HiOA vil sikre at de rekrutterer de beste

Khronos sak om at HiOA skal lage avtaler med hodejegerfirmaer har skapt debatt. HR-direktør, Geir Haugstveit, poengterer at de inngår slike avtaler for å sikre at høgskolen får rekruttert de beste.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

HR-avdelingen arbeider for at «HiOA skal være et lærende og nyskapende arbeidssted som organiserer og utvikler virksomheten og ressursene målrettet og effektivt», slik det omtales i Strategi 2020.

I 2014 har HR-avdelingens 20 medarbeidere arbeidet aktivt med blant annet følgende delstrategier:

  • Lederutvikling, ledersamlinger og program for nye ledere
  • Karriere- og kompetanseutvikling (i underkant av 100 kurs på HiOA-skolen)
  • Arbeidsmiljøtiltak, herunder medarbeiderundersøkelsen og tiltak for å bedre det psykososiale arbeidsmiljøet
  • Handlingsplan for mangfold og likestilling, utviklet og under implementering
  • Kompetanseheving innen personalforvaltning, arbeidsgiverspørsmål og medbestemmelse
  • Underveisevalueringene og arbeid knyttet til disse
  • Seniorsenter med 70 arbeidsplasser og «aktive pensjonister» som bidrar i noen grad i undervisning og forskning
  • E-HR med målsetting å tilby mer digitaliserte løsninger på HR-området
  • Og sist, men ikke minst; rekruttering og organisasjonsutvikling.

Jeg har vært HR-leder i 17 år, i ulike bransjer. Jeg kan med hånda på hjertet si at rekruttering er noe av det aller viktigste, og vanskeligste, en bedrift eller organisasjon gjør. Det er viktig å få de riktige menneskene på plass, og det er like viktig å unngå feilansettelser. Å ansette feil person koster, i tid, penger og manglende måloppnåelse.

Derfor har HR-avdelingen, i fellesadministrasjonen og på fakultetene, lagt ned en betydelig innsats både i å øke egen kompetanse og sikre bedre prosesser. Blant annet er saksbehandlingstiden i tilsettingssaker redusert betydelig. Det tjener HiOA på.

Avtale med hodejegere av én eneste grunn: Vil sikre at HR-avdelingen skal kunne levere på det som er helt avgjørende for HiOAs videre utvikling – nemlig at vi rekrutterer de beste.

Geir Haugstveit

Effektive prosesser og høyt kompetente medarbeidere har gjort det mulig for oss å rekruttere mange. I 2013 ble det ansatt 241 nye medarbeidere. I år vil det være like mange. I 2015 vil trolig tallet være det samme, samtidig som det kan bli mange lederrekrutteringer. I 2013 og i år har vi ikke brukt én krone på eksterne konsulenter. Kanskje kommer vi ikke til å bruke én krone i 2015 heller.

Rammeavtalene som skal inngås har ingen nedre grense, men en øvre grense på fem millioner over fire år. Vi inngår disse av én eneste grunn: Vi vil sikre at HR-avdelingen skal kunne levere på det som er helt avgjørende for HiOAs videre utvikling – nemlig at vi rekrutterer de beste.

Hva kan så eksterne bidra med? I første omgang sikrer de kapasitet og prosesstøtte, om det skulle bli behov for det. Alle som har ansatt noen vet hvor tidkrevende dette er. Så tror jeg det alltid er klokt å sikre ev. merverdi fra et eksternt blikk, selv om man ynder å være ekspert på sitt felt. Det kan være ved at eksterne kan kjenne til andre kandidater enn oss, og det kan være at de kan bistå i å få kandidater som ellers ikke ville søkt, til å søke.

HiOA konkurrerer med de øvrige UH-institusjonene om de beste. Vi skal ruste oss så godt vi kan for den konkurransen, så vil tiden vise hva vi har behov for.

HR-funksjonens merverdi består i at vi rekrutterer og utvikler for å posisjonere HiOA som en sentral utdannings- og forskingsinstitusjon for fremtiden. Vi skal bygge lag og vi skal spille hverandre gode.

I strategi 2020 heter det:

 «God kommunikasjon, medvirkning og oppslutning om felles mål og verdier vil styrke «vi-følelsen» og bidra til utvikling av en felles identitet og helhetlig organisasjonskultur. God ledelse og motiverte medarbeidere som tar ansvar er den viktigste forutsetningen for å lykkes.»

Vi ønsker å bygge en samarbeidskultur for måloppnåelse på HR-området på tvers av fakulteter, sentre og fellesadministrasjon. Vi er godt i gang i arbeidet med internkultur og OU-programmet. Like mye som rekruttering er et anliggende for hele institusjonen, er vår felles identitet og helhetlige organisasjonskultur avgjørende for å bringe institusjonen videre.

HR-avdelingen kan bidra med mye; med verktøy og prosesstøtte, og som pådrivere med kompetanse på området. Men vi kan aldri etablere «vi-følelsen» alene. Men vi kan starte - og legge vekt på det som er positivt ved vår felles institusjon og hvordan vi kan spille hverandre og hele HiOA-laget gode.

Les også: HiOA jakter på hodejegere

(Innlegget er første gang publisert på intranettet til HiOA)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS