Juryen for ingeniørenes grundercamp: Nenad Pavel, produktdesign HiOA, Sverre Steensen, gründer, Fredrick Halvorsen, masterstudent i økonomi og Gustav Eilertsen, Hafslund. Foto: Eva Tønnessen
Finalist nummer 1, gruppe 14, Henrik Elverhøi Koi, Hans Kristian Hofsrud og Fredrik Jørgensen. Foto: Eva Tønnessen
Finalist nummer 2, gruppe 23, Jan-Vidar Presthus, Eirik Gärtner Solberg og Tor-Erlend Suhr. Foto: Eva Tønnessen
Finalist nummer 3, fikk tredjeplass. Sivert Schevig. Foto: Eva Tønnessen
Finalist nummer 3, fikk tredjeplass. Nicolai Walter Arne Ehrlenbruch. Magnus Kallanger var også med i gruppen. Foto: Eva Tønnessen
Finalist nummer 4, fikk andre plass. Heidi Helledal, Jeanette Larsen og Karoline Figenschou Hansen. Foto: Eva Tønnessen
Finalist nummer 5, vant publikumsprisen for sin løsning med et eget nettspill for Hafslundkunder, Henrik Morset, Mathias Hagen Nygaard og Ludvig Holth Thommesen. Foto: Eva Tønnessen
Finalist nummer 6 og vinnere. Vant med sin løsning Hafslund controll. Christopher Herman Hille og Camilla Sommerfelt. Foto: Eva Tønnessen
Finalist nummer 7, gruppe 13, Morten Schou, Øyvind Gismervik og Lasse Langseth Offernes. Foto: Eva Tønnessen
Finalist nummer 8, gruppe 27, Merethe Cecilie Lind, Malene Hoftun Dæger og Jon Andreas Moseid. Foto: Eva Tønnessen
Finalist nummer 9, gruppe 9, Atif Hussain, Praman Singh Dhami og Junaid Malik. Foto: Eva Tønnessen
Siste finalist - gruppe 24, Eivind Hoel Monsen, Tarald Brautastet Hagen og Axel Brautaset Hagen. Foto: Eva Tønnessen
Alle vinnerne på et brett: Vinnerne på maskin og kjemiingeniørenes grundercamp (fra venstre): Karoline Figenschou Hansen, Jeanette Larsen og Heidi Helledal ble nummer to. Nicolai Ehrlenbruch og Sivert Schevig ble nummer tre. Camilla Sommerfelt og Christopher Herman Hille vant hele konkurransen. Foto: Eva Tønnessen
Christopher Herman Hille og Camilla Sommerfelt var meget glade da seieren var sikret. Foto: Eva Tønnessen
Juryen fikk blomster av HiOAs Tale Skjølsvik. Foto: Eva Tønnessen
Vinnerne Christopher Herman Hille og Camilla Sommerfelt fikk premier av Tale Skjølsvik. Foto: Eva Tønnessen
Spente studenter venter på avgjørelsen. Foto: Eva Tønnessen
I spissen for hele gründercampen: Tale Skjøsvik, HiOA og Ellen Sethov, Ungt entreprenørskap. Foto: Eva Tønnessen

En stor strøm av praktfulle ingeniøridéer

For første gang har ingeniørstudenter ved HiOA fått testet sine innovative evner på en gründercamp. Og idéene strømmet på, og nivået var høyt da finalerunden gikk fredag ettermiddag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gründercamper er blitt arrangert ved flere av utdanningene ved HiOA i år, blant annet ved Institutt for estetiske fag og på helsefag. Denne uken var det for første gang ingeniørstudentene som skulle «på treningsleir i problemløsning ved hjelp av kreativitet og nyskapning», som det står i programmet.

99 studenter fra andre året på maskin- og kjemi-ingeniørstudiet var samlet torsdag og fredag til gründercamp og konkurranse.

Oppdrag fra Hafslund

Oppdraget studentene fikk var å hjelpe strømleverandøren Hafslund med å finne tilleggstjenester eller produkter som kan hjelpe selskapet med å tiltrekke og holde på kunder i en situasjon med hard konkurranse.

— Strøm er et homogent produkt, og det er heller ikke lenger noen særlig mulighet for å konkurrere på pris. Det kommer dessuten til å bli enda lettere å bytte strømleverandør. Dette betyr at det blir en enda tøffere kamp i markedet, sa Gustav Eilertsen fra Hafslund.

Han understreket at det ikke er nok å ha gode idéer - de må også kunne kommersialiseres.

