Gazakrigen

Han underviser studentene sine via mobiltelefon fra flyktningeteltet sitt i Gaza 

Alle universitetene i Gaza er lagt i grus. Men professorene bruker mobiltelefonene sine og når ut til rundt 80 prosent av studentene.

Hassan Abu Jarad utenfor sitt telt i Dir el-Balah i Gaza.
Professor Hassan Abu Jarad utenfor sitt telt i Dir el-Balah i Gaza.
Publisert Sist oppdatert

Jerusalem (Khrono):  – Dette er ikke lett, sier han til oss på telefonen. 

FAKTA

Ett år siden terrorangrepet 7. oktober

Det er ett år siden Hamas' terrorangrep mot sivile i Israel, som ble opptakten til en ny krig på Gazastripen

Denne uken vil Khrono publisere flere artikler som handler om situasjonen både i Israel og Palestina ett år etter angrepet.

Det er kun al Jazeera som har journalister inne på Gazastripen. Samtidig kontrollerer Hamas det meste av annen offisiell informasjon fra Gaza.

Det gjør at innhold på sosiale medier blir en viktigere kilde til informasjon enn det ofte vil være under normale omstendigheter.  Kilder fra sosiale medier i denne saken er kildebelagt, så langt mulig. 

– Universitetene ligger som døde. Rent fysisk er det lite igjen av dem. Men vi forsøker å fortsette med undervisningen likevel, sier Hassan Abu Jarad.

Ett år etter Hamas' terrorangrep i Israel 7. oktober 2023, med påfølgende bakkeinvasjon fra Israel noen uker senere, er professor Abu Jarad blant dem som jobber iherdig med å redde høyere utdanning i Gaza. 

Sammen med 300 forelesere arrangerer han digital undervisning for studentene.

Siden minst 1,7 millioner av Gazas rundt 2,2 millioner innbyggere nå står uten hjem, foregår det vanligvis slik: Professorene underviser foran et mobilkamera i sine familiers flyktningtelt, mens studentene, hvor enn de er, følger undervisningen i sine telt, på sine telefoner.

Kjemper videre

Den 69 år gamle professoren har en fortid som både student og foreleser i USA, men nå, ett år etter at krigen startet, er han nesten på bar bakke igjen. 

Hjemmet i Bait Lahia i nordlige Gaza ble forlatt for flere måneder siden, og han vet ikke om han vil ha noe å gå tilbake til.

Men selv uten hjemmet sitt og med kun enkle eiendeler i det lille teltet, er ikke professor Abu Jarad blant dem som enkelt lar seg stoppe.

– Vi kommer aldri til å gi opp, sier professoren til Khrono. 

Høyere utdanning i Gaza ville faktisk ikke ha vært den samme uten nettopp Abu Jarad, som er professor i anvendt engelsk lingvistikk. 

Han var direkte involvert i etableringen av flere av Gazas universiteter, inkludert Det islamske universitetet i 1979 og al Azhar i 1990. 

Ved krigens start var han president ved Gaza-universitetet.

Men nå er mye av livsverket hans lagt i ruiner. Før 7. oktober i fjor var det rundt 80.000 studenter i høyere utdanning i Gaza. De var fordelt på elleve universiteter som alle nå, i mindre eller større grad, er bombet sønder og sammen.

En hel generasjon tapt

Også utenfor Gazas beleirede grenser har det vokst fram en dyp frykt for at en hel generasjon av palestinere kan gå tapt og for at generasjonen vil bli stående uten utdanning eller uten formelle akademiske vitnemål. 

I april, etter seks måneder med krig, skal, ifølge FN, minst 5.479 studenter ha blitt drept. I tillegg skal  271 lærere og 95 professorer også ha mistet livet. 

Blant de mange drepte var også professor Sufyan Tayeh, som mistet livet i et israelsk bombeangrep. Han var ansett som verdensledende innen sitt felt i fysikk og anvendt matematikk.

Israelerne bomber framtiden vår. Ved at det ikke lenger vil finnes høyere utdanning i Gaza, vil også framtidige generasjonene bli rammet.

Ghassan Khatib, palestinsk toppolitiker og tidligere leder ved Bir Zeit universitetet på Vestbredden

En underseksjon av FN gikk da så langt som å anklage Israel for å gjennomføre et «scholasticide», altså en variasjon av ordet genocide, folkemord. 

Bombet framtiden

Ghassan Khatib mener Israel har bombet Palestinas framtid. 

Ghassan Khatib er en palestinsk toppolitiker og en tidligere leder ved Bir Zeit universitetet på Vestbredden
Ghassan Khatib mener Israel har bombet Palestinas framtid.

Ghassan Khatib, en palestinsk toppolitiker og en tidligere leder ved Bir Zeit universitetet på Vestbredden, er oppbrakt. Han tror konsekvensene av den intense krigføringen og ødeleggelsene av universitetene vil sette spor ikke bare de neste par årene, men i mange tiår framover.

— Israelerne bomber framtiden vår. Ved at det ikke lenger vil finnes høyere utdanning i Gaza, vil også framtidige generasjonene bli rammet. Dette vil gi en forferdelig langtidsfølge for hele samfunnet. Et samfunn uten høyere utdanning vil tape både økonomisk og i alt som har med utvikling å gjøre, sier Khatib til Khrono.

Han tror Israels egentlige mål er å gjøre Gaza ulevelig.

Ifølge Israel, er målet med krigføringen å knuse Hamas som en militær trussel, og å redde ut de israelske gislene som Hamas tok inn i Gaza for et år siden. Hamas tok over 240 gisler, nå skal det være rundt 100 igjen. Hvor mange av dem som ennå er i live inne i Gaza, vites ikke.

IDF, den israelske hæren, benekter tvert at noen av universitetene er blitt ødelagt som del av en større plan, og framholder at universitetsbygninger kun er blitt bombet dersom Hamas eller Islamske Jihad brukte dem i krigen.

Tatt på kamera

Under denne krigen har Israel har nektet internasjonale medier adgang til Gaza. 

Dermed er det stort sett kun al Jazeera og lokale palestinske journalister som står for nyhetsproduksjonen fra krigssonen. Men sosiale medier har spilt en stor rolle, og her har flere episoder knyttet nettopp til universitetene blitt avdekket:

I januar ble hele Israa-universitetet i Gaza by jevnet med jorden. Israel hevdet at Hamas hadde oppholdt seg på stedet. Men universitetet ble først lagt i grus da israelske soldater, som hadde inntatt universitetet to måneder tidligere, besluttet å forlate området.

Det var en lokal general på stedet ved navn Hiram Barak som ga ordren. Men han hadde ikke fått grønt lys til dette fra hærledelsen lenger opp i hierarkiet, og generalen ble irettesatt da universitetet ble bombet.

Det er sannsynlig at generalen fikk denne blemmen på sitt rulleblad fordi sivile palestinere filmet hvordan universitet eksploderte, og la filmen ut på nettet, noe som så ble møtt med skrekk og gru.

Israa-universitetet hadde vært kjent blant annet for sitt imponerende juridiske fakultet, som hadde forsøkt å plassere menneskerettigheter på dagsordenen innad i Gaza. Universitetet var ungt, kun ti år gammelt. I dag er det ingenting igjen av det.

En annen episode som også skapte sterke reaksjoner involverte en israelsk soldat inne på biblioteket til al Aqsa-universitetet. Dette universitetet var før krigen rangert som det beste i Gaza.

Vel inne i biblioteket satte soldaten seg ned på en stol, med en bok i hånden, og begynte å bla i den. Men i bokhyllen bak ham, går andre bøker opp i flammer. Og det var dette bildet, der bøkene blir brent, som soldaten selv postet på sosiale medier. Også denne handlingen ble sterkt kritisert av den israelske hærledelsen.

— Hevn

Ghassan Khatib, som tidligere også var statsråd i den palestinske regjeringen, er ikke noen støttespiller av Hamas. Han vil ikke tvert avvise Israels anklage om at de militante islamistene i Gaza bruker universitetsbygningene i sin krigføring. Men likevel så kjøper han ikke argumentet.

— Ok, så har de vært på ett sted. Men slik Israel bomber, må Hamas skjule seg absolutt overalt. Israel har jo bombet skoler, universitet, moskeer og sykehus, alt blir jo bombet. Jeg tror heller at alt dette dreier seg om en israelsk kollektiv avstraffelse motivert av et primitivt ønske om hevn, forteller Khatib.

Mkhaimer Abu Saada sier krigen i Gaza er verre enn 'Naqba'- katastrofen 

Professor Mkhaimer Abu Saada var f Gazas mest kjente statsviter før krigen. Han underviste ved  al Azhar universitetet i Gaza by.
Professor Mkhaimer Abu Saada sier krigen i Gaza er verre enn «Naqba»- katastrofen.

Professor Mkhaimer Abu Saada var før krigen uten sammenlikning Gazas mest kjente statsviter. Han var go-to-eksperten for utallige journalister som trengte en analyse av den Hamas-kontrollerte kyststripen, og han ble intervjuet av fjernsynskanaler verden over.

Før krigen underviste han ved al Azhar universitetet i Gaza by, et annet universitet som heller ikke finnes lenger. For professoren, rent personlig, ble den israelske bombarderingen til slutt for mye. Siden han og familien også hadde amerikansk statsborgerskap, greide de å komme seg over grensen til Egypt.

I en samtale med Khrono beskriver han de verste månedene i sitt liv. 

— Under angrepene ristet veggene bokstavelig talt, og drønnene fra nedslagene var enorme. Og av og til hørte man jo at smellene kom nærmere og nærmere. Jeg har knapt ord for å forklare hvor skremmende dette var, sier professor Abu Saada på telefon fra Kairo.

Han og familien, som tilhørte de mer veletablerte i Gaza, bodde opprinnelig i Gaza by. Da bomberegnet ble for intenst, flyktet de til en slektning i Khan Younis lenger sør. Men snart var det ikke noe bedre der.

— Jeg visste ikke at mannen som bodde ved siden av oss var en del av Hamas. Og en dag bombet Israel huset hans som sto bare noen meter unna oss. Vi var sikre på at vi skulle dø, sier han. 

Håpløst

Nå er Abu Saada og familien i sikkerhet i Kairo. Men professoren vet ikke om han i det hele tatt har noe å komme tilbake til i Gaza. Universitetet hans finnes ikke lenger. Og for hele Gaza, og ikke bare for høyere utdanning i området, ser framtiden mørk ut, sier Abu Saada til Khrono.

— Dette er verre enn Naqba, sier han, og sikter til «katastrofen» i 1948, da Israel ble opprettet, og nær 700.000 palestinere enten flyktet eller ble fordrevet fra sine hjem. 

Abu Saada var imidlertid aldri blant dem som avviste en dialog, han har alltid søkt en fredlig løsning.

— Ødeleggelsene nå er så omfattende at universitetene bare blir et aspekt av alt dette. Det palestinske samfunnet i Gaza er i grus, sier han. 

Men også sinnet mot Hamas er stort i Gaza.

På sosiale medier og spesielt i lukkede What'sApp- og Telegram-grupper blir Hamas fordømt og forbannet for å ha brakt den enorme lidelsen over Gaza gjennom angrepet den 7. oktober. 

Hamas er fullstendig slått av Israel. Men krigen fortsetter fordi hamaslederne ikke vet hva de skal si til folket.

Abu Jarad , professor i telt

Men selv etter et år med krig, greier Hamas likevel å opprettholde et terrorregime blant palestinerne, og det er kun de aller færreste som våger å stå fram og kritisere Hamas åpent.

Professor Abu Jarad er blant dem. 

— Hamas er fullstendig slått av Israel. Men krigen fortsetter fordi hamaslederne ikke vet hva de skal si til folket. De har påført Gaza så enorme ødeleggelser at de ikke vet hvordan de skal møte folket når denne krigen en gang vil være omme, sier han fra teltet sitt. 

Professor Hassan Abu Jarad med et barnebarn i sitt flyktningetelt i Gaza
Professor Hassan Abu Jarad med et barnebarn i sitt flyktningetelt i Gaza

Skal greie det

Professor Abu Jarads er stolt av sitt palestinske folk, også når det gjelder høyere utdanning.

— Du vet at palestinerne er blant de best utdannede i Midtøsten, ikke sant? Det var vi som bygde Kuwait, det var vi som bygde Golf-statene. Og vi vil greie det igjen, sier han stolt.

Tross ett år med hard krig har ikke professor Abu Jarad mistet troen på fred. 

— Ingen vil gi opp Palestina, ingen vil gi opp Gaza. Vi kommer aldri til å gi oss. Og så lenge det er en okkupasjon, vil vi se motstand. Men hvis vi får en tostatsløsning, kan vi leve i fred. Vi er alle sønner av Abraham, og vi er fettere. Løsningen vi må finne må være politisk, ikke militær, sier han.

Og han er, kanskje utrolig nok, heller ikke pessimistisk når det gjelder framtiden til høyere utdanning i Gaza. 

– I dag når vi rundt 80 prosent av Gazas universitetsstudenter med vår nett-undervisning. Selv i dag, mens det er krig, fortsetter vi å undervise. Og i det øyeblikket krigen er over, vil vi sette opp store telt. Etter det igjen vil vi bygge opp universitetene igjen, sier han.

— Utdanningen i Gaza er jo selvfølgelig negativt påvirket, men vi gjør alle vårt beste. Og vi vil greie å komme på beina igjen. Men det store problemet med traumatiserte studenter vil ikke bli løst ved at universitetene får nye bygninger. Det vil vi slite lenge med.

Powered by Labrador CMS