Vurderer å stoppe utveksling av studenter
På lærerutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus har man mange pågående prosjekter i Uganda. Fakultetsledelsen vurderer nå å stoppe studentutvekslingen etter at den nye homoloven i landet er vedtatt.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Etter at Ugandas president i går undertegnet en ny og meget streng homolov, reagerte den norske regjeringen umiddelbart. Utenriksminister Børge Brende sa til NRK i går at Norge vil holde tilbake 50 millioner kroner i bistand til Uganda på grunn av landets nye lov som straffer homofili med livsvarig fengsel.
På Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har flere av instituttene på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) et utstrakt samarbeid med utdanningsinstitusjoner i Uganda. Det er særlig Institutt for yrkesfaglærerutdanning (YLU) som er tungt inne i Uganda.
— Vi hadde denne saken oppe i fakultetsstyret da forslag til ny homolov i Uganda kom for et halvt år siden, forteller dekan på lærerutdanningen, Knut Patrick Hanevik.
— Vi ba den gangen om at høgskolens ledelse utarbeidet etiske retningslinjer som kan ligge til grunn når vi velger land å samarbeide med, sier Hanevik.
Stopper studentutveksling
For meg synes det naturlig at vi må stoppe student-utvekslingen med Uganda.
Knut Patrick Hanevik
Hanevik sier at de nå vil utrede saken på nytt administrativt og så behandle situasjonen i fakultetsstyret. Han regner også med at saken vil være tema for høgskolens ledelse.
— For meg synes det naturlig at vi må stoppe studentutvekslingen med Uganda. Dette på grunn av sikkerheten til studentene, men det vil også fungere som en markering overfor myndigheten i Uganda, sier Hanevik.
Hanevik forteller at HiOA har ti studenter i Uganda nå, og de vil etablere et utvidet informasjonsløp mot disse. Han sier at han ikke tror det er aktuelt å kalle disse hjem, men det er en sak fakultet vil vurdere fortløpende.
— På den andre siden så driver vi jo utdanningsprosjekter. Og nettopp utdanning er jo et felt som kan stimulere til kritisk tenking. Derfor tror jeg ikke det er riktig av oss å tenke total boikott, men hvis vi stopper studentutvekslingen blir jo dette også en markering mot den utviklingen vi ser.
Hanevik legger også til at selv om den nye loven i Uganda er svært streng, har de fleste andre afrikanske land også lovforbud mot homofili.
— Dette gjelder jo også en rekke land i Midt-østen og Asia, så det å håndtere saker som dette er en vanskelig etisk balansegang.
Allerede straffbart
Såkalt homoseksuell adferd er allerede straffbart i Uganda, det nye med loven er at homofile risikerer livsvarig fengsel. Straffen for første gangs forseelse heves også til 14 år.
I tillegg gjøres det straffbart ikke å anmelde homoseksuell praksis hvis man kjenner til noe slikt. Og det gjøres straffbart å oppfordre til homofili eller økonomisk støtte slike «oppfordringer».
— Dere må leve med oss, hvis ikke kan dere ta pengene deres og dra. Uganda er et veldig rikt land. Vi trenger ikke bistand. Faktisk er bistand en del av problemet, sier president Museveni ifølge NRK, etter at det ble kjent at flere vestlige land kutter i bistanden til landet.
Børge Brende sier i dag til NRK at han i lys av de nye uttalelsene fra Museveni vil gå gjennom hele bistandssamarbeidet med det østafrikanske landet.
— Norge driver et utstrakt samarbeid knytta til utvikling i Uganda. Da er det mer fornuftig at man prioriterer det sivile samfunnet, menneskerettighetsorganisasjoner og demokrati. De må ikke komme ut som tapere.
— Men de store pengene vi har brukt på elektrisitetsutvikling og olje for utvikling må gjennomgås, og så må vi se på om vi må legge om bistanden til Uganda helt, sier Brende til NRK.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!