Setter ikke foten ned for universitet

HiOA bør absolutt fortsette arbeidet med universitetssatsingen, mener stortingsrepresentant Svein Harberg fra Høyre.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge den påtroppende regjeringen skal dagens struktur i høyere utdanning fryses inntil effekten av å opprette nye universiteter er evaluert.

Det kan bety at HiOA vil få problemer med å gjennomføre sine planer om å søke universitetsstatus i 2015 og bli universitet fra 2017.

Beroligende ord

Stortingsrepresentant Svein Harberg (H), som har sittet i kirke-, utdannings- og forskningskomitéen på Stortinget de siste fire årene, var travelt opptatt med å få på seg bunaden før den høytidelige åpningen av Stortinget onsdag. Men han tok seg tid til å komme med noen beroligende ord til HiOA.

— Jeg synes absolutt at HiOA skal fortsette arbeidet sitt, sier han.

Jeg synes absolutt at HiOA skal fortsette arbeidet sitt.

Svein Harberg

Han kan imidlertid ikke si noe konkret om hvor lenge frysingen av dagens struktur i høyere utdanning skal vare og om HiOAs tidsskjema kan holde.

— Det er umulig å sette en dato nå, men evalueringen er avgjørende for utviklingen av høyere utdanning og er derfor selvsagt en prioritert oppgave, sier han.

Har etterlyst gjennomgang

Harberg (bildet over) utdyper i en epost at Høyre og de andre borgerlige partiene i flere år har etterlyst en gjennomgang av strukturen og en evaluering av kvalitet og finansieringsmodeller i høyere utdanning. Nå er dette arbeidet i gang, blant annet i form av et utvalg ledet av professor Fanny Duckert som skal se på finansieringen av universiteter og høgskoler. Utvalget skal være ferdig med sitt arbeid innen utgangen av 2014.

— Av hensyn til utdanningsinstitusjonene er det viktig å ta rammebetingelsene på alvor, slik at alle har forutsigbarhet når de legger sine strategiske planer. Formuleringen i regjeringsplattformen følger opp dette, og vil inntil evalueringen foreligger avvente ytterligere endringer i sektoren i form av universitetsetableringer, sier han.

Vil ha verdensklasse

Ifølge Harberg vil den nye regjeringen legge stimulerende finansieringsordninger og studiekvalitet til grunn for videre endringer i sektoren.

— Dette er noe vi vet sektoren selv vil sette pris på. Regjeringen har også et klart uttrykt ønske om å etablere universitetsmiljøer i verdensklasse og vil som et ledd i det aktivt følge opp evalueringen, sier han.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS