Innlandets aller minste campus får leve lenger
Styret ved Høgskolen i Innlandet legger ikke ned campus Blæstad utenfor Hamar og har i stedet bedt om en ny utredning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Styret ved Høgskolen i Innlandet følger ikke rektor Kathrine Skrettings anbefaling om å gå videre med planer om å legge ned campus Blæstad, som er den minste ved den nyfusjonerte høgskolen, og heller slå den sammen med campusen på Evenstad eller Hamar.
(Campus Blæstad. Foto: HINN)
Vil utrede mer
«Samtlige styremedlemmer ga på styremøtet uttrykk for at dette er en vanskelig sak der svært mange hensyn må veies mot hverandre», heter det på høgskolens nettside, inn.no.
Uansett hvordan man vrir og vrenger på dette, står vi igjen med en kostnad jeg ikke skjønner hvordan vi skal dekke.
Kathrine Skretting
I stedet vedtok styret enstemmig å be om en ny utredning om hvordan Høgskolen i Innlandet (HINN) kan svare på framtidens utdanningsbehov innen jordbruk. Utredningen skal bygge på høgskolens faglige styrkeområder, økonomiske realiteter og ses i sammenheng med eksisterende tilbud, heter det i vedtaket.
Campus Blæstad tilbyr utdanninger innenfor agronomi, landbruksteknikk, økologisk landbruk og bærekraftig landbruk på en gård utenfor Hamar, der det er stort behov for oppgradering, spesielt av bygningene.
— Uansett hvordan man vrir og vrenger på dette, står vi igjen med en kostnad jeg ikke skjønner hvordan vi skal dekke, fastslo rektor Kathrine Skretting (bildet over) da Blæstad-saken ble diskutert i styret, ifølge Østlendingen (bak betalingsmur).
Blir mye mer kostbart
En rapport laget av dekan Harry Peter Andreassen og høgskoledirektør Pål Dietrichs før sommeren viser at det vil koste opp mot 185 millioner kroner mer i løpet av en 10-årsperiode å beholde Blæstad enn å samlokalisere med Evenstad, som ligger 20 kilometer sør for Koppang i Østerdalen. Det siste alternativet, flytting til Hamar, vil koste om lag det samme som å beholde Blæstad.
I dag er den landbruksfaglige virksomheten til Høgskolen i Innlandet på to studiesteder; campus Blæstad og Campus Evenstad. Fra 1. januar 2018 skal hele fagmiljøet inn i Fakultet for økologi, landbruksfag og bioteknologi med tre institutter; på Blæstad, Evenstad og Hamar.
Les også: Innlandet vurderer kutt fra 7 til 6 studiesteder
Ifølge Østlendingens referat fra styremøtet sprikte meningene om saken i alle retninger i styret, og det var umulig å få signaler om en retning videre, for eksempel mot sammenslåing med Evenstad.
«Styremedlem Jan Andersen ville vite om alle inntektsmuligheter for Blæstad var prøvd. Han fikk til svar fra høgskoledirektør Dietrichs at alt som tenkes kan, har vært prøvd siden 2003. Fasiten i dag er fortsatt røde tall i regnskapet. Det har også vært utallige henvendelser til Landbruks- og matdepartementet og Kunnskapsdepartementet om Blæstad, men svaret er alltid at dette er utdanningsinstitusjonens eget ansvar», heter det i Østlendingen.
— Spørsmålet er så enkelt og så brutalt: Hvor skal vi ta pengene fra? sa styreleder Elin-Sofie Nesje Vestli uten at det bidro til å forene styret, ifølge Østlendingen.
Ville legge ned
Rektor Kathrine Skretting (bildet under) sier i sin anbefaling til styret at høgskolens økonomiske situasjon gjør det urealistisk å få omdisponert nok midler til å ruste opp Blæstad, i en tid da høgskolen er i en fase med fusjon og utvikling av fagmiljøer og ph.d.-utdanninger.
«Det videre arbeidet må derfor legge til grunn at man ikke kan oppruste Blæstad til en fullverdig moderne campus. Dette må ligge til grunn for det videre arbeidet, og innebærer i praksis at det ikke er realistisk at dagens aktivitet på Blæstad kan videreføres som i dag», heter det.
Skretting anbefalte derfor styret å gå videre og utrede at miljøene på Blæstad flyttes til Evenstad eller Hamar, eller en kombinasjon av disse.
Det viste seg at styret ikke kunne gå med på dette, og vedtok i stedet å gi campus Blæstad en ny sjanse.
Sterke protester
Trusselen om nedlegging av Blæstad har skapt stort engasjement, både politisk og i bondeorganisasjonene.
Stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien (Sp), som sitter i Stortingets utdanningskomité, sa til Khrono i sommer at hun mener det er feil å legge ned campusen og bryte opp fagmiljøet på Blæstad.
— Jeg mener det er uklokt å bryte opp dette fagmiljøet, som ligger midt i et jordbruksområde, i strid med faglig anbefaling. Både studenter, ansatte og bondelaget advarer mot flytting, men institusjonene er selvstendige og det er opp til dem å avgjøre slike spørsmål, sa hun.
Hun viste til Senterpartiets advarsler i forbindelse med strukturreformen.
— Vi har advart mot en utvikling der små campuser står i fare for å bli nedlagt, sier hun.
«Ikke Lars Monsen»
Ansatte og studenter har også reagert på flytteplanene. Instituttleder Fred Håkon Johnsen beskriver overfor Hamar Arbeiderblad en unison motstand blant ansatte og studenter.
– Vi har en stab av ansatte som har etablert seg med familier på Hedmarken. Fagmiljøet vil bli rasert dersom de ansatte ikke vil bli med på flyttingen, sier han.
Johnsen frykter at plassering på Evenstad i Østerdalen vil bety langt lavere søkertall til jordbruksstudiene.
– Våre studenter vil bo landlig, men ikke øde. Ikke alle hos oss er Lars Monsen-fans, sier han.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!