Det er ikke opp til oss å trekke noe som helst. Vi står inne for våre funn, sier Nils Kalstad Svendsen, leder ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi ved NTNU på Gjøvik til Adresseavisen. Foto: Anders Gimmestad Gule / NTNU

Tidal truer NTNU med søksmål

Avsløring. Strømmetjenesten Tidal truer NTNU med søksmål, etter at Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi bisto Dagens Næringsliv i deres avsløring av manipulasjon av flere millioner musikkavspillinger.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTNUs Center for Cyber and Information Security (CCIS) på Gjøvik har gått gjennom og analysert datamaterialet på oppdrag for Dagens Næringsliv da avisen onsdag kunne avslørte at artistene Beyoncé og Kanye Wests lyttertall er blitt manipulert i strømmetjenesten Tidal, slik at de har fått større utbetalinger, og mange andre artister tilsvarende mindre. De to superstjernene er medeiere i strømmetjenesten, som i sin tid ble oppkjøpt av Beyoncés ektemann Jay Z. Tidal har base i Oslo og het tidligere Wimp.

Det er ikke sannsynlig at 180 mennesker har trykket på samme sang, på 180 ulike enheter i samme millisekund.

Katrin Franke

NTNU analyserte datamaterialet

Tidal avviser alle påstander om manipulasjon av strømmtall, og da selskapet fikk se rapporten fra NTNU, sendte Tidals advokater et krav NTNU om at rapporten måtte trekkes. Om dette ikke skjer, er de beredt på å både saksøke og skaffe en midlertidig forføyning som forhindrer publisering av rapporten, ifølge DN.

Rapporten er ikke trukket, og NTNU kommer heller ikke til å gjøre det, skriver Adresseavisen.

— Det er ikke opp til oss å trekke noe som helst. Vi står inne for våre funn, sier Nils Kalstad Svendsen, leder ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi ved NTNU til avisen.

Tidal slår hardt tilbake

Tidals advokat, Jordan W. Siev mener ifølge avisen at dataene på harddisken er stjålet og at tyveriet skal være meldt til myndigheter i USA og Norge. Og dataene gir uansett ikke et riktig bilde av hva som har foregått i Tidals systemer, fordi DN, ifølge advokaten, skal ha tuklet med dem i ettertid.

«Herr Tobiassen og DN løy til NTNU og forfalsket de underliggende dataene for å fremskaffe en ’studie’ som passet konklusjonene de hadde trukket på forhånd», står det i brevet fra advokaten.

Tidal har ikke besvart DNs spørsmål om CCIS-rapporten. Men overfor NTB slår Tidals presseansvarlig Alisa Finkelstein hardt tilbake mot Dagens Næringsliv:

— Dette er en svertekampanje fra en publikasjon som en gang har omtalt en av våre ansatte som en «israelsk etterretningsagent» og vår eier som en «dopdealer». Vi forventer ikke annet fra dem enn denne latterlige saken, løgner og falske påstander. Denne informasjonen var stjålet og manipulert, og vi vil kjempe hardt mot disse påstandene, skriver Finkelstein, presseansvarlig i Tidal i en epost til NTB.

Klare forutsetnnger fra NTNU

NTNU har ifølge DN stilt en rekke forutsetninger for arbeidet forskerne har gjort for DN. Tidal mener at ingen av de syv forutsetningene under er oppfylt:

Siden alle disse forutset-ningene beviselig er falske, løy DN til NTNU for å skaffe en «studie» som passet til deres forutgående konklusjon.

Jordan W. Siev

  • Dataene er skaffet på lovlig vis.
  • Dataene er komplette for tidsperioden som er undersøkt.
  • DN har ikke endret dataene på noen betydningsfull måte.
  • DN har overlevert dataene i sin originale form.
  • Enhver manipulasjon av dataene inntraff enten på serverne eller hos brukerne og ikke på vei mellom de to.
  • DN har vært åpne og ærlige overfor CCIS/NTNU.
  • DN planlegger å bruke rapporten journalistisk, ikke for ulovlige eller umoralske formål.

— Siden alle disse forutsetningene beviselig er falske, løy DN til NTNU for å skaffe en «studie» som passet til deres forutgående konklusjon, skriver advokat Siev ifølge DN.​

NTNU tar det med ro

— Vi tar dette ganske med ro. Vi har bedt dem om å forholde seg til DN. Vi har et ryddig forhold til DN som har levert oss anonymiserte data som vi har analysert, skrevet rapport på og overlevert. Nå er det DN som forvalter disse, sier Svendsen til Adresseavisen.

Professor i informatikk på NTNU, Katrin Franke. Foto: NTNU

En av forskerne som utførte analysen, Katrin Franke, sier til Adresseavisen at de kun fikk rådata, med tall og bruker-identifikasjon.

– Det er ikke sannsynlig at 180 mennesker har trykket på samme sang, på 180 ulike enheter i samme millisekund, sier hun.

Konkluderer med manipulasjon

I rapporten står det: «Gjennom avansert statistisk analyse har vi kunne slå fast at det har foregått manipulasjon av dataene i visse perioder. Manipulasjonen ser ut til å rette seg mot et svært spesifikt sett med sanger, knyttet til to distinkte album», heter det i deres konklusjon.

Albumene det er snakk om er «Lemonade» av Beyoncé og «The Life of Pablo» av Kanye West. Til sammen er det funnet mer enn 320 millioner falske avspillinger, og mer enn 1,7 millioner brukerkontoer er berørt, ifølge DN.

Største strømmeskandalen

— Denne saken er den største skandalen i strømmebransjen hittil. Samtidig er det forferdelig trist å se hvordan Tidal har manipulert data. Men dette er noe jeg har mistenkt veldig lenge, sier førsteamanuensis Arnt Maasø ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo (UiO) til Dagens Næringsliv torsdag.

Maasø har skrevet flere forskningsrapporter om strømming av musikk, og fikk i mellom 2010 og 2013 unik tilgang til strømmetjenesten Wimps nøkkeltall – som abonnenter og antall strømminger per bruker. Wimp ble kjøpet av Tidal og S.Carter Enterprises i 2015 for rundt en halv milliard kroner, ifølge avisen.

Også musikkprofessor ved Universitetet i Agder, Bendik Hofseth, reagerer på avsløringene:

– Hvis dette stemmer, så er det over og ut for Tidal, sier Hofseth, til DN.

Les også:

Fakta

NTNUs Center for Cyber and Information Security

CCIS is set to become a leading academic research and education community for cyber and information security in Europe.

Through collaboration and partnerships between academia and the public and private sectors,

CCIS will be a high-profile national resource and a catalyst for international cooperation.

Kilde: NTNU CCIS

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS