Professor Staffan Edén ved Götebors universitet anbefalte i 2017 at Høgskolen i Oslo og Akershus skulle få godkjent sin universitetssøknad. Nå får han samme rolle overfor Høgskolen i Innlandet. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Professor Staffan Edén ved Götebors universitet anbefalte i 2017 at Høgskolen i Oslo og Akershus skulle få godkjent sin universitetssøknad. Nå får han samme rolle overfor Høgskolen i Innlandet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Sakkyndig komité skal vurdere om Innlandet kan bli universitet

Universitetet. NOKUT vil at seniorprofessor Staffan Edén ved Göteborgs universitet skal lede den sakkyndige komitéen som skal vurdere universitetssøknaden fra Innlandet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NOKUT har plukket ut den sakkyndige komitéen som skal vurdere universitetssøknaden fra Høgskolen i Innlandet.

Komitéen vil bli oppnevnt så snart Høgskolen i Innlandet har fått uttale seg om sammensetningen av den.

Samme leder som for OsloMet

Som leder av komitéen vil NOKUT ha seniorprofessor Staffan Edén ved Göteborgs universitet. Han ledet også den sakkyndige komitéen som vurderte universitetssøknaden fra Høgskolen i Oslo og Akershus og anbefalte at høgskolen kunne bli universitet.

Edén er professor i fysiologi, spesielt endokrinologi. Han er også spesialist i klinisk endokrinologi og klinisk aktiv ved Sahlgrenska universitetssykehus, Göteborg. Han ble pensjonist 1. januar 2018, men jobber som seniorprofessor på deltid.

Medieprofessor Anne Jerslev ved Københavns universitet er også plukket ut til å delta i komitéen. Hun også professor II ved NTNU, Institutt for kunst og medievitenskap.

Det er også professor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen. Han er professor emeritus i sosiologi og tidligere rektor ved Universitetet i Bergen. Videre er direktør Lin Marie Holvik , Kulturtanken med. Kulturtanken er en fagetat under Kulturdepartementet.

En studentrepresentant skal også være med i komitéen.

Måtte ettersende dokumentasjon

Høgskolen i Innlandet (HiNN) sendte inn sin universitetssøknad rett før jul 2018.

NOKUT var ikke fornøyd med dokumentasjonen Høgskolen i Innlandet leverte om kandidater som hadde disputert på andre universiteter og høgskoler og ville vite mer om hva slags tilknytning disse hadde til HiNN.

Fordi Høgskolen i Innlandet leverte søknaden i 2018 gjelder overgangsordningen som sier at høgskolen kan telle med doktorgrader avlagt ved andre institusjoner.

Nå skal NOKUT være fornøyd med dokumentasjonen og den skal sendes over til sakkyndig komité for faglig vurdering.

Skal vurdere internasjonal kvalitet

Den sakkyndige komiteen skal foreta en faglig bedømming av om HINN fyller standarder og kriterier gitt av departementet og NOKUT for å kunne bli akkreditert som universitet. Den faglige bedømmelsen skal gjøres på grunnlag av HINNs fremlagte dokumentasjon, institusjonsbesøk, eventuell tilleggsdokumentasjon, samt råd fra fire faggrupper som skal vurdere hvert sitt doktorgradsområde.

De fire faggruppene skal vurdere om hvert av disse områdene «har stabil utdanning, forskning eller kunstnerisk utviklingsarbeid og faglig utviklingsarbeid av høy internasjonal kvalitet», som det står i Forskrift om kvalitetssikring og kvalitetsutvikling i høyere utdanning og fagskoleutdanning.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS