I fire år har Høyskolen Kristiania sendt faktura med «obligatorisk» avgift. Men avgiften var ikke obligatorisk.
Fakturafeil. Høyskolen Kristiania vil endre fakturaen hvor de ber alle fulltidsstudenter om 250 kroner til medlemskap i studentforeningen Studentunionen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med kommentarer fra Studentunionen)
I begynnelsen av hvert semester får studentene ved Høyskolen Kristiania tilsendt faktura for studieavgiften. På samme faktura fremkommer det også at studentene kan betale 250 kroner for medlemskap i Studentunionen.
Det vil si, det skulle vært «kan».
Men på fakturaen står det at det som er et frivillig medlemskap i Studentunionen er «obligatorisk». Dette er penger som ikke går til Høyskolen Kristiania, men til studentforeningen.
Det er administrasjonen ved høgskolen som har formulert teksten i fakturaen, en praksis som vil bli endret umiddelbart.
Stein-Oddvar Evensen
Det var nettavisa til journaliststudentene ved OsloMet, Journalen, som først meldte at medlemsavgiften har blitt fakturert de over 8000 studentene som «obligatorisk» hvert semester. De har snakket med studenter som sier de ikke ville betalt avgiften, dersom studentene visste at avgiften var frivillig og ikke obligatorisk.
Markeds- og kommunikasjonsdirektør ved Høyskolen Kristiania, Stein-Oddvar Evensen, påpeker overfor Khrono at det ikke er høgskolen som mottar penger, men studentforeningen.
— Høgskolen bidrar kun med fakturering, noe vi har gjort siden 2015. Det er administrasjonen ved høgskolen som har formulert teksten i fakturaen, en praksis som vil bli endret umiddelbart, skriver Evensen.
— Har formuleringen da vært slik siden 2015?
— Ja.
Utgjør trolig 1,9 millioner kroner i 2020
Det er Studentunionen selv som fastsetter beløpet studentene bes betale. I tillegg til de 250 kronene fra fulltidsstudenter, koster det 25 kroner per fag for studenter som tar nettstudier hos Høyskolen Kristiania, fremgår det av Studentunionens vedtekter.
Studentunionen ved Høyskolen Kristiania budsjetterer for 2020 med 1,9 millioner kroner i inntekter fra medlemsavgiften. Studentunionen regner med at de får inn 930.000 kroner på våren, og 970.000 på høsten, framgår det av det åpent tilgjengelige budsjettet til Studentunionen.
Hvor mye dette utgjør over de fire årene feilen har eksistert er uklar. Ettersom Høyskolen Kristiania har hatt et lavere antall studenter enn nå, grunnet nylige fusjoner, er det ikke bare å gange beløpet med fire.
Evensen ved Høyskolen Kristiania sier at høgskolen har bidratt med fakturering fordi de ønsker seg et godt studiemiljø.
— Vi har alltid vært veldig opptatt av at studentene skal ha et velfungerende og profesjonelt studentorgan som ivaretar studentenes interesser, som fremmer studentenes synspunkter og ikke minst bidrar til gode velferdstilbud og et godt studentdemokratiet. Studentunionen er avhengig av en grunnfinansiering for opprettholde det gode tilbudet til studentene, sier Evensen til Khrono.
Tror ikke det går utover foreningens finansiering
Leder for Studentunionen, Martine Elise Hansen, skriver i en e-post til Khrono at Studentunionen ikke har oppdaget at fakturaen fra høgskolen til nå har kalt medlemsavgiften deres for obligatorisk.
— I likhet med mange andre studenter tror jeg ikke at vi har lagt merke til at det har vært brukt ordet obligatorisk, men jeg er glad for at Høyskolen Kristiania endrer dette nå, skriver Hansen.
— Har det vært SHK sitt ønske eller hensikt at det skal stå at den er «obligatorisk»?
— Nei, det er det ikke. Vi er i dialog med administrasjonen og de er tydelige på at dette er en feil de retter opp umiddelbart, svarer hun.
Hansen tror ikke at det å presentere avgiften som frivillig, og ikke som noe studentene må betale, vil gå merkverdig utover inntektene som unionen budsjetterer med.
— Hvis vi er tydeligere med kommunikasjonen om frivilligheten og det arbeidet som gjøres i Studentunionen, så tror jeg ikke inntekstgrunnlaget vil endre seg vesentlig. Studentene på Høyskolen Kristiania er opptatt av studiemiljøet og hva de kan gjøre for å skape en bedre studiehverdag, og fremover skal vi skal være enda flinkere til å kommunisere alle de flott tilbudene vi har, skriver Hansen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!