null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Bedre studier sammen med næringslivet

Samarbeid med næringslivet gir bedre kvalitet på studieprogrammene, mener regionsdirektør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Nina Solli.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Kompetansebarometer 2015 fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) ble bedriftene bedt om å vurdere om kvaliteten på studieprogrammene vil bli bedre dersom man øker samarbeidet med næringslivet. Det er første gang bedriftene har blitt spurt om dette.

NHO-bedriftene svarer at universitets- og høgskolestudier vil bli styrket igjennom samarbeid med næringslivet. Viktigst er praksisplass i bedrift, på andreplass kommer bachelor/masteroppgave skrevet i samarbeid med bedrift. Hele ni av ti bedrifter mener at kvaliteten på studier ved universiteter og høyskoler vil styrkes gjennom et tettere og bredere samarbeid med næringslivet.

Dette gir tydelige signaler om at ulike former for samarbeid vil styrke kvaliteten i studiene ved universitets- og høyskoler. Lærestedene og næringslivet må derfor jobbe tettere for å øke arbeidslivsrelevansen i studiene. Noen institusjoner og studieprogrammer har allerede dette godt innarbeidet som en del av oppbygningen, spesielt gjelder dette profesjonsrettede studieprogram. Andre har fortsatt en lang vei å gå når det gjelder systematisk samarbeid med arbeids- og næringsliv i utvikling av studieprogrammene.

Følgende virkemidler er viktig for NHOs medlemsbedrifter:

  • Studenter har praksisplass i en bedrift
  • Bachelor/masteroppgave skrevet i samarbeid med en bedrift
  • Samarbeid mellom næringsliv og utdanningsinstitusjon om innholdet i ulike studier
  • Gjesteforelesere fra næringslivet

Lærestedene og næringslivet må derfor jobbe tettere for å øke arbeidslivs-relevansen i studiene.

Nina Solli

Det må arbeides systematisk for å bedre arbeidslivsrelevansen i studiene, både på studieprogramnivå og på institusjonsnivå.  NHO er i dag representert i Råd for samarbeid med arbeidslivet (RSA) ved regiondirektør i NHO Oslo og Akershus, Nina Solli.

Vårt ansvar er å gi råd til Styret som skal utarbeide forslag til strategier for økt samarbeid mellom universitetet og arbeidslivet.  Årets Kompetansebarometer gir et godt grunnlag for å sette arbeidslivsrelevans og samarbeid med arbeidslivet høyere på agendaen. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS