Interimstyret ved Høgskulen på Vestlandet hadde sitt første møte i dag og vedtok å bruke lenger tid på rekruttering av rektor. Foto: Tor H. Monsen/På Høyden
Interimstyret ved Høgskulen på Vestlandet hadde sitt første møte i dag og vedtok å bruke lenger tid på rekruttering av rektor. Foto: Tor H. Monsen/På Høyden

Utsatte søknadsfristen på rektorstilling på Vestlandet

Interimstyret for Høgskulen på Vestlandet besluttet å forlenge fristen for å søke på stillingen som rektor. Det snudde også på beslutningen om å stenge dørene under saken.

Publisert Oppdatert

Noen mente det ikke var nok tid for det nye styret å ta over styringen av den viktigste tilsettingen av dem alle. Noen mente en ekstra uke ville øke sjansene for å finne flere kvalifiserte kandidater å velge mellom - spesielt eksternt, skriver På Høyden.

Kritiske til hurtigtoget

Særlig på Høgskolen i Bergen (HiB) har man vært kritiske til å påskynde prosessen med å finne øverste leder. Forskerforbundet mente det ville gå ut over eksterne kandidaters sjanse. Medlemmer i HiB-styret mente fristen 18. september var et brudd på de forutsetningene som HiB-styret satte da det vedtok utlysningen i juni.

Argumentene for å utvide fristen ,er hensynet til tilliten og legitimitetene i prosessen, mens den relativt korte fristen skyldes behovet for å ha en rektor på plass tidligst mulig - helst før fusjonene formelt trer i kraft 1.1. 2017.

«Gevinst av å utsette»

Flere i styret mente innstillingsutvalget på fire burde utvides. Styrets leder skal nå nå være med i intervjurunden med kandidatene. Hallén så flere gevinster i å gi prosessen en uke ekstra, uten at han tror det vil svekke ambisjonene om å komme i mål på normert tid.

— Jeg tror ikke det endrer på framdriften, sa han.

Les også: Stillingsutlysningen

Åpnet dørene

Saken om rektortilsettingen skulle egentlig holdes bak lukkede dører. Etter en revurdering under lunsjen, åpnet man dørene for den delen som omhandlet prosessen og spørsmål fra styremedlemmene. Den delen som omhandlet diskusjon omkring konkrete navn, forble lukket.

Hallén fikk en oppdatering fra hodejegerfirmaet tirsdag. Hvor mange søkere som så langt har meldt seg, er ikke kjent. Heller ingen navngitte søkere.

Da Khrono i slutten av juli spurte dagens rektorer om de kom til å søke rektorstillingen, hadde de ennå ikke bestemt seg. Liv Reidun Grimstvedt, rektor ved Høgskolen Stord/Haugesund var i tenkeboksen, også HiB-rektor Ole-Gunnar Søgnen hadde det «til vurdering», mens Rasmus Stokke svarte at han høyst sannsynlig ikke kom til å søke. 

Les også: Vestlandet vil ha kvinnelige søkere 

Styret ansetter etter eget hode

Det er institusjonens styre som skal ansette rektor. Et innstilingsutvalg skal utgå fra styret, foreta intervjuer og levere styret en rangert innstilling. Styret på sin side, foretar en uavhengig tilsetting. Styret kan endre på rekkefølgen, og til og med ansatte utenfor innstillingsutvalgets liste.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS