korona
Håper semesterstart i august kan gå som normalt
Kanskje kan man komme tilbake til universitet og høgskoler helt på slutten av semesteret, håper Dag Rune Olsen i Universitets- og høgskolerådet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Noen få studenter og ansatte i rekrutteringsstillinger kan få komme tilbake til universitet og høgskoler 27.april. Det kom fram på regjeringens pressekonferanse onsdag. Dette gjelder de som er avhengig av tilgang til laboratorium og øvingsrom for å kunne få fullføre en grad. Totalt handler det om 16.000 studenter.
— Dette er helt i tråd med det vi har spilt inn som det mest preserende, sier Dag Rune Olsen.
Han er styreleder i Universitets- og høgskolerådet (UHR). Og rektor på Universitetet i Bergen (UiB).
Vedtaket om å åpne opp vil først og fremst gjelde noen studenter innen helsefag, teknologi og realfag. I tillegg vil det også gjelde kunstfagene, som har hatt særlig store utfordringer.
— De vil nå få åpnet opp øvingsrom og atelier, sier Olsen til Khrono.
16.000 studenter
Forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim sier til Khrono at det er omlag 16.000 studenter som nå vil kunne få delvis tilgang til studiestedet sitt.
— Dette er studenter og forskere i midlertidige stillinger som er helt avhengig av tilgang til sine laboratorier, instrumenter, øvingsrom, ferdighetsrom og annet utstyr for å kunne bli ferdig med sine grader, trekker Asheim fram.
Han presiserer:
— Fortsatt gjelder reglene om at ikke mer enn fem skal være samlet, at man skal holde avstand og håndvask, sier Asheim og legger til:
— Alle andre ansatte som kan klare seg med hjemmekontor skal fortsette med det og det store flertallet av studenter må klare seg med digital undervisning, sier Asheim.
Det betyr at det er omlag 275 000 studenter og 40 000 ansatte fremdeles må holde seg borte fra campus.
Olsen sier at sektorlederne skal ha et møte med statsråd Asheim like over påske.
— Jeg regner med at vi får et detaljrikt brev fra departementet om hvordan smittervern skal bli ivaretatt, sier Olsen.
— Det er vel flere enn bare studenter og stipendiater som må komme tilbake?
— Ja, laboratoriearbeid må foregå under veiledning, og vi må sikre god reingjøring. Man kan se for seg et regime med smittevernopplæring før man i det hele tatt slipper inn på campus.
Ingen opptrappingsplan
— Mange har begynt å tenke «hva om ikke semesterstart til høsten blir som den pleier». Nå kan vi kanskje se for oss at vi kan være i noe normal drift mot slutten av dette semesteret, men de som med letthet kan gjøre oppgavene sine hjemmefra må være de siste som kommer tilbake til kontoret.
Det sier Olsen. Men statsråden sier at det foreløpig ikke er bestemt når alle ansatte og studenter kan få komme tilbake til universitet og høgskoler.
— Vi har ikke lagd en opptrappingsplan for å si det slik. Dette må vi komme tilbake til. Først må vi se hvordan smittesituasjonen utvikler seg etter at vi nå foretar de første oppmykningene fra slutten av april, sier Asheim.
— Man er fra før av bekymret for frafall og gjennomstrømning blant studenter. Har dere diskutert ekstra tiltak i den anledning?
— Vi har diskutert situasjonen både med Norsk studentorganisasjon og sektoren. Det er åpenbart ikke ideelt å bare ha digital undervisning, men min opplevelse er at universiteter og høgskoler har snudd seg rundt på en svært imponerende måte, og at mange studenter føler de får et ok tilbud, svarer statsråden og legger til:
— Vi på vår side har lempet på de frister vi kan, og prøvd å frigjøre tid for sektoren slik at de kan bruke mest mulig av sin tid opp mot å løse de nye utfordringene de står ovenfor.