I mars mottak rektor Mari Sundli Tveit 800 underskrifter for fortsatt valgt rektor på NMBU. Hun mottar dem av tillitsvalgt for Forskerforbundet på NMBU, Lena Marie Kjøbli. Foto: Eva Tønnessen

Vi har lagt til rette for god dialog og medvirkning

Rektor på NMBU, Mari Sundli Tveit, mener at ansatte, organisasjoner og tillitsvalgte er dratt godt med i prosessen rundt omorganisering på universitetet. Men sinnene er fortsatt i kok hos ansatte.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det koker fortsatt rundt ledelsen på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Styreleder får så hatten passer av ansatte og tillitsvalgte, og det er startet en ny underskriftskampanje, mot omorganisering. Så langt har 355 undertegnet oppropet mot vedtak om å gå ned fra 13 til 6 faglige enheter på universitetet.

I Dagens Næringsliv fredag 20. mai beskriver  førsteamanuensis Morten Jerven ved NMBU et universitet der de ansatte var innstilt på reform, men hvor man etter et styrevedtak 21. januar sitter i en «smørje» der alle er «frustrerte og triste». 

Dramamøte 16. juni

Dermed brygger det opp mot et virkelig dramamøte på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås 16. juni.

Da skal universitetsstyret både vedta framtidig modell for ledelse, ansatt eller valgt rektor, og de skal vedta omorganisering, både faglig og administrativt for hele universitet.

Styret er (...)  godt kjent med reaksjonene fra organisasjonen.

Mari Sundli Tveit

Tidligere i vår var det debatten rundt valgt eller ansatt rektor som skapte stor bølger blant de ansatte, nå er det modell for omorganisering og kanskje først og fremst prosessen rundt denne saken, som setter sinnene i kok.

Styreleder eller rektor?

Mange av de ansatte peker på styreleder Siri Hatlen når de peker på hvem som har hovedansvaret for utfordringene på NMBU for tiden.

Styreleder Hatlen på sin side peker mot rektor Mari Sundli Tveit.

(Fra styremøte på NMBU i april.)

I en tidligere epost til Khrono skriver Hatlen blant annet:

— Styret sluttet seg til utvalgets og rektors anbefalinger som grunnlag for den videre prosess. Det gjelder også den timeplan som ble lagt for prosessen. Fra styrets side er det et uttrykt mål at omorganiseringen skal gi nye faglige enheter som vil understøtte og fremme synergi og nye faglige konstellasjoner.

Hatlen trekker også fram rapporten fra Colbjørnsens-utvalget der man finner grunnlaget for det omstridte vedtaket om 6 faglige enheter på NMBU.

Et tall på faglige enheter mange i Ås-miljøet spør seg om den faglige og strategiske begrunnelsen for.

Hatlen skrev til Khrono tidligere i mai:

«Styret legger til grunn rektors redegjørelse om at ledelsen og styret ikke har gått utenom hovedavtalen slik saken er behandlet frem til nå. Det er styret som skal vedta den overordnede organiseringen av universitetet. Antall faglige enheter er en beslutning som styret kan ta, og tok, basert på utvalgets og rektors anbefaling, for å sette de overordnede rammene for fremtidig organisering.»

— Har lagt til rette for best mulig dialog

Khrono har prøvd å få kommentarer fra NMBU-rektor Tveit rundt disse spørsmålene. Hun har vært for travel, men vi har fått tilsendt kommentarer på epost.

Rektor Mari Sundli Tveit viser til Colbjørnsenrapporten som ble lagt til grunn for styrets enstemmige vedtak om å legge en prosess for omorganisering i januar.

— I styremøte i februar gikk styret enstemmig inn for en forelagt fremdrift og rammer for prosessen. Vi har lagt til rette for best mulig dialog og medvirkning i organisasjonen i denne omorganiseringsprosessen basert på dette, og vi har fått tilbakemelding på at det har vært diskusjoner og prosesser på alle institutter og avdelinger. Også i møter med tjenestemannsorganisasjonene og hovedverneombud blir ansatte involvert.  Tjenestemannsorganisasjonene og hovedverneombud har deltatt i alle workshops som har vært, skriver Tveit.

— Har gjennomført mange møter

Etter vedtaket i styret 21. januar har det blant annet blitt gjennomført seks informasjons-, drøfting- og forhandlingsmøter med tjenestemannsorganisasjonene. Det har i samme periode blitt gjennomført tre allmøter, skriver Tveit og hun legger til:

— Vi har også gjennomført en høring som er sendt til 36 høringsinstanser. Alle høringsinstansene har levert høringssvar, og alle høringsinnspillene er presentert for styret. Styret er derfor godt kjent med reaksjonene fra organisasjonen. Jeg har en oppfatning av at styremedlemmene har satt seg godt inn i de høringssvarene som har kommet. I tråd med tidsplanen behandles vedtaket om omorganisering i styremøtet 16. juni.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS