Studieporteføljen til høgskolen ble litt smalere denne uka. Foto: HiOA

Studieporteføljen til høgskolen blir litt smalere

Høgskolen vil smalne inn sitt studietilbud. Mandag ble elektrotilbudet litt mindre. Kommunikasjonssystemer er borte fra studieporteføljen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Institutt for industriell utvikling (IU) strever med å rekruttere studenter til sine fag innen ingeniørfag, elektronikk og informasjonsteknologi. En av studieretningene ble lagt ned mandag.

Saken ble behandlet på fakultetsstyremøtet på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD). Mot stemmen til førsteamanuensis ved Institutt for informasjonsteknologi, Ulf Uttersrud, ble det avgjort at tilbudet kommunikasjonssystemer blir lagt ned. Begrunnelsen er lave søkertall, og kostnadene knyttet til å opprettholde stor bredde i studietilbudet. Det siste med klar forankring i signaler fra høgskolens ledelse om at studietilbudet skal smalnes inn

En del av vedtaket lyder: «Av økonomiske hensyn og på grunn av strategiske føringer pålegges studiegruppen elektronikk og informasjonsteknologi å redusere antallet valgbare emner betydelig.»

Uttersrud ønsket å markere seg mot bruken av ordet «betydelig» i denne sammenheng.

Klarer ikke oppfylle måltall

Dekan Petter Øyan orienterte om saken, og poengterte at man ikke klarer å oppfylle tidligere vedtak om minimum 18 studenter på studieretningen kommunikasjonssystemer. 

Tore Gulden, fra Institutt for produktdesign, fortalte at han hadde tatt kontakt med NTNU som kunne fortelle om stor interesse for tilsvarende fagområde der, og at deres studenter får jobb før de er ferdig med sine studier.

— Det er altså interesse for fagområdet, og ferdige kandidater er attraktive på arbeidsmarkedet. Jeg savner i sakspapirene en forklaring på hvorfor vi ikke klarer å tiltrekke oss studenter innen dette området, sa Gulden.

Fakultetsstyret ønsker at studentene på dette studiet nå skyves over mot medisinsk teknologi som er definert som et satsingsområde for høgskolen. Per i dag sliter også denne fagretningen med rekrutteringen.

Misnøye på instituttet

Det ble i fakultetsstyret også uttrykt misnøye med at ledelsen ved Institutt for industriell utvikling så åpenbart er motvillig til å måtte legge ned denne fagretningen.

— Man burde her være mer tro mot fakultetets ledelse, sa fakultetsstyrets leder, Petter Odlang. Han antydet også at instituttets ledelse kunne vært flinkere til å tilby ansatte såkalte frivillige ordninger for å avvikle sine arbeidsforhold.

Ulf Uttersrud stilte spørsmål ved hvor mye høgskolen vil spare på å legge ned denne studieretningen.

— Når studentene skal skyves over i de to andre studieretningene, må eksempelvis laboratorier utvides og fornyes, bemerket Uttersrud.

Han og flere andre stilte også spørsmål ved de reelle innsparingene ved studiekuttet, og syns dette var for lite dokumentert i saksframlegget.

— Ingen kommentar

Tove Svardal er studentrådsleder på Institutt for industriell utvikling (IU).

— Det ble i fakultetsstyret i går tatt opp spørsmål om studieretningen er for dårlig markedsført. Det ble også stilt spørsmål ved den økonomiske innsparingen. Hva mener studentene?

— Studentene har behørig hatt anledning til å ytre seg underveis i denne saken, sier Svardal.

— Men utover det har jeg ikke noe ønske om å kommentere saken.

— Men dette med at studietilbudet blir smalere er vel noe som opptar studentene?

— Som sagt studentene har hatt anledning til å uttale seg, og jeg ønsker ikke å uttale meg, sier Svardal.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS