Ergoterapeut kritisk til studentenes møbler på skolen
— Det kan se ut som høgskolen tenker mer på design enn funksjon når de kjøper inn møbler til studentene, sier høgskolelektor Vigdis Holmberg.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Eksamenstid er tid for stive nakker, høye skuldre og vonde rygger. Studentene tenker ikke alltid over sitte- og arbeidsstillingene sine, mener høgskolelektoren, og spør også om HiOA tenker nok på dette på vegne av studentene.
Hun synes det er en tankevekker at HiOA legger mer til rette for HMS for ansatte enn studenter.
Tenker mer på design
— Det kan se ut som skolen tenker mer på design enn funksjon når de kjøper inn møbler til studentene. Studentene har ikke en arbeidsmiljølov som gir rammer for arbeidsmiljøet slik som vi ansatte har. Det er en tankevekker, sier høgskolelektor ved ergoterapiutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Vigdis Holberg.
Ifølge universitets- og høgskoleloven paragraf 3-4 er det utdanningsinstitusjonene som har det overordnede ansvaret for studentenes arbeidsmiljø. Ifølge loven står det at arbeidsmiljøet skal være «forsvarlig ut fra en samlet vurdering av hensynet til studentenes helse, sikkerhet og velferd».
Man skal ikke bli syk av å studere.
Vigdis Holmberg
Det er styret ved hver enkelt skole som blant annet har ansvar for den fysiske utformingen av rommene, derunder «at lokalene er innredet slik at uheldige fysiske belastninger for studentene unngås». Arbeidsmiljøloven dekker kun for ansattes HMS-forhold (helse, miljø og sikkerhet) samt når studenter er i praksis.
Ikke lagt til rette
Holmberg har tidligere jobbet med bedriftshelse, er spesialist i arbeidshelse og er ansvarlig for undervisningen i helsefremmende og forebyggende arbeid ved ergoterapiutdanningen ved HiOA.
Khrono har invitert henne med til bibliotek-og læringssenteret i Pilestredet 48. Der ser Vigdis Holmberg på arbeidsforholdene for studentene. Hun er bekymret over at noen av skolens mest besøkte rom, bibliotek - og læringssentret i P48, er dårlig lagt til rette for studentene.
— Det kan være et utfordring sitte på disse stolene over lengre tid. De kan ikke reguleres og setevinkelen gjør at man blir sittende bakoverlent, noe som gjør det vanskelig å finne en god arbeidsstilling. Jeg hadde ikke klart å sitte der så lenge før jeg måtte gått meg en tur, sier ergoterapauten om de fysiske arbeidsforholdene.
(Vigdis Holmberg, høgskolelektor ved ergoterapiutdanningen)
Lite rettigheter for studenter
Dersom studentene opplever dårlige HMS-forhold har de mulighet til å klage via HiOAs nettsider om dette. I mai fikk studentombudet, Anita Tøien Johansen, flere henvendelser om arbeidsforholdene og inneklimaet ved skolen og skrev et blogginnlegg for å hjelpe studenter som hadde spørsmål til dette. Tøien Johansen tror at det samme vil skje nå som eksamensperioden er i gang.
Studentombudet sier at studenter har få rettigheter dersom det skjer en skade på skolen.
— Det finnes ingen konkrete lovbestemmelser for hvordan styret skal sikre god HMS for studenter. Det gir mye frihet til styret for hvordan HMS-kravene i universitets- og høgskoleloven oppfylles, sier studentombudet.
Arbeidsmiljøloven gjelder når studenter er i praksis eller under praksisopplæring og utfører arbeid «under forhold som kan innebære fare for liv og helse». Arbeidsmiljøloven gjelder altså ikke i den daglige studiesituasjonen, som for eksempel på lesesalen, i klasserom og auditorier, på datasaler og lignende.
Dårlig nakke er skolens ansvar
— Hvis det skulle skje en ulykke i slike undervisningssituasjoner kan man få dekket utgifter til lege og/eller behandling av NAV, forutsatt at NAV godkjenner skaden som en yrkesskade. Studenter har imidlertid ikke yrkesskadeforsikring slik som arbeidstakere har, skriver i Johansen blogginnlegget fra mai og påpeker at det kan være lurt med ulykkesforsikring dersom man utfører farlig arbeid i forbindelse med studiene.
En nakkeskade som følge av dårlige stoler og lignende anses ikke som yrkesskade og man får derfor ikke dekket utgifter til lege og behandling gjennom NAV siden HMS er skolens ansvar.
— Jeg regner med at jeg kommer til å få flere henvendelser den nærmeste fremtid siden eksamensperioden starter snart igjen, sier Johansen.
