Fra studentdemonstrasjon i oslo sentru, torsdag 29. november. Foto: Runhild Heggem

Ber regjeringa utsette og utrede stipendomlegging

Statsbudsjettet 2019. Senterpartiet foreslår at regjeringen utsetter sitt forslag om stipendomlegging, og kommer tilbake til Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både SV, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de Grønne (MdG), Rødt og Senterpartiet har markert sin motstand mot forslag til stipendomlegging for studenter innen høyere utdanning i statsbudsjettet.

FAKTA

Protester mot stipendomlegging

Regjeringen foreslår å endre ordningen for å få stipend i Lånekassen. I dag gis alt som lån, men inntil 40 prosent blir omgjort til stipend etter hvert som studentene får studiepoeng ved å stå på eksamen.

Regjeringen foreslår at 15 prosent av stipendandelen skal gis etter fullført grad. Kunnskapsdepartementet har skissert at de vil spare 256,4 millioner kroner på en slik ordning.

Underskriftskampanjen studentene har igangsatt mot stipendomleggingen hadde tirsdag 26. november kl. 15.30 samlet mer enn 23.713 underskrifter.

40 organisasjoner og institusjoner støtter kampanjen.

Det blir demonstrasjoner mot stipendomleggingen torsdag 29. november i Oslo, Bergen, Trondheim, Ås, Ålesund, Stavanger, Kristiansand og kanskje et par steder til. (listen blir oppdatert)

Kristelig Folkeparti ventet lenge med å kommentere forslaget, men det kom ingen endringer da budsjettforliket mellom regjeringen og KrF ble offentliggjort.

Sp vil ha saken blir utsatt

Arild Hemstad var en av mange appellanter i Oslo sentrum torsdag. Han poengtere at det enda ikke er for sent.

— Regjeringen kan fortsatt snu i denne saken. Stå på, hilste han studentene.

Nå prøver Senterpartiet å få saken utsatt, og legger fram følgende forslag for Stortinget:

Vi reagerer på at verken studentorganisasjonene eller andre berørte organisasjoner er involvert i prosessen.

Senterpartiets medlemmer i utdanningskomiteen

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett med et eventuelt forslag til omlegging av reglene for konverteringen fra lån til stipend. En forutgående utredning må belyse konsekvensene for enkeltgrupper av studenter og ivareta utdanningspolitiske målsetninger, blant annet kompetansereformen, samt involvere berørte interesseorganisasjoner.»

Ingen studentinvolvering

Senterpartiets medlemmer i komiteen begrunner forslaget med at de reagerer på at et så omfattende forslag er foreslått uten en tilstrekkelig forutgående utredning.

De skriver videre:

— Omtalen i proposisjonen er, etter disse medlemmers oppfatning, mangelfull. Verken forslagets konsekvenser for enkeltgrupper, overordnede målsetninger for livslang læring e arbeidslivets behov for kompetanse, er tilfredsstillende utredet. I tillegg reagerer disse medlemmer på at verken studentorganisasjonene eller andre berørte organisasjoner er involvert i prosessen.

Disse medlemmer stiller også spørsmål ved selve provenyberegningen, slik den er presentert i proposisjonen. På denne bakgrunn mener disse medlemmer at 11 behandlingen av forslaget bør utsettes, heter det i innstillingen til Stortinget.

Les også: Alle innlegg og saker i Khrono i stipendsaken

Gudmundsen fra Høyre møtte studentene

Torsdag ble det arrangert demonstrasjoner og protestmarkeringer i åtte ulike byer. Blant talerne i Oslo var Kent Gundmundsen. Han er stortingsrepresentant fra Høyre og er første nestleder i utdanningskomiteen.

Under ser du hvordan han begrunnet regjeringens forslag overfor studentene:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS