Vil du bli lærer i grunnskolen? Lørdag formiddag var det ledige plasser på 41 ulike studietilbud for grunnskolelærere. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Vil du bli lærer i grunnskolen? Lørdag formiddag var det ledige plasser på 41 ulike studietilbud for grunnskolelærere. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ledige studieplassser på 41 ulike studietilbud for grunnskolelærer

Samordna opptak. Fra og med lørdag morgen, 20. juli, kan studenter fritt søke på ledige studieplasser landet rundt. Det fantes ledige plasser på 322 studietilbud, før det ble åpnet for å søke på dem 09.00, deriblant ledige plasser på 41 ulike tilbud for grunnskolelærere.

Publisert Oppdatert

Fredag 19. juli hadde de fleste studenter blitt informert om hvilke studier de er kommet inn på. Samme dag la også Samordna opptak ut oversikt over ledige studieplasser.

Tirsdag 23. juli blir tall og fakta får årets hovedopptak til høyere utdanning offentlig, og onsdag 24. juli har studentene frist til å svare om de tar plassen de er tilbudt.

Fakta

Samordna opptak 2019

138.732 personer har per 16. april 2019 søkt studieplass til høyere utdanning gjennom Samordna opptak ved Unit (Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning). Dette er 3272 færre søkere enn i 2018, det vil si en nedgang på 2,3 prosent.

Sykepleieutdanningen har størst nedgang på 18,7 prosent.

Grunnskolelærerutdanningene og lektorutdanningene har nedgang i førstevalgssøkere. Utdanningene for barnehgaelærere har vekst.

6 utdanningsområder har en økning i antall førstevalgssøkere, mens 10 utdanningsområder har en nedgang sammenlignet med søkningen i fjor. Det er store variasjoner i antall søkere til de ulike utdanningsområdene.

Informasjonsteknologi har 378 flere førstevalgssøkere enn i 2018, noe som utgjør vekst på 6,3 %.

Kilde: samordna opptak

Etter hovedopptaket er det hvert år noen ledige studieplasser på de ulike universitetene og høgskolene. Alle kan søke på de ledige studieplassene fra og med 20. juli, skriver Samordna opptak på sine hjemmesider.

Førstemann eller kvinne til mølla

Det er bare studier hvor det fortsatt er ledige plasser det er mulig å søke på. Det er løpende opptak til de ledige plassene. Det vil si at du må søke så raskt som mulig.

Hvis det er flere søkere enn ledige studieplasser, vil ikke alle få tilbud om studieplass. Det er de første som har søkt som blir vurdert for tilbud. Lista over ledige studieplasser blir oppdatert jevnlig, og det kan komme nye studier på listen etter 19. juli.

Ledige plasser på 322 studietilbud

— Det var ledige studieplasser på 322 ulike studietilbud spredt over hele landet, presisierer seniorrådgiver Natasha Harkness i Samordna opptak i Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning (Unit) til Khrono.

Både historie, grunnskolelærer, ingeniørstudier og teologi finnes på listen over ledige plasser, og deriblant ledige studieplasser på 41 studietilbud for grunnskolelærere ulike steder i landet.

Harkness presiserer til Khrono at de ikke vet hvor mange studieplasser som faktisk er ledige. det får de først oversikt over i slutten av juli.

Søkere som har fått nytt tilbod, eller som har blitt studiekvalifiserte etter hovedopptaket, får nytt svar i suppleringsopptaket 29. juli.

Til noen studier kan lærestedene etterfylle fra ca. 7. august og utover.

Samordna opptak forklarer på sine hjemmesider:

«I etterfyllingsopptaket mister du ikke automatisk tidligere tilbud du har takket ja til, hvis du får nytt tilbud. Du kan altså velge mellom gammelt og nytt tilbud, men takker du ja til det nye tilbudet, faller det gamle tilbudet automatisk vekk. I etterfyllingsopptaket blir det bare lagt ut svar til dem som får nytt tilbud. Du må besvare tilbud i søknaden din.»

(Saken er rettet opp. Samordna opptak bruker formuleringen «studieplasser» når de omtaler ledige studietilbud. Man vet ikke hvor mange ledige studieplasser det er før i slutten av juli. Karl Øyvind Jordell har helt rett i sin kommentar under, og saken er korrigert i henhold til dette.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS