Rektor Kristian Bogen vil at trippelfusjonen i Buskerud, Vestfold og Telemark skal ende opp i navnet Høgskolen/Universitetet i Sørøst Norge.

Ikke Tind, ikke Ibsen, ikke Skagerak, men...

Både Tind, Viken og Ibsen ble forkastet. Universitetet i Sørøst-Norge er navnet rektorene ved høgskolene i Buskerud/Vestfold og Telemark ønsker seg.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært avholdt navnekonkurranse om hva som bør bli det nye navnet på institusjonen som dannes når Høgskolene i Buskerud og Vestfold (HBV) og Høgskolen i Telemark (HiT) etter planen fusjonerer 1. januar 2016.

Det kom inn 300 navneforslag, og åtte ble plukket ut til en finalerunde. De to rektorene har nå bestemt seg, og navnet de foreslår overfor styrene på de to høgskolene er Høgskolen/Universitetet i Sørøst-Norge.

Les også:

Identitetsmarkør

Styrene får navnesaken på bordet under sine ekstraordinære styremøter som holdes 4. juni. Der skal styrene også ta stilling til om de går inn for fusjon, noe rektorene anbefaler.

Her er de åtte navnene som kom til finalen: Viken, Tind, Skagerak, Ibsen, Fjord, Oslofjord, Høgskolen/Universitetet i Sørøst-Norge og Høgskolen/Universitetet i Øst-Norge.

— Vi foreslår at styrene anbefaler regjeringen å etablere den nye institusjonen under navnet «Høgskolen/Universitetet i Sørøst-Norge». Vi tror at det relativt raskt kan innarbeides som identitetsmarkør både internt og eksternt, sier rektorene Petter Aasen (bildet under) (HBV) og Kristian Bogen (HiT).

«Norske bokstaver, egenart og norsk, eksotisk og eget i utlandet»

Dinamo om navnevalget

Vanskelig med Ibsen

Kommunikasjonsbyrået Dinamo har hjulpet de to høgskolene med å velge blant de åtte navneforslagene som kom til finalen, og anbefalte å gå videre med to navn: «Ibsen» og «Sørøst-Norge».

De andre ble forkastet, enten fordi de allerede er i bruk i andre sammenhenger (for eksempel Tind), fordi de er geografisk upresise (for eksempel Oslofjord), eller fordi de framstår litt intetsigende (for eksempel Fjord), går det fram av sakspapirene til styremøtene. 

De to rektorene mener at både Ibsen og Sørøst kan fungere som navn, men sier at det er noen utfordring knyttet til Ibsen-navnet.

— Det er usikkerhet om Ibsen som navnevalg vil være samlende for den nye institusjonen. Selv om Ibsen er norsk og et verdensnavn, har han en spesiell tilknytning til bare en del av den regionen hvor den nye institusjonen har sin forankring, sier rektorene, som også viser til at det ikke er tradisjon i Norge for å bruke navn på en person, som i tillegg har liten tilknytning til akademia eller forskning, som navn på en høyere utdanningsinstitusjon.

Fint med ø i navnet

Derfor konkluderer de med at Høgskolen, eller helst Universitetet, i Sørøst-Norge er det beste alternativet. Ifølge sakspapirene har dette navnet egenart, det angir geografisk plassering, samtidig som det gir geografisk slingringsmonn. Det vil fungere godt hvis det blir utvidelser i framtiden, og det har en tydelig, selvforklarende betydning, heter det.

Et av de mer spesielle argumentene for Sørøst er at det inneholder hele to av den norske bokstaven «ø».

«Norske bokstaver, egenart og norsk, eksotisk og eget i utlandet», lyder argumentet som Dinamo har brukt.

Rektorene Aasen og Bogen konkluderer med at Sørøst er det beste navnet. På engelsk foreslår de at navnet blir University College eller University of South East Norway.

«Etter dialogen med Dinamo ser vi at det er mange muligheter til profilering gjennom dette navnevalget», sier de.

Anbefaler fusjon

De to rektorene anbefaler styrene sine å gå inn for fusjon, men forutsetter at muligheten for å bli universitet opprettholdes etter at strukturmeldingen (Stortingsmelding 18, 2014-2015) er behandlet av Stortinget. Det skal skje 11. juni.

I forslaget til vedtak, som er likelydende overfor de to styrene, anbefaler rektorene at den nye institusjonen skal være en flercampusinstitusjon med studiesteder i alle tre fylkene, og med en sterk felles profesjons- og arbeidslivsprofil.

Videre går forslaget til vedtak ut på at styrene anbefaler regjeringen snarest å oppnevne et interimstyre, som bør fortsette som institusjonsstyre etter fusjonen. Det står også at styrene er innforstått med at den fusjonerte institusjonen vil få ansatt rektor og ekstern styreleder, dersom dette blir vedtatt av Stortinget som hovedmodell for ledelse.

Les også: Ledermodell kan skape fusjonstrøbbel

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS