EU-søknader
Gjennomslag for forskning på morgendagens teknologier
UiT har for første gang fått finansiert et forskningsprosjekt via EUs Future and Emerging Technologies.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
UiT-forsker Krishna Agarwal har stått bak søknaden om det prestisjetunge EU-prosjektet, som nå har fått 37 millioner kroner via FET Open (Future and EmergingTechnologies), som er en del av EUs rammeprogram Horisont 2020.
Agarwal er førsteamanuensis innen ultralyd, mikrobølger og optikk ved Institutt for fysikk og teknologi ved UiT.
Forskningsprosjektet som hun koordinerer omfatter i alt syv samarbeidspartnere i fire land; Norge, Italia, Tyskland og Spania.
UiT får nær 10 millioner av totalsummen i prosjektet, mens fem millioner går til samarbeidspartneren Universitetssykehuset i Nord-Norge.
Avansert bildebehandling
Prosjektet OrganVision dreier seg om å utvikle en sanntids høyoppløselig bildebehandlingsteknologi som er egnet for forskning på såkalte organoider , samt å skape og utnytte nye muligheter for organoidforskning. Eller som forskeren forklarer overfor uit.no:
– Vi vil være i stand til å se hvordan hver enkelt celle i en labfabrikkert hjertemuskel fungerer i sanntid, og bedre forstå hvordan stress og sykdom påvirker disse cellene.
Skarp konkurranse
Bare 58 av totalt 877 søknader til FET Open ble innstilt til finansiering og OrganVision-prosjektet ble rangert som nummer 7 av samtlige 877 søknader med toppscore i alle evalueringskriteriene, melder uit.no.
– Det er flott at en ung og fremragende forsker som Krishna Agarwal har fått gjennomslag for et slikt FET Open-prosjekt. Norske miljøer har liten suksess på dette veldig kompetitive virkemiddelet, som fokuserer på morgendagens teknologier, og det er en stor presentasjon å nå opp i denne skarpe konkurransen, sier prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Kenneth Ruud.