Høgskulen på Vestlandet

I sjokk etter at forestilling dedikert kvinne­kampen i Iran ble stanset

En ansatt ved Høgskolen på Vestlandet skal ha ropt etter studenter og sparket et sjal som symboliserte de som har dødd under protestene i Iran da han torsdag stanset en forestilling dedikert iransk kvinnekamp.

Sayeh Kazemi, liggende i rødt, sier det føltes som et angrep da forestillingen hun holdt i inngangspartiet til HVL torsdag ble stanset.
Publisert

— Jeg er fortsatt i sjokk, og har knapt fått sove siden torsdag. Jeg tenkte aldri at en akademisk institusjon kunne gjøre noe sånt med studenter. Det er greit å gi et avslag, men den adferden der... Jeg kunne ikke tenke meg at noen kunne gjøre noe sånt mot en student, sier Sayeh Kazemi.

Barnehagelærer-studenten ved Høgskulen på Vestlandet skulle torsdag fremføre et stykke utøvende kunst dedikert til kvinnekampen i Iran ved høyskolens inngangsparti. Halvveis i stykket dukket to av høyskolens ansatte opp og avbrøt fremføringen.

Stykket besto av at Kazami danset rundt mens flere av hennes medstudenter spilte døde. På bakken sammen med dem lå også det røde sjalet og et iransk flagg med påskriften «WOMAN LIFE FREEDOM». De første ti minuttene foregikk inne ved resepsjonen, de siste ti utenfor inngangen.

— Som å være tilbake i Iran

— Han ene begynte å rope og viste til at vi ikke hadde tillatelse. De hadde tatt flagget, og sparket bort sjalet som skulle symbolisere blodet til ungene som ble drept i Iran. Det å sparke sjalet er respektløst og føles som et angrep, sier en tydelig preget Kazemi.

Det var Bergensavisen som først omtalte saken.

— Jeg har forlatt alt jeg hadde i Iran for å komme hit til trygghet og demokrati, og så kan jeg ikke uttrykke meg her heller. Det var akkurat som om jeg var tilbake i diktaturet i Iran.

Hun forteller at hun hadde søkt om tillatelse til å gjennomføre forestillingen, men ikke fått med seg at hun hadde fått avslag per e-post kvelden før forestillingen skulle finne sted.

Har vært i møte med rektor

Avslaget ble begrunnet med at ...«politiske partier (inkludert politiske ytringer), kommersielle aktører og representanter for livssynsgrupper ikke skal ha tilgang til våre lokaler» skriver Bergensavisen.

Mandag har Kazemi vært i møter med HVL-rektor Gunnar Yttri om hendelsen.

— Han har beklaget, sagt at dette ikke skulle skjedd og lovt å undersøke dette videre. Nå skal vi møtes igjen senere i uken for å diskutere et eventuelt støttearrangement, sier Kazemi til Khrono.

Yttri: Tar hendelsen på alvor

Gunnar Yttri kommenterer saken overfor Khrono mandag kveld.

Han viser til oppslaget i Bergensavisen om studentene ved HVL som reagerte fordi en forestilling til støtte for kvinnekampen i Iran ble stoppet ved campus Bergen ved lunsjtider torsdag 27. oktober.

— Vi har gjennom helgen og nå i starten av uken arbeidet for å klargjøre situasjonen som fant sted sist torsdag. Vi ser at opplevelsene av det som skjedde nok er litt ulike, og det anerkjenner vi. Så er det slik at medieoppslag av denne karakter gjerne blir litt mer tilspisset og der en del viktige nyanser lett kan bli borte, skriver Yttri i en epost.

— Når det er sagt. Vi tar denne hendelsen på alvor og vi har hatt oppklarende og gode møter med studenter og ansatte. Vi har stor oppmerksomhet på å ivareta studenter og ansatte. Vi ser fremover, vi lærer og vi følger opp, sier Yttri.

Gunnar Yttri, rektor HVL

Han forteller videre at de denne uken blant annet inviterer til møter og dialog med de involverte for å klargjøre rammene for arrangement på campus og hvordan de kan tydeliggjøre dette sammen.

— God dialog i forkant, åpenhet og forutsigbarhet styrker samarbeidet vårt framover, sier han.

Yttri understreker at Høgskulen på Vestlandet har stor forståelse for situasjonen som studentene setter søkelyset på.

— Vi ser at grunnleggende verdier som står sterkt hos oss: menneskerettigheter, ytringsfrihet og demokrati, er under press i det iranske regimet. Høgskulen på Vestlandet fordømmer angrepene på fredelige demonstrasjoner og de voldelige overgrepene mot frie meningsytringer som har funnet sted i Iran i den senere tid. Her har akademia et særskilt ansvar både for å sette søkelys på problemene og til å vise solidaritet med de rammede, skriver HVL-rektoren.

Powered by Labrador CMS