forskningsrådet

Han er en av tjue som får million­støtte

20 nye forskningsprosjekter får totalt 211 millioner kroner fra Forskningsrådet. Lars Roar Frøyland skal forske på ungdommers seksualitet i en digital tid.

En bra fredag for Lars Roar Frøyland, forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning, OsloMet, og hans medforskere. Frøyland er prosjektleder for et prosjekt som får åtte millioner fra Forskningsrådet.
Publisert Sist oppdatert

— Jeg trodde ikke svaret kom før neste uke. Men så fikk jeg en sms fra en kollega i 8-tiden fredag morgen, sier Lars Roar Frøyland.

Han er forsker ved Nova ved OsloMet, og prosjektet han skal lede er ett av tjue som får Fripro-midler fra Forskningsrådet.

— Jeg søkte en gang tidligere med et lignende prosjekt. Da fikk jeg gode tilbakemeldinger, men ingen penger, sier Frøyland.

Han skal forske på ungdomsseksualitet med fokus på det digitale, og særlig digitale medier.

— Digitale flater har skapt nye muligheter, men også ny risiko, sier forskeren.

Vurderte 74 søknader

Frøylands prosjekt er i kategorien for tidlig karriere. Han får åtte millioner kroner. Pengene skal i hovedsak gå til å finansiere fortsatt bruk av to store sett med datamateriale.

Denne tildelingen er den andre etter at løpende søknadsbehandling og -mottak i Fripro ble innført. Forskningsrådet har vurdert 74 søknader. Nå er 20 av dem tildelt penger, totalt 211 millioner kroner.

Tilslagsprosenten er 27. Ser man på fagområdene, er det flest prosjekt innen matematikk, naturvitenskap og teknologi, fulgt av medisin, biologi og helse og humaniora og samfunnsvitenskap.

— Sikre velferd og utvikling

— Kunnskapen vi får gjennom den nysgjerrighetsdrevne forskningen er helt avgjørende for vår evne til å omstille og videreutvikle samfunnet. Forskerne som får støtte til sine prosjekter i dag, er med på å sikre fremtidens velferd og utvikling, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit i en pressemelding.

Universitetet i Oslo (UiO) får absolutt flest prosjekt, med hele seks av fjorten i kategorien for erfarne forskere, og halvparten, tre av seks, i kategorien for unge forskere.

— Dette er viktig og hyggelig. Vi gjør det generelt godt på frie arenaer hvor kvalitet er det dominerende kriteriet for tildeling, skriver en fornøyd UiO-rektor, Svein Stølen, i en sms til Khrono.

Forskerprosjekt for erfarne forskere

Prosjekttittel Hovedorganisasjon Tildelt sum
ICONIC - The Emergence and Stabilisation of Iconicity in Human SpeechUniversitetet i Oslo12 millioner
Decoding the novel role of the endoplasmic reticulum in mechanotransductionUniversitetet i Oslo12 millioner
Evolution of shapes and collectivity in exotic nucleiUniversitetet i Oslo11,15 millioner
ZeoCAT: Zeotype-based Catalysts to produce consumables and fuels from recycled CO2 feedstockUniversitetet i Oslo11,99 millioner
Police interviews in Norwegian as a second language: Communicative challenges and solutionsUniversitetet i Agder12 millioner
Uncovering the neuromodulatory function of the choroid plexus and cerebrospinal fluidNTNU12 millioner
Breaking the Time-Scale Problem (Infinity-RETIS)NTNU12 millioner
Mineralization as a fluid mixing processUniversitetet i Oslo11,99 millioner
Turning the tables on dark matter nightmare scenariosUniversitetet i Oslo11,95 millioner
The effectiveness of Småsteg on Socio-Emotional Learning in Kindergarten: a cluster randomized controlled trialHøgskolen i Østfold11,91 millioner
Socioeconomic and Ethnic Inequality in Health and Intergenerational Mobility (HEALTHMOBILITY)Institutt for samfunnsforskning12 millioner
Superconducting orbitronics in hybrid systemsNTNU8,91 millioner
Unconventional Thermoelectric Quantum Transport in Novel 2D Magnetic HeterostructuresNTNU12 millioner
Geothermal Energy and Lithium Co-production: Multiphysics Modelling, Experimentation and SimulationUniversitetet i Bergen12 millioner

Forskerprosjekt for tidlig karriere

Prosjekttittel Hovedorganisasjon Tildelt sum
Mapping Metabolic Dysregulation to Psychosis Disease Mechanisms and Outcome PredictionUniversitet i Oslo8 millioner
Neuronal coordination by ultraslow periodic sequences of population activityNTNU8 millioner
Turbulent mixing from the bottom up: Fluxes and dispersion at hydrothermal ventsAkvaplan-NIva AS8 millioner
Particle accelerator final focus systems for improving precision of dose delivery for medical applications and irradiation test standsUniversitetet i Oslo8 millioner
Youth sexuality and sexual risk in a digital era (DIGISEX)OsloMet8 millioner
Nanoscale controls of reaction-induced fracturing from first principlesUniversitetet I Oslo8 millioner

Oppdatert 6.september kl 10.41 med kommentar fra Svein Stølen

Powered by Labrador CMS