psykologi

Henter hjem forskerektepar for å bygge opp psykologimiljø i Agder

Hanne og Tor Stensola har arbeidet med nobelprisparet Moser. Nå skal Stensola-paret være viktige i oppbygningen av profesjonsstudium i psykologi ved Universitetet i Agder.

Hanne og Tor Stensola har blitt kallet til stillinger ved UiA i "det stille", melder UiA selv når ekteparet er ansatt og også på plass i Kristiansand.
Publisert Oppdatert

Høsten 2020 vedtok styret ved Universitetet i Agder (UiA) at de ønsker å tilby profesjonsstudium i psykologi. Våren 2021 ble gradsforskriften, som blant annet har satt begrensninger for hvem som kan tilby profesjonsstudium i psykologi, opphevet for rettsvitenskap, teologi - og psykologi.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Nå er UiA i ferd med å bygge opp et eget fagmiljø. I en pressemelding melder universitetet at ekteparet Hanne og Tor Stensola er kallet til to førsteamanuensisstillinger. De har tidligere vært doktorgradsstipendiater under nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Mosers veiledning ved NTNU, og kommer nå fra stillinger ved Champalimaud Centre for the Unknown i Portugal.

Skal bygge opp fagmiljø

Nevrovitenskap er et naturvitenskapelig fagområde hvor nervesystemet studeres. Feltet er tverrfaglig, og involverer flere felt som medisin, matematikk, kjemi, ingeniørvitenskap, informatikk, genetikk, fysikk og psykologi.

– De kommer blant annet inn med viktig kompetanse knyttet til vår pågående satsing for å få et profesjonsstudium i psykologi til universitetet og regionen, sier UiA-rektor Sunniva Whittaker om nyansettelsene.

– Vi gleder oss over å få Hanne og Tor til UiA. Nå skal de få tid til å lande her hjemme i Kristiansand, og starte jobben med å bygge opp et godt fagmiljø, sier Whittaker, ifølge pressemeldingen.

Som Khrono har skrevet, har UiA tidligere ansatt psykiater Finn Skårderud i en professor II-stilling. Skårderud, som særlig er ekspert på spiseforstyrrelser, skal ha en tjueprosent-stilling ved UiA i tre år. Skårderud skal bistå i prosessen med å få et på plass et eget profesjonsstudium.

Håper på ringvirkninger

– Vi gleder oss stort til å bli en del av UiA, starte arbeidet med et helt nytt fagmiljø og til å samarbeide med våre nye kolleger, sier ekteparet.

De har kommet hjem til Kristiansand sammen med barna sine, og sitter nå i karantene. Ekteparet starter i sine stillinger ved UiA i august. De har publisert i prestisjetunge Nature, og forsker særlig på hvordan hjernens egen aktivitet samkjøres med signaler fra omverdenen.

Hans-Kjetil Lysgård er viserektor for forskning og tverrfaglige satsinger ved UiA. Han sier i en melding hos UiA at forskningen til Stensola-paret er i den internasjonale forskningsfronten.

– Som deltakere i verdensledende miljøer har de forståelse for hva som kreves for å produsere forskning på høyeste nivå. De har også et omfattende internasjonalt nettverk etter 15 år i nevrovitenskapsmiljøet. Dette vil blant annet kunne gjøre UiA til et attraktivt universitet for talentfulle doktorgradsstudenter og postdoktorer, og være av stor verdi for andre forskningsmiljøer ved UiA, sier han.

Regionen bidrar

Det skal bygges laboratorium i et midlertidig paviljongbygg ved Campus Kristiansand. Siden Stensola-paret, som Moser-paret, gjør forskning som innebærer forsøk med mus, skal det legges ressurser i gode fasiliteter for dyrene og oppfølging av veterinær. Det skal også ansettes en lab-ingeniør.

— Det er forventet at miljøet på sikt vil vokse gjennom eksterne prosjektmidler, skriver UiA.

Nevrovitenskap plasseres midlertidig direkte under Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, men tenkes inn i et fremtidig institutt for psykologi ved fakultetet.

Men å få på plass forskningsfasiliteter er ikke gratis. Som Khrono har skrevet, har stavangerregionen bidratt til Universitet i Stavangers planer om medisinutdanning.

I Agder er det nå flere bedrifter som bidrar med til sammen 26,5 millioner over tre år. Flere av dem peker på UiAs betydning for regionen.

— Uten samarbeidspartnerene ville ikke denne satsingen være mulig. Vi mener det er gode muligheter for ekstern finansering innenfor denne satsingen, slik at miljøet på sikt vil kunne stå på egne ben, sier rektor Whittaker.

Powered by Labrador CMS