Konflikt

Headhuntet NASA-professor sa opp etter lengre konflikt ved Universitetet i Bergen

Den anerkjente romfysikeren Michael Hesse ble flyttet etter å ha kritisert ledelsen. Etter litt over tre og et halvt år i stillingen ved universitetet, sa han opp.

I 2007 ble Michael Hesse tildelt «NASA Outstanding Leadership Medal», og ti år senere NASAs høyeste utmerkelse, «NASA Distinguished Service Medal». Hesse var ansatte som professor ved Universitetet i Bergen i litt over tre og et halvt år, før han sa opp.
Publisert Oppdatert

Høsten 2016 blir romfysiker og NASA-professor Michael Hesse (63) ansatt av universitetsstyret ved Universitetet i Bergen.

Hesse er kallet, direkte kontaktet og blir ansatt fra 1. januar 2017 uten utlysning.

Den «spesielt meritterte forskeren», som han blir omtalt i universitetsstyremøtet, skal styrke romforskningsmiljøet ved Institutt for fysikk og teknologi, og blir tilknyttet senteret for fremragende forskning, Birkeland Center for Space Science.

Også Hesses kone, Therese Moretto Jørgensen, blir ansatt ved instituttet, og de flytter begge to sine liv til Bergen.

Men.

Bare rundt tre og et halvt år senere, høsten 2020, sier de begge opp jobbene sine ved Universitetet i Bergen og flytter tilbake til USA.

Nå er Hesse tilbake i en topplederstilling i NASA, som forskningsdirektør ved NASA Ames Research Center i California, med ansvar for over 400 ansatte. Også kona er ansatt i NASA.

Hva skjedde?

Tips oss

Har du tips om saken? Kontakt Khronos journalist Ragnhild Vartdal på telefon 975 66 292 (Signal for kryptert kontakt) eller e-post: ragnhild.vartdal@khrono.no.

— En maktdemonstrasjon fra ledelsens side

Det er VG som forteller historien til den svært anerkjente romforskeren, med lang fartstid i NASA, som etter en lengre konflikt med ledelsen ved universitetet, valgte å si opp stillingen sin.

Bare litt under to år inn i professor-stillingen ved Birkelandsenteret, varslet Hesse om det han mente var en fryktkultur ved Birkelandsenteret, som har rundt 60 vitenskapelig ansatte og doktorgradsstipendiater.

— Det var ikke et sted der man kunne utvikle sin egen retning, eller egne ideer. Jeg er veldig bekymret for fremtiden til de unge forskerne ved senteret, sier Hesse til VG.

Som VG beskriver ender det hele med at Hesse blir flyttet til en ny fløy i bygget hvor Birkelandsenteret holder til.

— Det var en maktdemonstrasjon fra ledelsens side. Jeg fikk en følelse av at jeg skulle i fengsel, at jeg skulle straffes, sier den anerkjente romforskeren til VG.

Senere får Hesse også en advarsel fra arbeidsgiver, som skal ha mottatt flere klager på Hasses oppførsel.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Sender nytt varsel før avreise til USA

Høsten 2020, bestemmer ekteparet Hesse og Jørgensen seg for å si opp stillingene sine ved Universitetet i Bergen.

Før de reiser tilbake til stillinger ved NASA i USA, formulerer Hesse i samarbeid med sin advokat Birthe Eriksen enda et varsel.

Khrono har også vært i kontakt med advokat Eriksen, som kan bekrefte historien som kommer frem i VG.

Varselet som ble sendt høsten 2020 ble sendt direkte til daværende rektor Dag Rune Olsen, opplyser advokat Eriksen til Khrono.

I varselet kom Hesse med knusende kritikk av ledelsen, og det han hevdet var dårlig organisasjonskultur og manglende åpenhet ved Birkelandsenteret.

VG har forelagt ledelsen ved Universitetet i Bergen kritikken fra Hesse. Dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Helge K. Dahle svarer at de ikke kjenner seg igjen i kritikken mot hverken instituttet eller universitetet, og heller ikke av den interne kulturen.

— Vil ta det seriøst

Khrono har vært i kontakt med hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen, Steinar Vagstad.

Han sier at de ikke er kjent med denne saken og at de ikke har hørt noe fra deres medlemmer ved Birkelandsenteret.

— Vil dere ta kontakt med deres medlemmer der, etter å ha hørt om Hesses bekymringer rundt arbeidsmiljøet?

— Vi driver ikke med oppsøkende virksomhet, men det er klart at dersom de tar kontakt, vil vi ta det seriøst og håndtere det på samme måte som alle andre lignende saker, sier Vagstad til Khrono.

Powered by Labrador CMS