sandnes

Det er personlig stimulerende å få opprykk til toppstilling, men der også helt essensielt for HiOA å ha fagpersoner med toppstillingskompetanse. Det er et formelt krav om at minst 10 prosent av innsatsen på alle masterne utføres av fagpersoner med toppstillingskompetanse, og fagmiljøene tilknyttet forskerutdanningene må ha minst 50 prosent professorer.

HiOA har også jobbet mye med å etablere forskergrupper/fou-felleskap og disse må ledes. Våre professorer og dosenter må gå foran og lede disse gruppene og trekke de andre opp.

Seminaret bekreftet at det er et skrikende behov for relevant informasjon og mange ønsker seg mentorer som kan gi fagspesifikke råd og individuell oppfølging. Vi kommer til å arbeide videre med dette. Nå har vi i alle fall fått et inntrykk av omfanget og behovene.

Fremtiden ser lys ut for HiOA.

Innlegg ble først publisert på rektoratets blogg.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS