— Kan vi risikere at det blir som ved andre offentlige institusjoner at all kontakt utad skal gå via informasjonskonsulenten, spør professorene Kai A. Olsen og Kjetil Haugen, ved Høgskolen i Molde. Arkivbilde: Arild Waagbø, Panorama

Professorer vil ikke holde kjeft

Professorer ved Høgskolen i Molde reagerer på at de ikke kan skrive kritiske tilbakemeldinger, eller komme med gode ideer, i medarbeiderundersøkelser. «Velkommen til Nord-Korea», skriver de.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professorene Kai A. Olsen og Kjetil Haugen ved Høgskolen i Molde, kommer med krass kritikk av medarbeiderundersøkelser, manglende medarbeidersamtaler og manglende arenaer for åpen kritisk debatt ved landets høgskoler og universiteter.  

Frykter nett-troll

I et innlegg i Forskerforum under tittelen, Hold kjeft - ihvertfall i medarbeiderundersøkelsen, viser de til debatten fra Arbeidsmiljøutvalget ved Høgskolen i Oslo og Akershus der de ansattes representanter ville ha et åpent kommentarfelt i årets medarbeiderundersøkelse, men ledelsen sa nei. Bedriftshelsetjenesten ved Kristin Dille,  som skal gjennomføre undersøkelsen frarådet også dette: 

— Nett-troll finnes også på høgskolen. Jeg er livredd for hva voksne, høyt utdannede folk kan få seg til å skrive på et sånt åpent spørsmål, sa hun i møtet på HiOA.

Les også: Uenighet om medarbeiderundersøkelse

Risikoen for at de ansattes mening kommer fram er likevel for stor til at dette kan tillates. Velkommen til Nord-Korea.

Kjetil Haugen og Kai A. Olsen

Ikke finne feil og mangler

De to professorene fra Molde har også nettopp svart på en medarbeiderundersøkelse, uten åpne kommentarfelt.

— Vi har nettopp gjennomført en slik undersøkelse i Molde. For sikkerhets skyld ble det påpekt: «Mye fungerer godt hos oss, og vi skal ikke ta i bruk medarbeiderundersøkelsen for å avdekke alle feil og mangler.» I undersøkelsen fikk vi anledning til å svare på hvilken faglig støtte vi fikk av nærmeste leder, men fikk ikke anledning til å si noe om innsatsen til rektor, direktør eller styret. Vanligvis har en frie tekstfelt for å fange opp kommentarer som ikke dekkes av spørsmålene, men i vår undersøkelse var disse fraværende, skriver de to i innlegget i Forskerforum.

«Velkommen til Nord-Korea»

— Med frie tekstfelt kan vi få anledning til å kritisere ledelse og strategier. Dette er åpenbart så farlig at det må stoppes i utgangspunktet. Selvfølgelig risikerer en også at ansatte med gode ideer til forbedringer heller ikke får sagt hva de mener. Likevel, risikoen for at de ansattes mening kommer fram er likevel for stor til at dette kan tillates. Velkommen til Nord-Korea, skriver professorene Haugen og Olsen, som også etterlyser arenaer for åpen kritisk debatt i akademia, og mener at arenaer som samlinger og allmøter er lite brukt til dette. 

Så lenge disse arenaene er lite i bruk, mener de to at man da står igjen med medarbeidersamtaler og medarbeiderundersøkelser. Haugen og Olsen forteller at de har vært ansatt ved Høgskolen i Molde i henholdsvis 35 og 20 år og den ene av de to har aldri hatt en medarbeidersamtale og den andre har hatt det én gang. De to mener at New Public management-tenkingen har inntatt akademia og at den faglige innflytelsen til de ansatte har forsvunnet med den. 

Troll i media

— Nå kan troll som oss åpenbart ta diskusjonen til media, som i dette innlegget. Da kommer ofte kritikken om at dette burde vært tatt internt. Hvor da, spør de to og legger til at det også ligger en iboende trussel her.

— Når ledelsen ønsker å hindre at de ansatte skal si sin mening i medarbeiderundersøkelser vil jo dette ha liten hensikt om de ikke hindrer oss å flytte diskusjonen ut i det offentlige rom. Kan vi risikere at det blir som ved andre offentlige institusjoner at all kontakt utad skal gå via informasjonskonsulenten, spør professorene Kai A. Olsen og Kjetil Haugen. 

(Her kan du lese hele innlegget til de to i Forskerforum)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS