Chick Corea bidro til å sette jazzutdanningen i Trondheim på verdenskartet.

Chick Corea (1941-2021)

HAN VAR EN AV JAZZENS STØRSTE,
OG ÆRESDOKTOR VED NTNU

Chick Corea under en konsert på Montreux Jazz Festival i 2015.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Stilskaper. Fabelaktig pianist. En gigant på den internasjonale jazzscenen. Og æresdoktor ved NTNU. Torsdag kom beskjeden om at den legendariske jazzpianisten Chick Corea er død.

— Jeg vil takke alle dem på min reise som har hjulpet musikkens flammer med å brenne. Det er mitt håp at de som har lyst til å spille, skrive, opptre eller annet, gjør det. Om ikke for dere selv, så for resten av oss. Det er ikke bare det at verden trenger flere artister, det er også mer gøy, heter det i en siste hilsen fra Corea, gjengitt av NTB torsdag.

Corea hadde nære bånd til norske jazzmusikere. Da han i 2o10 ble utnevnt til æresdoktor ved NTNU var det etter et langt samarbeidet med Trondheim Jazzorkester (TJO), som er tett knyttet til jazzutdanninga ved universitetet, konservatoriet, eller konsen, som de sier i Trondheim. Da det trønderske groovekompaniet ble startet på nittitallet var det nettopp som Konsen Big Band.

Langt samarbeid med Trondheim Jazzorkester

Samarbeidet mellom Corea og trønderne startet med et brak, på det som er blitt stående som «mirakelkonserten» under Moldejazz i 2000, senere utgitt som «Live in Molde».

Det ble starten på et viktig samarbeid. De hadde Norges-turne i 2001, spilte sammen i New York og Tokyo i 2006, turnerte i Norge og Sverige i 2010 før trønderne ble invitert til Coreas 75-årsdag i 2016, med fire konserter på Blue Note Jazz Club i New York.

Vi kan også legge til at Corea var på plass under Kongsberg Jazzfestival i 2014, der han spilte sammen med trønderne Håkon Mjåset Johansen (trommer) og Ingebrigt Håker Flaten (bass), samt svenske Jonas Kullhammar (saksofon), på en konsert som var Johansens takk for å ha mottatt den årlige prisen under festivalen året før. Johansen kjente Corea fra nettopp Trondheim Jazzorkester. Denne konserten ble i 2019 utgitt som albumet «Live at Kongsberg Jazz Festival», blant annet med en nydelig versjon av «Mama's Lullaby», en norsk bånsull signert Eirik Guldvog.

Turneen i 2010 endte med albumet «What game shall we play today». Da albumet ble gitt ut i 2018 var de tilbake med tre konserter i Norge, fra scenen på den nasjonale jazzscenen Victoria i Oslo viste Corea nok en gang hvilken kraft det var i spillet hans. Han viste samtidig fram noe av rausheten i møte med medmusikantene, og den åpenbare gleden han selv hadde over samarbeidet med Trondheim Jazzorkester. Nok en gang ble orkesteret ledet av Erlend Skomsvoll, som også sto i front og hadde arrangert Coreas låter under «mirakelkonserten» i 2000. De siste møtene mellom Corea og trønderne viste hvor lekent og kreativt samarbeidet var.

En rekke album bak seg

«Vi er mange som er lei oss nå. Hvil i fred», skriver Bjørn Willadsen på Facebook, på vegne av Trondheim Jazzorkester og Midtnorsk Jazzsenter fredag morgen.

— Hvis vi ikke hadde møtt han hadde vi ikke vært der vi er i dag, sa samme Willadsen til NRK da Corea ble æresdoktor ved NTNU i 2010.

Erling Aksdal ved Institutt for musikk sa dette om hvorfor han ble æresdoktor:

— Corea har bidratt til å gjøre Trondheim og jazzmiljøet i byen synlig på verdenskartet. Han har æren for at våre musikere har blitt kjent både i Norge og internasjonalt.

Corea ble kjent som en enestående pianist og komponist. Han har en rekke album bak seg blant annet soloartist og med «Return to Forever», etablert av Corea i 1971, etter at han hadde spilt på Miles Davis-albumene «In a Silent Way» og banebrytende «Bitches Brew».

Corea ble 79 år gammel. Han døde av kreft tirsdag denne uka.

Powered by Labrador CMS