fagskoler
Hoel varsler økte tilskudd og mer frihet til fagskolene
Jubelen sto i taket da fagskole-folket fikk høre at fagskolene skal få mer rammetildeling og økte satser, samt studentombud i Tromsø.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) lettet litt på lokket om den kommende fagskolemeldingen da han fredag besøkte Oslo Construction City.
Han kunne røpe at fagskolene vil få rammetildeling av driftsmidler, økt sats for resultatbasert uttelling for gjennomførte studiepoeng, og det nye studentombudet skal holde til i HK-dir i Tromsø.
Lekkasjene fra stortingsmeldingen ble møtt med jubel i anleggslokalet i hovedstaden.
Hoel ville imidlertid ikke røpe når stortingsmeldingen skal legges fram, annet enn at det er på vinteren.
Får større ansvar
Regjeringen vil i fagskolemeldingen foreslå at fagskolene skal få rammetildeling av driftsmidler, dette for å tilrettelegge for solide fagskoler. Det betyr at fagskolene selv i større grad kan bestemme hvordan midlene skal brukes.
— Fagskolene vil få større ansvar for selv å gjøre prioriteringer om hva de skal satse mer og mindre på, ut ifra kontakten man har med arbeidslivet og kompetansebehovene man ser, sier Hoel til Khrono.
Regjeringen ønsker at fylkeskommunene fortsatt skal ha ansvar for fagskolene, og mener alternativene til dette er dårligere. Satsen for resultatbasert uttelling for gjennomførte studiepoeng økes med 16.000 kroner per gjennomførte 60 studiepoeng, som betyr at satsen totalt blir 38.000 kroner.
Ny sats for nye studieplasser som blir tildelt fra Kunnskapsdepartementet, blir på 127.000 kroner, en økning på 14 prosent.
Dette er midler som fylkeskommunane årlig får tildelt på bakgrunn av endring i gjennomførte studiepoeng ved offentlig finansierte utdanninger.
— Det er sånn vi ellers er vant til å styre, nemlig gjennom rammefinansiering, der utdanningsinstitusjonene selv har godt armslag for å styre dimensjonering. De vet best hva det trengs mer av og hvor man bør prioritere vekst. Dette betyr mindre detaljstyring fra fylkeskommunene, sier Hoel.
— Fagskolesektoren blir styrket
Fagskolene er avhengige av fylkeskommunens støtte, noe som har skapt bekymring. Khrono spør forsknings- og høyere utdanningsministeren om han har forståelse for det.
— Vi ser at fylkeskommunene i varierende grad legger på tilleggsfinansiering oppå det statlige. Det er en del av det fylkeskommunale selvstyret å gjøre slike prioriteringer — men den statlige basisfinansieringen av fagskolesektoren blir styrket, sier Hoel.
Representanter fra sektoren var svært fornøyde med statsråden i dag. Hoel besøkte nemlig byggeplassen som skal bli til Oslo Construction City der blant annet Fagskolen Oslo vil flytte inn sammen med privat næringsliv. Bygget skal stå klart 1. juli, og er ment som et samlingspunkt for små og store bedrifter innenfor bygg- og anleggssektoren.
Det skal også fungere som en fysisk kunnskapspark og et læringssenter for kompetansevirksomhet.
— Rammetilskudd gir et mye større handlingsrom til virkelig å satse på de studiene som vi ser at næringslivet trenger og gir tilbakemelding om. Dette med økt resultatbasert tilskudd er veldig viktig. For vi ser at finansieringen i dag er veldig snau. Dette vil gi oss muligheten til å videreutvikle studiene på en enda bedre måte og sikre kvaliteten er god i alt vi gjør, sier Kirsti Andresen, rektor ved Fagskolen Oslo.
Thea Tuset, leder av Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF), ser svært positivt på planene om et studentombud i Tromsø.
— Dette har vi ønsket oss lenge, og vi tror det vil styrke kvaliteten i sektoren, og gjøre det mer forutsigbart å være fagskolestudent. Jeg tror regjeringen har gjort et godt valg med når de har plassert studentombudet hos HK-dir. Fagmiljøet i Tromsø fungerer godt, sier Tuset.
Yrkesbachelor og yrkesmaster?
Aktørene i fagskolesektoren venter også spent på hva regjeringen vil gjøre med fagskolene i det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket. De ønsker endringer slik at fagskolene kan gå fra å tilby studier på nivå fem, til å tilby studier på nivå seks og sju, som er bachelor- og masternivå.
Khrono spurte Hoel hva fagskolemeldingen vil si om dette.
— Dette vil vi gå inn i på fagskolemeldingen, men de spørsmålene må vi gjøre oss helt ferdige med, og det kommer når meldingen kommer. Jeg har ikke noe nytt der i dag, sier Hoel til Khrono.