NTNU SAmfunnsforskning

Vil kjøpe forskningsinstitutt for én krone

Detaljene er ennå ikke klare.

NTNU Samfunnsforskning ønsker å kjøpe Trøndelag forskning og utvikling. Om det er kjøpet i seg selv eller prisen som skaper mest debatt, er ikke godt å si.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

12. mai vedtok NTNU Samunnsforskning (NTNU SF) at de ønsker å kjøpe Trøndelag forskning og utvikling (TFoU), skriver Universitetsavisa.

Blant betingelsene for at kjøpet (og salget) skal gå gjennom, er blant annet at NTNU kjøper alle aksjene i TFoU for én krone. På spørsmål fra Universitetsavisa om hvorfor NTNU SF bare vil betale én krone for å overta aksjene, svarer administrerende direktør i NTNU SF, Roger Lian, følgende:

— Det er slik vi vurderer forutsetningene i selskapet. TFoU har vist over tid å ha svake faglige og økonomiske prestasjoner, selv om det har skjedd noen positive endringer det siste året.

Fikk krav om å fusjonere

Forskningsinstituttet Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU) ble i 2019 bedt om å finne en fusjonspartner, fordi de ikke fyller kravene for å motta grunnbevilgning.

De fikk i mars utsatt frist for å få på plass en fusjonsavtale til 1. juli 2020.

Det gikk fram av en pressemelding fra regjeringen.

Les også:

Uenigheter

Det skal ha vært uenigheter rundt vedtaket om kjøpet under styremøte i NTNU SF 12. mai. Vedtaket ble fattet med fem mot to stemmer, og de to som stemte imot har foreløpig ikke villet uttale seg om saken. Ifølge Lian knytter uenighetene seg til at TFoU er det han selv kaller for «et svakt forskningsmiljø».

— Det er tvil om hvorvidt vi lykkes med ambisjonene våre, men styret har landet på at dette er riktig beslutning, sier Lian til Universitetsavisa.

Han ønsker ikke å kommentere hva hans private synspunkt er. I vedtaket står det også at de nåværende eierne av TFoU må forplikte seg til å finansiere et forskningsfond i samarbeid med NTNU SF.

— Detaljene er ennå ikke klare, og detter er noe som må avgjøres i samarbeid med eierne av TFoU, sier Lian.

TFoU: — Vi er veldig positive

Han sier videre at han opplever at eierne i TFoU er positive til et oppkjøp mot fusjon, men understreker samtidig at TFoU ennå ikke formelt har gått med på avtalen.

Universitetsavisa mener å kjenne til at TFoU skal behandle saken i dag, fredag 5. juni.

— TFoU er veldig positive til vedtaket NTNU Samfunnsforskning har gjort, og vi ønsker å få gjort en avtale og gjennomført overtakelsen. Basert på de strategiske vurderingene som er gjort i selskapet blir dette sett på som en god utgang, sier administrerende direktør i TFoU, Øyvind Skogvold, til Universitetsavisa.

Powered by Labrador CMS