forskningsinstitutter

Hastefusjon på gang i nord. Ansatte ber om full stopp

Nord universitet har foreslått å slå sammen forskningsinstituttene Nordlands­forskning og Trøndelag forskning og utvikling før nyttår.

Nord universitet er største eier i to forskningsinstitutter. Like før deadline foreslår de å slå dem sammen.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alt lå i høst til rette for at NTNU Samfunnsforskning skulle kjøpe forskningsinstituttet Trøndelag forskning og utvikling (TFoU) for én krone.

Kjøpet var nødvendig for at TFoU ikke skulle miste sin grunnbevilgning på rundt tre millioner kroner, etter lang tid med for lav produksjon og for få ansatte — og trolig for å redde hele instituttet fra nedleggelse.

4. november vedtok imidlertid styret i NTNU Samfunnsforskning overraskende å si nei til fusjonen. Dermed røk håpet om en fusjon før fristen som er 1. januar.

Men i siste liten har nå Nord universitet, som eier 48 prosent av Trøndelag forskning og utvikling og 51 prosent av det langt større instituttet Nordlandsforskning, foreslått at de to instituttene skal slås sammen innen nyttår.

Dette skaper sterke reaksjoner i Nordlandsforskning, der ansatte unisont skal ha reagert på hastefusjonen.

Allerede 17. desember skal et styremøte ta stilling til fusjonen, som kan bli realitet to uker senere.

Vi ba om at de ble stoppet opp og ga tilbakemelding om at det ikke vil være til fordel for oss verken faglig eller strategisk.

Tone Magnussen, tillitsvalgt i Nordlandsforskning

Ansatte ber om at fusjonen stoppes

— Det er riktig at dette kom brått på oss. Vi fikk beskjed 11. november og fikk vite at det måtte være avslutta innen årsskiftet, sier tillitsvalgt for NTL i Nordlandsforskning, Tone Magnussen, til Khrono.

Hun beskriver et institutt som ble tatt på senga og som hadde helt andre planer.

— Det er en hastighet i denne prosessen som er spesiell og som var helt uventa. Vi har nettopp avslutta et langvarig strategiarbeid og skal meisle ut et kurs fem år fram i tid. Den handler ikke om å se sørover, men har et klart nordområdefokus, forteller hun.

— De ansatte er kritiske?

— Ja, vi hadde umiddelbart et felles medlemsmøte som avviste fusjonsplanene. Vi ba om at de ble stoppet opp og ga tilbakemelding om at det ikke vil være til fordel for oss verken faglig eller strategisk.

— Hva oppfatter du er motivasjonen til Nord universitet?

— Det er uklart hvilke faglige og strategiske argumenter Nord universitet har for en slik fusjon. Det er i alle fall ikke synlig for oss, sier Magnussen.

Direktør ved Nordlandsforskning, Iselin Marstrander

I en SMS til Khrono skriver direktør ved Nordlandsforskning, Iselin Marstrander, følgende:

«Det stemmer at vi har fått en henvendelse fra majoritetseier for begge instituttene, Nord universitet, om å vurdere en mulig fusjon. Det er den fasen vi er i nå. Jeg ønsker ikke å uttale meg om denne saken enda, da vi ikke har utredet dette godt nok. Det er bestilt en due diligence som vil være ferdig i uke 50».

En due diligience er en gjennomgang og analyse av selskaper i forbindelse med oppkjøp, fusjoner og lignende. For motivasjonen for en fusjon, viser Marstrander til Nord universitet.

Styrelederen i Nordlandsforskning, Hulda Gunnlaugsdottir, skriver i en SMS at hun ikke har mer å tilføye saken enn det direktør Iselin Martrander har kommentert.

Fusjon veldig aktuelt for Trøndelag forskning og utvikling

Direktør for Trøndelag forskning og utvikling, Øyvind Skogvold, sier til Khrono at de henvendte seg til Nord universitet etter at NTNU Samfunnsforskning overraskende sa nei.

Øyvind Skogvold, direktør i Trøndelag forskning og utvikling.

— Etter at prosessen med NTNU Samfunnsforskning stoppet opp tidlig i november, har vi sett etter andre muligheter. Vi har en frist fra Kunnskapsdepartementet om å finne en fusjonsløsning innen nyttår. Et mulig spor for oss var å gå til vår største eier, Nord universitet, og så har de lansert tanken om fusjon mellom de to instituttene. Det jobber vi oss gjennom nå. Det er veldig aktuelt hvis vi finner ut at det er bra for begge selskaper. Vi er midt i prosessen nå.

— Hva skjer om man mister basisbevligninga?

— Det er prematurt å snakke om, og noe vi tar dersom vi ikke kommer i mål. Nå fokuserer vi på å finne en god løsning innen nyttår, og har tro på at vi klarer det.

Vil svare over helga

Khrono sendte fredag kl. 10.41 en mail til Nord universitet med forespørsel om et intervju om motivasjonen for en eventuell fusjon og hvorfor det kommer på så kort varsel.

Kommunikasjonsavdelingen ved Nord universitet svarer at rektor Hanne Solheim-Hansen kan svare på skriftlige spørsmål i løpet av helga.

Powered by Labrador CMS