Isaksen vil ha mer forskning på barnehager
Forskning. Det forskes for lite på barnehager, mener regjeringen, og gir 50 millioner til to nye forskningssentre.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
To nye sentre ved Høgskulen på Vestlandet og Universitetet i Stavanger får tilsammen 50 millioner kroner til å forske på barnehager.
Det er Forskningsrådet som deler ut pengene på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.
Ved Høgskulen på Vestlandet kalles senteret Kindergarten Knowledge, eller Senter for barnehagekunnskap, og det skal forske på mangfold og bærekraftig framtid i barnehagen.
Ved Universitetet i Stavanger er det senteret Filiorum, Innovation for Quality in Diverse Early Childhood Education and Care, som har fått støtte.
Dette betyr selvsagt veldig mye for oss. Nå kan vi realisere en del av de planene vi har om forskning på mangfold og bærekraftig framtid i barnehagen.
Elin Eriksen Ødegaard
Ønsker mer forskning
Ifølge Kunnskapsdepartementet er det aldri før gitt så mye til forskning på barnehage.
— I dag går 97 prosent av alle barn i barnehage, og det er flere ett- og toåringer der enn tidligere. Samtidig vet vi at mange ikke får et godt nok tilbud. Nå ser jeg frem til at forskningsmiljøene skal gi oss mer kunnskap om hva som gir bedre kvalitet, og som får barna til trives og utvikle seg, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.
Kan realisere planer
Professor og prodekan Elin Eriksen Ødegaard ved Høgskulen på Vestlandet er naturlig nok svært glad for tildelingen.
— Dette betyr selvsagt veldig mye for oss. Nå kan vi realisere en del av de planene vi har om forskning på mangfold og bærekraftig framtid i barnehagen, sier hun.
Hun forklarer at det nye senteret skal forske på mangfold og bærekraft i barnehagen i samarbeid med barnehager og forskere i Norge og internasjonalt.
— Vi skal styrke relasjonen vår til barnehagene som er involvert i å definere hva de ønsker forskning på, Det er viktig for oss at vi forsker med og ikke på barnehagene, sier hun.
Skal utvikle teori
Ødegaard forklarer at de skal drive teoriutvikling som går på danning og didaktiske praksiser og på hvordan forske på og lede barnehager.
— Vi vil skaffe oss empiriske bidrag på flere temaer som er aktuelle for både barnehagene og barnehagelærerutdanningen, slik at vi kan utvikle relevant teori og metodologi, sier hun.
Temaene er blant annet barns lokale virkelighet når det gjelder språk, sted og kulturell arv, barn som utforskere, økoborgere og ledelse i barnehagen knyttet opp mot mangfold og utdanning for bærekraft .
Forskerne ved HVL skal også utvikle samarbeidet med to kinesiske universiteter, Universitetet i Stavanger, UiT Norges arktiske universitet, samt med kommuner i Hordaland, Sogn og Fjordane, Rogaland, Troms og Finnmark.
Ungt forskningsfelt
Kunnskapsdepartementet ga Forskningsrådet i oppdrag å lyse ut 50 millioner kroner til forskning over 5 år.
Målet er å få både mer og bredere metodisk forskning på barnehage, samt skape tverrfaglige miljøer som kan være toneangivende for forskning på området, heter det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.
Det er Forskningsrådets kvalitetskriterier som er lagt til grunn. Prosjektene skal evalueres, og det vil bli vurdert om de blir videreført i ytterligere fem år.
— Barnehageområdet er et relativt ungt forskningsfelt i Norge, og det har vært preget av mange små miljøer. Med denne historiske satsingen ønsker vi å få både mer og bedre forskning på barnehager, sier Røe Isaksen.
Seks søknader
Det kom inn i alt seks søknader da midler til senter for barnehagerelevant forskning ble utlyst med frist 24. mai.
De seks søkte om tilsammen 251,5 millioner kroner, mens potten var på 50 millioner.
I tillegg til Høgskulen på Vestlandet og Universitetet i Stavanger sto disse fire på listen over søkere: Universitetet i Oslo, Dronning Mauds Minne Høgskole, Uni Rearch og Høgskolen i Oslo og Akershus.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!