koronatiltak i Molde

Innførte telefonvekking for studenter som bor alene

«Hei er du våken? Hvilke planer har du i dag?». Studentsamskipnaden har tilbudt vekking av studenter som bor og studerer alene på hybel i Molde.

Mange studenter oppgir at de sover til klokken 11-12 om dagen.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentene sliter med å konsentrere seg hjemmefra, har problemer med å holde seg borte fra skjermen og å stå opp om morgenen, nå som universitetene og høgskolene er stengt, viser en undersøkelse gjennomført av selskapet bak appen Hold.

Ifølge NTB viser undersøkelsen også at norske studenter har økt skjermtiden sin med 30 prosent etter at universiteter og høgskoler måtte stenge på grunn av koronapandemien 12. mars.

Innførte telefonvekking

Rådgivningstjenesten til Studentsamskipnaden i Molde har lenge jobbet med å gi studentene gode rutiner i hverdagen. Da koronakrisen kom, lanserte de en «vekketjeneste» for studenter.

Studentsamskipnaden ville sette fokus på god døgnrytme, sier studentrådgiver Eva-Merete Otterlei Børstad. Foto:SiMolde

— Vi tenkte at vi måtte gjøre ett eller annet for å sette fokus på hvor viktig døgnrytme er, sier studentrådgiver ved Studentsamskipnaden i Molde, Eva-Merete Otterlei Børstad, til Khrono.

I to uker før påske ringte tre ansatte i studentsamskipnaden hver morgen til de rundt 20 studentene som meldte seg på tilbudet.

— Vi ringte og sa «Hei er du våken? Hvilke planer har du i dag?»

Børstad sier det er viktig for helsen å ha planer og en tydelig rytme i livet.

— Man blir litt kjent når man snakker sammen fem minutter hver morgen. Noen har gitt veldig gode tilbakemeldinger. Dette var viktig for dem. Det var fint å ha noen «voksne» som passet litt på, sier hun.

Fint med en liten prat om morgenen

En av studentene som benyttet seg av vekketjenesten, er 22 år gamle Ola Strugstad.

Han sier til Khrono at opplegget fungerte godt.

— Det var hyggelig å våkne til en liten prat, istedenfor alarmen. Da er det lettere å våkne ordentlig, og ikke bare sove videre, sier han.

Strugstad sier det er mer utfordrende å studere nå enn ellers.

— Det er mer tiltak å sette seg ned å jobbe hjemmefra. Det er jo ikke mulig å dra på biblioteket eller møte andre studenter, og det er andre fristelser hjemme, sier han.

I undersøkelsen som nylig ble gjort av selskapet bak appen Hold, svarte 86,4 prosent av studentene at de føler seg mindre produktive når de studerer hjemmefra.

Halvparten av studentene sa at de står opp i 11-12-tiden. Mange får bare unnagjort et par timers studier om dagen, og studentene bruker i snitt 29 timer foran skjerm i uka, noe som tilsvarer 4 timer og 8 minutter om dagen.

De største utfordringene med å jobbe hjemmefra er digitale distraksjoner, manglende rutiner, tidsstyring, ingen arbeidsplass og motivasjon, skriver Hold.

Utfordrende også for de engasjerte studentene

Eva-Merete Otterlei Børstad synes dette er interessante funn.

— Jeg tror mange studenter er litt «fjortisungdommer» ennå. En av dem som benyttet seg av tilbudet sa til meg at det var fantastisk at hun hadde fått så mange flere timer i døgnet. Andre har sagt at det verste er at biblioteket er stengt. Dette sier noe om studievaner og rytmen man er vant til som nå brytes opp. Det er viktig å ha et sted å gå til, og klare forventinger om at man skal lese og ikke se på Netflix, sier hun.

Børstad opplever at alle gjør så godt de kan, og at mange lærere også går litt inn i rollen som studentrådgivere.

— Men denne situasjonen er klart utfordrende for studentene. Den er selvfølgelig vanskeligst for dem som allerede sliter, men den er og vanskelig for dem som har fungert godt til vanlig — for de engasjerte studentene. Det er uvant for dem å plutselig ikke ha et sosialt liv, og det er ikke nødvendigvis lettere for dem å studere nå, sier hun.

Vurderer fortsettelse

Rådgivningstjenesten vurderer nå om de skal fortsette med vekketilbudet, eller om de skal bruke tiden sin på noe annet.

Vekketjenesten var en slags fortsettelse av et tilbud samskipnaden har hatt med frokostmøter for studenter. Da møtte mange studenter opp før klokken 8 om morgenen. De fikk gratis frokost og det ble snakket om temaer som ensomhet, eksamensstress og hvordan ta vare på seg selv.

Samskipnadskantinen i Molde lager nå også frokost live på facebook for å inspirere studentene til å lage seg frokost og lunsj og spise variert.

Omsorgsgrupper

Ifølge høgskoleavisa Panorama har også høgskolen opprettet omsorgsgrupper for bachelor- og masterstudenter på grunn av koronoasituasjonen.

Det er førsteamanuensis Berit Irene Helgheim som har tatt initativet til gruppene, for å motvirke at studenter uten godt lokalt nettverk skal bli liggende alene på hyblene.

Omsorgsgruppene, på inntil fire studenter, skal ringe hverandre annenhver dag. Hensikten med jevnlige omsorgsmøter er også å finne ut hvilke studenter som nå ikke er sammen med familiene sine, skriver Panorama.

Powered by Labrador CMS