(Studentombud Anita Tøien Johansen sier studenter har lite rettigheter dersom man blir skadet på skolen)
Viktig med forebygging
Høgskolelektor Vigdis Holmberg ved ergoterapiutdanningen sier at i en ideell situasjon skal man kunne regulere stolen og bordet for å kunne tilpasse det til sin egen høyde. Hun tror at studenter nå tenker mer på dette selv også.
— HMS for studenter er svært viktig. Når man er ung tar man kanskje ikke hensyn til hvordan kroppen har det når man arbeider. Jeg var selv lite opptatt av dette da jeg var ung, men tenker mye mer over det nå. Når man er ung vet man heller ikke hvilke plager man kan få senere, og derfor er HMS allerede i studieårene viktig. Både muskel- og skjelettplager er vanlig, men dette kan forebygges blant annet ved god HMS tidlig. Man skal ikke bli syk av å studere, sier Holmberg.
Hun synes blant annet at HiOA kunne vært flinkere til å utnytte kunnskap hos ansatte ved høgskolen i valget av møbler på skolen.
— Det er selvfølgelig et økonomisk spørsmål inn i bildet, men det er tankevekkende at de ansatte skal ha det mye bedre enn alle studentene. Hos oss på ergoterapiutdanningen får vi ansatte gode kontorstoler til når vi ber om det. Det er tydelig at HiOA tar Arbeidsmiljøloven seriøst, sier Vigdis Holmberg.
— Har et ansvar selv også
(Aballa Al-Hussainy leser på biblioteket)
Studentene i Pilestredet 48 sier arbeidsforholdene ved HiOA kunne vært bedre.
— Jeg sitter på biblioteket omtrent 10 timer hver dag fem dager i uken. Jeg synes det går greit, men jeg får av og til vondt i ryggen når jeg leser. Jeg må ofte løfte opp boka for å ikke måtte bøye meg over bordet for mye. Ellers synes jeg det er ganske bra lys her og det er viktig for meg når jeg leser, sier farmasi-student Aballa Al-Hussainy.
Aballa Al-Hussainy synes studentenes helse ikke bare er HiOA sitt ansvar.
— Jeg prøver selv å ta en pause hver time for å lufte hjernen og gå litt. Studenter må ta vare på egen kropp også, i og med at studenter har lite rettigheter dersom det skjer noe, sier han.
Også lærerstudentene Arvid Ari Mallug og Marius Andersen Johansson synes forholdene ved HiOA er greie. Khrono møter dem i læringssentret i P48 og sier arbeidsforholdene varierer fra sted til sted på skolen.
(Arvid Ari Mallug og Marius Andersen Johansson i læringssenteret i P48)
— Noen steder har verre arbeidsplasser enn andre, mens andre steder er det ganske greit å sitte. Jeg synes det er viktigere å tenke på at det er stille og rolig enn at det er gode stoler. Jeg tenker egentlig ikke så mye over det, bare når det er gamle stoler, for det finnes det en del av på denne skolen, spesielt i Pilestredet 52, sier Marius Andersen Johansson.
Arvid Ari Mallaug synes det største problemet er størrelsene på rommene.
— Noen klasserom er også for små, og det er heller ikke bra. Noen ganger må noen sitte på gulvet under forelesningene. For min del leser jeg mye hjemme ettersom det er stille og på skolen er det ikke nok grupperom, sier Mallaug.
Et økonomisk spørsmål
Eiendomsdirektør Mariann Hole ved Høgskolen i Oslo og Akershus sier at skolen tenker på ergonomi, kvalitet og renhold når de velger møbler til studentene og at de blir testet før de kjøpes inn.
— Vi har de siste par årene satset på campusutvikling som innebærer å tilrettelegge arbeidsforholdene for studenter og ansatte i de sonene de oppholder seg. Vi har prioritert å bruke en del penger på førsteetasjene der man kan mingle, jobbe, møtes og spise sammen. Dette ser vi har ført til et bedre sosialt miljø for studentene, og vi ser nå at oppussingen av førsteetasje i Pilestredet 46 har vært vellykka, for der er det ofte mye folk, sier Mariann Hole.
— I hvilken grad benytter dere av kunnskap blant ansatte på skolen når dere velger møbler for studentene?
— Vi får mye hjelp fra bedrifthelsetjenesten i valg av møbler og i større prosjekter leier vi inn interiørarkitekter som har stor kompentase på feltet. I tillegg har vi en egen brukergruppe som tester møblene før vi kjøper de inn i større prosjekter. Vi skulle gjerne byttet ut flere møbler, men av økonomiske årsaker er ikke det mulig, og vi prøver å tilrettelegge der studentene er, sier eiendomsdirektøren.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!