Forskningsrådet
Har eksistert siden 1968. Nå legges den populære konkurransen ned
Det blir ingen finale i Konkurransen Unge forskere i 2023. — Svært triste nyheter, sier Akademiet for yngre forskere.
«På grunn av store kutt i vårt virksomhetsbudsjett og nedbemanning legger Forskningsrådet nå ned Konkurransen Unge forskere. Vi beklager dette, og har stor forståelse for at dette er uheldig og trist for alle dere som allerede er påmeldt eller er i gang med prosjekter for påmelding til finalen i 2023.»
Det er meldingen man møtes av hvis man besøker nettsiden til Konkurransen Unge forskere fredag.
Store kutt
Den populære konkurransen, som så dagens lys så tidlig som i 1968, ofres nå som følge av kutt i Forskningsrådets virksomhetsbudsjett. Som Khrono skrev tidligere denne uken, får Forskningsrådet over 60 millioner kroner mindre å rutte med til egen drift neste år, og mellom 80 og 100 årsverk må kuttes.
— Forskningsrådet har fått store kutt i virksomhetsbudsjettet. Dette gjør at vi må gjennomføre en nedbemanning og kutte en rekke kostnader. Som en konsekvens av dette er vi også nødt til å legge ned Konkurransen Unge forskere, skriver områdedirektør Jesper Werdelin Simonsen i en e-post til Khrono.
— Deltakerne i konkurransen har i en årrekke begeistret oss med spennende og kreative forskningsprosjekter av høy kvalitet, og vi beklager at vi ikke lenger har budsjett til å gjennomføre konkurransen. Heldigvis finnes det andre forskerkonkurranser for ungdom hvor unge talenter kan dyrke nysgjerrighet og utforskertrang, sier han.
— Svært triste nyheter
Akademiet for yngre forskere er blant de som reagerer på nedleggelsen.
— Det er svært triste nyheter at Konkurransen Unge forskere legges ned. Vi har forståelse for at Forskningsrådet står i tøffe tider, men å legge ned en så etablert og viktig forskningsarena for barn og unge er en feil prioritering, skriver de på Twitter.
Over 50 år
Unge forskere er Norges eldste forskningskonkurranse for ungdom. I over 50 år har ungdom fra hele landet sendt inn sine prosjekter og knivet om fristende premier. Rundt 200 prosjekter deltar hvert år.
Konkurransen ble startet i 1968 av Forbundet Unge Forskere. Konkurransen ble tidligere arrangert av Stiftelsen Ungdom og Forskning, før Stiftelsen ble nedlagt og Forskningsrådet tok over aktivitetene.
Nå er konkurransen historie.