Ugandiske Henry Mutebe meldte sitt kandidatur til nestleder allerede før jul, men har ikke hatt tid til å bli vurdert av valgkomitéen. Foto: Henriette Dæhli

Hadde ikke tid til valgkomiteen

Henry Mutebe har trukket sitt nestlederkandidatur, og tre kandidater til høgskolestyret har trukket seg. Valgkomitéleder Ane Larsen Mjøen mener en grundigere prosess på styrekandidatene har vært viktig - på grunn av det økte honoraret.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag denne uken er det sofaprat på Samfunnet Bislett for kandidatene til arbeidsutvalget ved Studentparlamentet Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), og for kandidatene til høgskolestyret. Lørdag er det valgmøte og HiOA-studentenes viktigste representanter skal velges.

Valgkomitéens innstilling skal ifølge valgkomitéleder Ane Larsen Mjøen offentliggjøres onsdag formiddag.

Khrono har tidligere skrevet om at 28 kandidater stiller til disse vervene, samt til skikkethetsnemnda, klagenemnda og parlamentets kontrollkomité.

Fire trukket seg

Nå har Henry Mutebe, den første internasjonale studenten som har blitt valgt til parlamentet på HiOA, trukket sitt kandidatur til nestleder av arbeidsutvalget. Han sier at det er personlige grunner, hjemme i Uganda, til at han valgte å trekke seg:

Når honoraret til høgskole-styret i tillegg har blitt så stort, er det spesielt viktig å vurdere disse kandidatene på et større grunnlag. 

Ane Larsen Mjøen

— Jeg ville virkelig delta, men jeg måtte prioritere min bror som er innlagt på sykehus. Jeg vil imidlertid fortsette å jobbe med de valgte representantene for å sikre inkludering av internasjonale studenter, og bidra der jeg kan.

Tre andre har trukket sine kandidatur til høgskolestyret.

Manglende tid

Andreas Gullhav Hagen viser til kapasitetsproblemer da han får seg en hundevalp på fredag. Marita Grundberg Pedersen viser også til manglende tid:

— Det er rett og slett fordi jeg ikke fikk tid til å levere de to caseoppgavene til valgkomiteen. Og så tror jeg at jeg har tatt på meg litt mye, med både jobb utenom og verv i et annet styre.

Martin Wilhelmsen er i samme kapasitetsbåt og har ikke hatt tid til alt valgkomiteen har krevet av kandidatene. Men han ser seg godt nok representert av en annen kandidat:

— Det viktigste for meg var å få frem ingeniørutdanningen. Joel Gianni er en god kandidat fra ingeniørene og jeg blir godt fornøyd om han blir valgt, sier Wilhelmsen.

Etter at Kunnskapsdepartementet før jul endret satsene på styrehonorarer på alle statlige universiteter og høgskoler, får styremedlemmene ved HiOA utbetalt mellom 123.000 og 150.000 kroner i året.

Viktigere vurdering med høyere honorar

Valgkomitéleder Ane Larsen Mjøen (bildet) forteller at kandidatene som har trukket seg spesifikt har blitt spurt om det var på grunn av prosessen, noe det ikke har vært.

— Har valgkomitéen sin prosess vært spesielt tidkrevende?

— Alle kandidatene til arbeidsutvalget og høgskolestyret har levert kandidatskjema og fått to caseoppgaver på 400 ord hver. Det kan ha vært opplevd som mye for noen, det er vanskelig å si, men dette har vært et viktig grunnlag for prosessen, sier hun, og legger til:

— Når honoraret til høgskolestyret i tillegg har blitt så stort, er det spesielt viktig å vurdere disse kandidatene på et større grunnlag. 

— Dette for å sikre at folk ikke stiller på grunn av pengene?

— Nei, heller for å finne dem som vil gjøre den beste jobben. Man har et enda større ansvar når man får så mye penger, sier hun om verv i et styre som forvalter over to milliarder skattekroner.

Det er ikke obligatorisk å bli vurdert av valgkomitéen for å stille til vervene, man kan stille helt frem til valget gjennomføres på parlamentets valgmøte lørdag 29. april.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS