Kortnytt

Historisk disputas ved UiB

Publisert

I 2015 utviklet Center for International Health ved Universitetet i Bergen (UiB) og Hawassa University i Etiopa en felles doktograd i global helse.

Onsdag disputerte den første PhD-kandidaten med denne felles graden.

Digital disputas for Moges Tadesse Borde.
Digital disputas for Moges Tadesse Borde.

Moges Tadesse Borde forsvarte avhandlingen: ‘Maternal and neonatal health in South Ethiopia: A cohort study on the incidence of illnesses and utilizaion of healthcare services.’

I doktogradsarbeidet har Borde fulgt nesten 900 kvinner og deres nyfødte babyer fra Sør-Etiopia over tid, for å beskrive deres helsesituasjon.

Flere av de gravide kvinnene utviklet anemi og høyt blodtrykk, men få fikk behandling på grunn av mangel på helsesentre og helsepersonell.

Basert på resultatene, har kandidaten og veiledere startet en diskusjon med myndighetene i Etiopia om hvordan man kan forbedre helsetilbudet for mor og barn i dette landet, skriver UiB i en pressemelding.

Opponenter på disputasen var professor Lars Åke Persson ved The London School of Hygiene & Tropical Medicine, Storbritannia og PhD Mitike Molla, Addis Ababa University, Etiopia.

Hovedveileder var professor Bernt Lindtjørn, som også har vært sentral i etableringen av den felles doktorgraden. Medveiledere var professorene Kjell Arne Johansson og Eskindir Loha.

(Ragnhild Vartdal / Khrono)

Powered by Labrador CMS