VID Vitenskapelige høgskole
Har vedtatt å gå videre med universitetsplaner
Styret ved VID har vedtatt å jobbe for at den kristne, vitenskapelige høgskolen skal bli universitet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
På styremøtet 9. og 10. mars fikk rektor Bård Mæland entydig støtte for ambisjonen om å gjøre VID vitenskapelige høgskole til et verdibasert universitet. Nå skal planene for dette konkretiseres.
VID er en privat, akkreditert vitenskapelig høgskole med verdibasert og kirkelig forankring.
Høgskolen ble etablert i 2016 etter en fusjon mellom Misjonshøgskolen, Diakonhjemmet Høgskole, Haraldsplass Diakonale Høgskole og Høgskolen Betanien. I 2018 ble Høyskolen Diakonova fusjonert inn. I dag har VID 5300 studenter og 520 ansatte, ifølge hjemmesiden deres.
I 2018 ble det slått fast i VIDs strategi at målet var å bli et verdibasert universitet.
To veivalg
BLI VARSLET
OM SISTE NYTT
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-
Det er to veivalg som skisseres; organisk utvikling mot å bli universitet ved i tillegg å bygge ut et fjerde doktorgradsområde, med studietilbud også på bachelor- og masternivå, eller i tillegg også å fusjonere med 1-4 private høgskoler som har en ideell, kirkelig/verdibasert forankring, går det fram av en nyhetssak på VIDs hjemmesider.
Styreleder Torger Reve er veldig glad for vedtaket og ser frem til oppfølgingen.
– Det er helt klart rom for et ideelt, verdibasert universitet i Norge som setter engasjementet for mennesker i alle sine livsfaser i sentrum av sin virksomhet, sier Reve.
— VID har allerede en sterk profil rettet mot helse, velferd og diakoni, og vi har sett tydelig det siste året hvordan samfunnet har sterkt behov for fremtidsrettede profesjonsutøvere innenfor våre fagområder, ikke minst innenfor sykepleie, hvor behovet er stort og VID allerede er en betydelig utdanningsaktør. Denne profilen vil vi ta med i våre videre planer om å bli universitet, sier han.
Ikke Kristiania
Bård Mæland har tidligere gjort det klart at Høyskolen Kristiania, som også har universitetsplaner, ikke er aktuell. I stedet er det altså verdibaserte, kristne høgskoler som vil bli vurdert som aktuelle fusjonspartnere.
— Nei, det er ikke et aktuelt scenario, sa Mæland om et tidligere frieri fra Kristianias rektor Arne Krumsvik.
— VID og Høyskolen Kristiania har en arbeidslivsprofil og utviklingskultur som har mange fellestrekk. Samtidig representerer våre høgskoler tydelige alternativer når det gjelder tradisjon, fagprofil og formål. Det tror jeg vi gjør klokt i å respektere, men det forhindrer på ingen måte å inngå samarbeid når det er ønskelig fra begge parter. Slik sett er vi tydelige alternativer, men i liten grad konkurrenter, sa Mæland til Khrono i februar i fjor.