valg i nicaragua

I dette landet defineres studenter som terrorister

— I dag er det viktigere enn noen gang at norske myndigheter sier klart ifra om de omfattende menneskerettighetsbruddene som skjer i Nicaragua, sier Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond.

Daniel Ortega går for en ny periode som president i Nicaragua.
Publisert

Førstkommende søndag stiller den gamle revolusjonshelten Daniel Ortega igjen til valg i Nicaragua, med visepresident og kone Rosario Murillo ved sin side.

— De siste årene har vi sett en massiv utvikling av lovverk som på ulike kreative måter innskrenker sivilsamfunnet og det demokratiske rommet, sier Katrine Ringhus, som er programrådgiver i SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), om forholdene i landet.

Trenger støtte fra Norge

Nasjonalforsamlingen i Nicaragua har de siste årene oppdatert straffeloven slik at studenter passer innunder den juridiske definisjonen av begrepet terrorist, viser en rapport Clade og SAIH står bak. I tillegg kommer en rekke andre lov-endringer.

SAIH har jobbet i Nicaragua i over 40 år og samarbeider med organisasjoner i de autonome regionene på Atlanterhavskysten. Dette er landets fattigste område, hvor en stor andel av befolkningen er urfolk og afroetterkommere.

— I dag er det viktigere enn noen gang at norske myndigheter sier klart ifra om de omfattende menneskerettighetsbruddene som skjer i Nicaragua. Kritiske stemmer fra studenter, urfolk, journalister og sivilsamfunnet trenger vår støtte nå, sier Hector Ulloa, leder i SAIH.

— Så langt er flere Ortega-kritikere fengslet i oppløpet til valget – flere av dem personer som selv stilte til valg, forteller Katrine Ringhus.

Hun mener blant annet at loven om «cyberkriminalitet» er problematisk – den kan gi fengselsstraff for de som bruker nettplattformer for å spre falsk informasjon eller villedende informasjon som forårsaker «alarm, terror eller uro i offentligheten».

Samtidig er det opp til myndighetene å definere hva slags informasjon som er falsk og hva som er ekte.

Møter misnøye med vold

I 2018 ledet universitetsstudenter befolkningen i massive demonstrasjoner i store deler av landet.

Myndighetenes svar på den folkelige misnøyen var brutal. Ifølge den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen (IACHR) døde minst 212 mennesker mellom april og juni 2018, 1.337 personer ble skadet og 507 personer utsatt for frihetsberøvelse.

Siden den gang har mer enn 100.000 mennesker har flyktet fra landet.

SAIH jobber i partnerskap med lokale organisasjoner på Atlanterhavskysten for å utdanne flere lærere og for å styrke tilgangen til høyere utdanning som er tilpasset lokale språk, kultur og behov.

Powered by Labrador CMS