Aktivitet på idéloftet

I personalkantinen i Pilestredet 35, med utsikt over Oslos tak, har ingeniørstudentene sitt ideloft. Hit kommer grupper av studenter for å få veiledning og hjelp til å komme videre med sine mer eller mindre gode idéer.

Studentene Stig Antonsen, Stian Ingebrigtsen og Tommy Frantzen (bildet over) kommer med en idé, som etter en sjekk på Hafslunds nettside viser seg allerede å være gjennomført. Etter 15 minutters veiledning hos Helge Gjørven fra Ungt Entreprenørskap har de fått ny giv.

— Vi har fått god hjelp og går videre med en annen idé som vi i utgangspunktet ikke hadde så mye tro på, sier de.

Det dreier seg om en lånetjeneste som skal være et tilleggsprodukt til strømleveransene. Mange av de andre gruppene som er innom idéloftet jobber med forskjellige varianter av strømsparing og strømstyring.

Førsteamanuensis Tale Skjølsvik (bildet under) ved HiOA veileder studentene Ole Isaksætre, Thomas Flodin og Stig Malmer Kolve, som har kommet med flere forslag.

— Jeg føler ikke at dere har truffet helt, men midt i mellom de ulike forslagene deres ligger det noe godt som dere kan jobbe videre med, sier hun.

Entreprenørskap må inn

Tale Skjølsvik holder kurset i teknologiledelse sammen med høgskolelektor Vidar Jensen.

— Vi håper at studentene kan få brukt ingeniørkompetansen sin i en gründer-sammenheng, sier Skjølsvik, som legger til at det har vært et ønske om å få inn entreprenørskap som en del av ingeniørutdanningen.

Alle utdanninger er pålagt å ha noe om innovasjon, ifølge regjeringens handlingsplan om entreprenørskap i utdanningen. HiOA har valgt å bruke organisasjonen Ungt Entreprenørskap til å hjelpe seg med å få dette på plass.

Semifinaler og finaler

Fredag formiddag var det så tid for å levere inn sine besvarelser på oppdraget, og det ble først avviklet to parallelle semifinaler. Fra disse semifinalene ble det plukket ut 10 grupper som gikk til finalen. 

Disse gruppene presenterte sine forslag en for en, før juryen ledet an av Hafslunds egen representant, gikk til møte i et lukket rom.

Mens juryen var borte stemte studentene fram sine egne favoritter. Publikumsprisene gikk til andre grupper enn de den profesjonelle juryen valgte ut.

Meget høyt nivå

Både juryen, med Gustav Eilertsen fra Hafslund i spissen, og representantene fra Ungt Entreprenørskap, Ellen Sethov og Helge Gjørvar, understreket at det var meget høyt nivå på både innhold og form på det HiOA-studentene hadde klart å komme fram til i løpet av det drøye døgnet gründercampen pågikk.

Også faglærer Vidar Jensen var kjempefornøyd med sine egne studenter.

— Det er utrolig morsomt å se hva de har fått til på så kort tid, jeg er kjempeimponert over studentene mine, sier Jensen.

 

Overraska vinnere

Etter at tredjeplass og andreplass var ropt opp og publikumsprisene delt ut, gjensto det bare å kåre vinnerne. Christopher Herman Hille og Camilla Sommerfelt (bildet over) forteller at de ble veldig overrasket over å bli ropt opp som vinnere.

— Dette har vært utrolig morsomt og lærerikt. Ikke så mye faglig, men veldig jobbrelevant, sier Hille.

— Vi har ikke sovet i hele natt og har jobbet steinhardt med både innhold og presentasjon, forteller Sommerfelt.

— Hvorfor tror dere at dere vant?

— Juryen la vekt på totaliteten i vår besvarelse, og så tror jeg at vår idé ikke bare er svevende men veldig relevant og mulig å gjennomføre, sier Hille.

Hafslund controll

Produktet sitt hadde de to kalt Hafslund control. Ideen er en app som gir kontroll på eget strømforbruk, og hvor man eksempelvis både kan få varsel og kutte strøm hvis det er unormalt høy strømforbruk i enkelte rom. Man skal også kunne skru på strøm i rom via smarttelefon. De hadde også lagt opp til muligheter hvor man kunne bruke mer strøm når den er billigst.

I tillegg ville de inkludere en alarm- og brannvarslertjeneste i appen- slik at den også ville appellere til eldre strømkunder.

— Gjennom dette produktet mener vi at Hafslund vil klare å skape et bånd til strømkundene sine, som vil gjøre at de ikke vil vurdere å bytte leverandør, poengterte de to under presentasjonen.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS