Klima
Harvard gjør fond på flere hundre milliarder fossilfritt
De har et større fond enn noe annet universitet i USA. Nå skal det ikke lenger investeres i fossil energi.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Brussel (Khrono): Organisasjoner som jobber for at universiteter skal selge seg ut av fossil energi, kunne innkassere en ikke ubetydelig seier tidligere denne måneder. Etter flere år med press, også fra egne ansatte, varslet Harvard University at de ikke lenger vil investere i fossil energi.
— Folk følger med på hva Harvard gjør, sa Danielle Strasburger, tidligere student og en av grunnleggerne av Harvard Forward, som har jobbet for nettopp for å gjøre universitetets investeringer fossilfri, til New York Times da nyheten ble kjent.
Det var «en stor dominobrikke som faller», slo hun fast og la til:
— Det vil forhåpentligvis oppmuntre andre universiteter til å legge press på dem som fortsatt ikke har gjort det.
Håper andre skal følge etter
BREAKING: After a decade of constant pressure by students, faculty, and alums, @HARVARD IS FINALLY DIVESTING FROM FOSSIL FUELS.
— Fossil Fuel Divest Harvard 🔶 (@DivestHarvard) September 9, 2021
It’s a massive victory for our community, the climate movement, and the world — and a strike against the power of the fossil fuel industry. (THREAD) pic.twitter.com/56yESznMMY
Organisasjonen Fossil Fuel Divest Harvard beskrev det på sin side som en «massiv seier».
«From the beginning, Harvard has sought to duck, dodge, and deny: claiming that fossil fuel stocks were necessary for profit, claiming that the endowment shouldn’t play a role in fighting climate change, and even claiming that fossil fuel companies are part of the solution», skriver de i en tråd på twitter.
En annen som reagerte på nyheten var tidligere visepresident Al Gore, som i 2007 ble tildelt Nobels fredspris sammen med FNs klimapanel, og tidligere har bedt universitetet om å selge seg ut av fossil energi. Også han skriver at han håper det skal påvirke andre universiteter.
Internasjonal kampanje
Harvard er langt fra det første universitetet som varsler at de ikke vil investere i fossil energi. Det har i en årrekke pågått en internasjonal kampanje med krav om at universiteter skal kvitte seg med slike investeringer.
I Storbritannia ble det våren 2020 klart at 78 av 154 universiteter hadde sluttet seg til kampanjen, noen har kuttet alle investeringer i fossil energi, andre har droppet enkelte.
After years of activism from students, faculty & alums, Harvard is finally divesting from fossil fuels. Thank you to @DivestHarvard and all those who pushed to make this happen. Let this be a strong signal to other institutions that the era of fossil fuels is coming to a close.
— Al Gore (@algore) September 10, 2021
Kort tid etter ble det kjent at University of Oxford ville kvitte seg med slike investeringer, i oktober ble kjent at også Cambridge University vil selge seg ut av fossil energi i løpet av det neste tiåret.
Også andre universiteter i den amerikanske «eføy-ligaen» (Ivy League) har varslet at de ikke vil investere i fossil energi, universiteter som Cornell og Brown har varslet at de vil helt ut, mens Yale University vil selge seg delvis ut.
Den internasjonalt bølgen har også skylt inn over norske universiteter. Høsten 2016 kunne NRK fortelle at «norske universiteter trekker seg ut av olje og gass», både Universitetet i Oslo, NTNU og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) skulle flytte investeringer fra fond knyttet til fossil energi.
Så enkelt var det ikke.
I mars kunne Khrono avdekke at fond knyttet til både NTNU og NMBU fortsatt hadde investeringer i olje og gass, mens UiO ikke hadde det. Også Universitetet i Bergen hadde slike investeringer. Saken gjorde at både NMBU og UiB varslet at de ville kvitte seg med disse investeringene.
Har tidligere avvist press
Når Harvard nå sier de ikke vil ha slike investeringer har det ikke bare symbolsk betydning. Ingen universiteter i USA har et større legatfond enn Harvard, det er snakk om et fond på hele 42 milliarder amerikanske dollar — i underkant av 365 milliarder norske kroner — som nå skal være fossilfritt.
Ifølge universitetets president Lawrence Bacow er det ikke snakk om å selge seg ut, i en melding på universitetets nettsider skriver presidenten at fondet for øyeblikket ikke har direkte investeringer i slike selskaper. Han gjør det samtidig glassklar at de ikke vil ha slike investeringer i framtida.
Bacow skriver videre at de bygger en portefølje av investeringer i fond som «støtter opp om overgangen til en grønn økonomi».
Det er en annen tone enn det New York Times beskriver fra samme Bacow så sent som i 2019, da han svarte de som protesterte mot slike investeringer med at han ville svare på «fornuft», heller enn «press». Året etter skal ha sagt at han mente det ville være å «male med for bred pensel» å kvitte seg med alle slike investeringer.
Nyeste artikler
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Nøttesteik — på godt og vondt
Distriktsløft krever mer enn flere studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut