korona:

Hva skjer når alle kobler seg opp hjemmefra for å jobbe?

Uninett er spent på hva som skjer når mange tusen studenter og forelesere skal logge seg på digitale tjenester – via hjemmenettene sine.

Hva skjer mandag, når mange tusen mennesker skal koble seg opp til sektorens system, via hjemmenettene sine?
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Kunnskapsnorge trenger digital akutthjelp, skrev Uninett på nettsidene sine lørdag.

Uninett er ansvarlig for at forskning og høyere utdanning i Norge har internettforbindelse. Selskapet drifter i tillegg tjenester som er mye brukt i sektoren, som Feide, Zoom videotjenester og UH-skype.

Khrono har allerede skrevet om flere nettsider og Facebook-grupper der man kan få tips og råd når undervisningen nå blir digital. Men hva skjer dersom selve nettet svikter?

Jobb og Netflix side om side

Til vanlig arbeider man som ansatt i universitets- og forskningssektoren via store nettverk. Nå skal mange koble seg på samtidig – via hjemmenettet. Dette er naturlig nok ikke like godt dimensjonert som det nettet man pleier å koble seg opp til på jobb.

— Når hele familien er i karantene vil det være et problem at jobbtrafikk må dele kapasitet med at barna spiller spill og ser på Netflix og lignende. Det er fare for at mange hjemmenett vil bli overbelastet og ikke er godt dimensjonert for videotrafikk som trengs for forelesere i karantene.

Det skriver Tom Røtting, administrerende direktør i Uninett AS, i en epost til Khrono søndag kveld. Han forteller at helgen har vært hektisk, med 25 prosent av arbeidsstokken på jobb mer eller mindre kontinuerlig, slik at alt skal være klart til mandag.

Spredning av bruken utover døgnet vil lette situasjonen

Tom Røtting, Uninett

Røtting skriver at når alt arbeid skal gjøres hjemmefra, er det viktig med et bevisst forhold til sikkerhet på hjemmekontoret.

— Utstyr må være oppdatert til siste versjon, og kommunikasjon med tjenestene må gjøres på en sikker måte. Mange institusjoner krever bruk av VPN, for en sikker kanal fra hjemmekontoret til enkelte tjenester, og det kan gi en ekstra belastning på institusjonens VPN-tjener.

Dette vil de de lokale IT-avdelingene, ifølge Røtting, trolig følge nøye med på. Men mange moderne tjenester, som Feide, kjører i skyen. Da trenger man ikke koble opp via VPN for å kunne arbeide hjemmefra.

Mest spent på Zoom

Mange i sektoren bruker Zoom videotjenester, som er driftet av Uninett. Søndag skrev selskapet på egne sider at de nå har opprettet en egen Facebook-gruppe, der man kan få tips og råd til hvordan man kan bruke denne tjenesten. Men det er nettopp videotjenestene Uninett er mest spent på hvordan vil takle økt bruk. Røtting skriver at de store sektorsystemene, som Feide, skal tåle et stort trøkk.

— Vi forventer at svært mange, ikke bare i Norge, vil ta i bruk videotjenester samtidig. Zoom har sterkt økende popularitet globalt når det gjelder digital undervisning, og flere av våre kunder har tatt i bruk tjenesten de siste dagene. Vi jobber med en større utvidelse av kapasiteten, men er avhengig av Zoom sentralt (USA) for å få dette til, skriver Røtting.

Mandag formiddag skriver han i en epost til Khrono at kapasiteten nå er økt.

— Vi kan nå håndtere 120 000 samtidige deltagere, skriver Røtting.

Dette skal deles på landene i Norden, men skal likevel være nok, mener han.

Når det gjelder Teams, som mange også bruker, regner Uninett med at det programmet skal tåle trøkket.

— Kan det bli slik at ikke alle kan bruke alle tjenester samtidig?

— Ja, spredning av bruken utover døgnet vil lette situasjonen, noe vi har sendt ut råd om allerede. Videre er det lurt å bruke flere digitale medier som UH-skype, Teams, Adobe Connect og Zoom for å spre belastningen på flere tjenester, sier Røtting.

(Oppdatert 16.mars med ny kommentar fra Røtting)

Powered by Labrador CMS