Tar hånd om Oslos tek-gründere
Charlotte Aschim leder et av 32 selskaper i Simulas gründergarasje på Fornebu. Hun mener Oslo trenger det teknologimiljøet Simula og Høgskolen i Oslo og Akershus åpner i mars neste år.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Nå er det 89 gründere og 32 selskaper i Simulas «gründergarasje» på Fornebu. Charlotte Aschim er daglig leder for ett av dem, TotalCtrl, og utvikler teknologi for å forhindre matsvinn.
— Vi har hatt veldig godt utbytte av å jobbe her. Vi har både hjulpet og fått hjelp av andre entreprenører her, og tilgangen på ressurser innen pitching, søknadsskriving og kapitalinnhenting er veldig nyttig, sier hun.
Utvider til HiOA
Direktør for Gründergarasjen i Simula, Christian Bjerke, forteller at prosjektet skal utvides til Pilestredet 52 og Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) i mars 2018, der det vil bli arbeidsplasser til omtrent 50 gründere.
— Vi har veldig gode resultater å vise til, og har funnet en form som fungerer bra. Gründergarasjen på HiOA vil sørge for at flere selskaper blir stiftet, finansiert og får til det første salget som gjør at de vokser seg ut av inkubatoren, sier han.
Vi har både hjulpet og fått hjelp av andre entreprenører her, og tilgangen på ressurser innen pitching, søknadsskriving og kapital-innhenting er veldig nyttig.
Charlotte Aschim
(Direktør i Gründergarasjen, Christian Bjerke. Foto: Inger Karoline Frøberg Hagane)
Charlotte Aschim har master i eiendomsfag fra NMBU, er jordskiftekandidat og overingeniør i bunn, og jobber 80 prosent i et ingeniørfirma.
— Og så arbeider du 20 prosent her?
— Åh nei - ikke om du ser på timene, ler hun.
Selskapet hennes består nå av ti medarbeidere. Tre av dem på Fornebu, resten spredt mellom Oslo, Fredrikstad, Trondheim og India.
— Med teknologi er ikke geografisk spredning noe problem. Det som er viktig er ressursene vi har tilgang på her, sier hun, og nevner alt fra kaffe og møterom til søknadsskriving og finansering.
Kulturen viktig
Aschim mener det er behov for dette gründer-initiativet i Oslo.
— Miljøer for kunst og for sosialt entreprenørskap er allerede godt dekket i Oslo. Det blir bra å få samlet teknologi der også, sier hun.
Hennes selskap har ikke blitt spurt om å flytte inn til de nye lokalene i Oslo, men da hennes gjeng stort sett bor der hadde det vært ideelt for dem.
Christian Bjerke forteller at det ikke er avklart hvem som skal med, men at hvem som blir med vil være ekstremt viktig:
— Selskapene som er med fra start vil ha stor betydning for kulturen som dannes, sier han, og forklarer at planen videre er å blande akademiske entreprenører fra høgskolen med eksterne.
— Det skaper et godt driv og et sunt miljø, sier han, og legger til at de primært er ute etter fulltids-gründere, og at det innen teknologi er et spesielt behov for flere kvinnelige entreprenører.
— Et frø vi har tro på
Rektor ved HiOA, Curt Rice, sier til Khrono at det generelle samarbeidet med Simula er en av de mest spennende tingene de har fått til siden han troppet på som rektor i 2015.
Les også: Bruker 20 millioner i året på et nytt digitalt senter
Prorektor for forskning og utvikling, Morten Irgens, sier at HiOA ønsker innovativ tenkning ikke bare i teknologifagene ved høgskolen, men også innen lærerutdanning og sykepleie.
— Og det er teknologi som vil drive denne innovasjonen, sier Irgens.
— Hvordan skal dere få HiOA-forskningen inn i gründerarbeidet?
— Fagmiljøene hos oss har gått gjennom en voldsom prosess de siste årene. Antall EU-søknader har for eksempel økt formidabelt, og innovasjon har fått en tydeligere rolle, sier han, og legger til:
— Vi har ikke alle svarene, men dette er et av frøene vi sår og som vi har stor tro på.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!